sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Mikä pieni ihanuus pihanurmikolla 😊

Silmäni sattuivat taloyhtiön pihanurmikolla pieneen erikoiseen kevätkukkaseen, joka vei oitis huomioni. En ole koskaan nähnyt sen kaltaista. 

Lehdet muistuttavat scillaa, mutta hauskannäköinen kukka lähinnä hyasinttia. Sievissä, valkoisissa kukissa on hentoja vaaleansinisiä viiruja, kukka on hyvin ainutlaatuisen näköinen. Siinähän on myös aika kauniisti maamme sinivalkoiset värit 😊

Ajattelin, että kyseessä täytyy olla joku värimuunnos jostain tutummasta kasvista. 

Aika pakahduttavan ihana, 
vai mitä tykkäät?

Vaan tiesihän Google tämänkin kertoa, kuvahaulla selvisi, että kyseessä on posliinihyasintti. Enpä ole ikinä kuullut moisesta. Aika jännä ja tosi kaunis nimikin 😊

Teki heti mieli tietää kasvista vähän enemmänkin, ja tietysti saada sitä myös omaan pihaan, En taida kehdata tuota yhtä yksilöä siirtää edes yön pimeydessä 😊

Tämän viime syksynä istuttamani kolmikon nousua
maan uumenista kovasti odotan.
Taakse vasemmalle pitäisi ilmestyä yhtä lempikukkaani
kirjopikarililjaa, näiden vieressä on talvehtineet
talventähden mukulat ja etualalle pitäisi nousemaan valkosipulia.
Posliinihyasintti menee samaan sarjaan kuin pitkään havittelemani talventähti, jonka ensimmäistä kukintaa parhaillani odottelen.

Näiden kasvien mukuloita ja kukkasipuleita on saatavilla vain syksyisin, jolloin koko kasvin olemassaolo tahtoo olla unohduksissa, kun niistä ei ole näkyvillä mitään merkkejä. Eikä siis meinaa muistaa tehdä hankintaa. Keväällä kasvi tulee taas mieleen, kun sen näkee kukkivan jossain. Mutta silloin sitä ei sitten olekaan saatavilla. Tämän hankinta pitää nyt ehdottomasti laittaa mieleen ensi syksyyn!

Hauskasti sitä kasvituntemus ja -tietämys laajenee, kun pitää silmät auki. Onko posliinihyasintti tuttu sinulle?

#posliinihyasintti #sipulikukka #ihana #kevätkukka #sinivalkoinen

15 kommenttia :

  1. Posliinihyasintti on siitä kiva, että se leviää vauhdikkaasti (siemenistä?) ja kukkiii tosi aikaisin, jonka jälkeen katoaa muuhun kasvillisuuteen kukkapenkissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kiitos HennaMar näistä tiedoista 😊 Tuossa nurmikolla ei näy kuin tuo yksi yksilö, mistä lie putkahtanut siihen?
      Nyt tulikin mieleen, tämä voisi sopia yhtenä kasvina etupihallemme, mistä puuttuu vielä kasvi-ideoita.

      Poista
  2. Nimenä tuttu ja olen nähnyt varmaan jonkun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en tosiaan ole törmännyt edes nimeen, miten lie mennyt ihan ohi? Vain posliinikukka tuttu tuollaisista posliini-alkuisista 😊

      Poista
  3. Näin keväisin posliinihyasinttia näkee vanhoissakin puutarhoissa lähes mattoina. Juuri viime viikolla bussilla Helsingistä tullessa ihailin niitä töölöläisten kerrostalojen nurmikoilla. Itselläkin posliinihyasintti kukkii parhaillaan. Sellainen posliinihyasinttimatto olisi toiveissa.
    Onko sinulla kännykässä muistiinpanomahdollisuutta? Sinne voisi lisätä näkemiesi kasvien nimiä. Kännykkä kulkee yleensä lähes aina mukana, jolloin nimet ovat tarvittaessa helposti tarkistettavissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla Between, jännä juttu, ettei tämä kasvi ole koskaan aiemmin osunut silmääni, vaikka olen ollut vuosikymmenet kiinnostunut erilaisista kasveissta, ja yleensä tällaiset erikoisemmat sattuvat paremmin silmään ja jäävät mieleen.
      Tämä on kyllä mennyt ihan ohi, vaikka olen jopa pk-seudulla nuoruuteni viettänyt, ja Töölössäkin on tullut pyörittyä 😊 No, parempi myöhään kuin... Ja kiva juttu on kyllä se, että kasvimaailmalla on aina tarjota jotain uutta ja yllättävää!
      Pitää tosiaan yrittää pitää tämä jotenkin mielessä 😊

      Poista
    2. Blogimaailman yksi parhaita ominaisuuksia, on uusiin kasveihin tutustuminen.

      Poista
    3. Jep, näin on Between!
      Olipas nyt mennyt taas monta kommenttia roskapostiin, sain julkaistua sieltä nyt useita kommentteja tämän sinun kommenttisi lisäksi. Se on harmillinen ja kumma juttu, miten niitä menee sinne 😞

      Poista
  4. Tuttu on ja sitä kasvaa omassakin puutarhassa. Posliinihyasintin sipuleita on aika hyvin saatavissa ihan perusmarketeissakin syksyisin eivätkä maksa maltaita. Ja siitä kivoja tosiaan ovat, että lisääntyvät siemenistä aika nopsaan tahtiin. Tuo nurmikolla kasvava yksilö saattaa tosin joutua ruohonleikkurin kitaan ennen siemenien kehittymistä, ellet sitten saisi sitä vaikka jollain pienellä suojaverkolla tai kepakoilla suojeltua. Voithan myös kysäistä taloyhtiöltä, voisitko siirtää tuon turvaan vaikka johonkin taloyhtiön pensasistutuksen alle kaikkien iloksi. Tai sitten, jos kellään ei ole mitään sitä vastaan, niin omalle pihallesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, hyvä tietää, että sipuleita löytyy, kun osaa olla liikkeellä oikeaan aikaan. Sitäkin jännempi juttu, etten ole tähän kasviin aiemmin törmännyt. Tätä täytyy kyllä ehdottomasti saada omaan pihaan!
      Täytyy tosiaan miettiä, mitä tämän yhden yksilön suojelemiseksi voisi tehdä ennen kuin ruohonleikkuri tulee ja nitistää.

      Poista
  5. Oi että onkin kaunis kasvi. Ihan uusi tuttavuus minulle.

    Iloista Vappua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että oli uusi tuttavuus sinullekin! Ehdin jo miettiä, olenko ainoa, joka ei tätä kasvia tiennyt 😊 Tämähän onkin muuten myös oikein kiva vappukukka, hyvää vappua myös sinnepäin!

      Poista
  6. Tuttu kasvi, kasvaa omassa puutarhassa ja leviää kivasti!

    VastaaPoista
  7. Posliinihyasintti on suloinen kevätkukka, tuttu omasta puutarhasta. Se on levinnyt mukavasti, pitäisiköhän istuttaa nurmikkoon Betweenin kertomuksen innoittamana.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!