maanantai 23. toukokuuta 2022

Hääkukantaimia siellä, hääkukantaimia täällä!

Tänä keväänä puutarhassani on ollut vähän poikkeuksellista puuhaa, sillä olen luvannut yrittää kasvattaa koristekukkaset tyttäreni juhannushäihin. Olen myös luvannut kertoa projektin etenemisestä täällä blogissani, tästä pääset sarjan ensimmäiseen osaan

Tämä viileä kevät on tuottanut kasvatukseen omat haasteensa. Aloitin taimikasvatuksen maaliskuussa, ja siitä eteenpäin taimia onkin ollut vähän joka paikassa. Arvioisin, että erilaisia kukantaimia on yhteensä ehkä tuhatkunta, mahdotonta laskea niitä. Kylvin kukat Virosta aikoinaan ostamastani siemenseoksesta, jossa on mm. kehäkukkaa, ruiskaunokkia ja monia muita. 

Yhden erän kylvin perinteiseen taimikasvatus-
astiaani pulkkaan. Se olikin näppärää, sillä matkalla kasvihuoneeseen 
oli vielä huhtikuun puolivälin jälkeen paksu lumihanki :) 
Pulkka pääsi ihan "oikeisiin hommiin", se oli kätevää kiskoa
 taimineen hankea pitkin kasvariin valohoitoon.
Nämä ovat viimeistä, maalikuun lopulla kylvämääni erää.

Kun en oikein tiennyt, mikä olisi sopiva ajoitus, kylvin siemeniä varmuuden vuoksi kolmena eri ajankohtana - maaliskuun alussa, puolivälissä ja lopussa. 

Huhtikuun lopulla säiden hieman lämmettyä aloitin taimien varovaisen ulkoilutuksen päiväsaikaan, toukokuun puolella siirsin taimiastiat kasvihuoneeseen.

Sittemmin olen istutellut taimia vähän sinne sun tänne - kasvihuoneeseen tomaattien lomaan, maahan kasvarin lämpimälle seinustalle, laatikoihin sekä erilaisiin tunneliviritelmiin. Ensimmäiset taimet alkavat nyt olla pian nupuillaan. Ensimmäisenä istutettuja taimia laatikossa lämpimällä
kasvihuoneen seinustalla. Nämä taimet ovat ensimmäisestä,
maaliskuun alussa kylvämästäni erästä.

Näille maaliskuun puolivälin taimille viritin ylimääräisistä
valokatteenpaloista lämpimän tunnelin.

Nämä taimet saavat nauttia tomaattien lomassa
kasvihuoneen lämmöstä.

Saapa nähdä, miten tämän projektin kanssa käy, onko juhannuksen aikaan sopivasti ja riittävästi kukkasia? :)  

 


4 kommenttia :

 1. Mielenkiintoinen projekti, toivottavasti onnistuu nappiin 👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska, näin on. Nämä hääkukkaprojektit tyttärille on kyllä tuoneet ihan uutta mielenkiintoa ja intoa puutarhahommiin, jos välillä on meinanneet samat tutut hommat vähän jopa alkaa kyllästyttää.

   Poista
 2. Jos siellä näkyy jo nuppuja, niin sehän on lupaava merkki. Kesäkuussa kasvu vielä kiihtyy, kun on valoisaa ympäri vuorokauden ja toivottavasti myös sopivan lämmintä. Pidetään peukkuja, että kukkia tulisi riittävästi :) Mukavaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, näin toivotaan! Toivottavasti nyt ennustettu viileämpi sää ei vallan pysäytä kasvua. Sade toki varmasti tekee hyvää, ainakin kohtuullisessa määrin 🙂 Mukavaa keväänjatkoa sinulle!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!