On monia perennalajeja, joiden suhteen on syytä olla erityisen varovainen, ettei yksi kasvi valtaa koko perennapenkkiä, pahimmillaan koko pihaa ja vielä naapurustoakin.
Iljettävää jättiputkea. |
Tänne muuttaessamme se oli levinnyt pihaan isohkolle alueelle.
Olen saanut sen vuosien saatossa hävitettyä melkoisella työllä, kaivamalla aina keväisin joka ikisen taimen ylös niiden ollessa vielä pienikokoisia. Olen kertonut tästä hävitysoperaatiosta tarkemmin Naistenhaun blogissa.
Tällaisia kasvi-, eläin- ja muita eliölajeja, jotka ovat ihmisen mukana levinneet uusille alueille, kutsutaan vieralajeiksi. Suomessa on laadittu kansallinen vieraslajistrategia näiden lajien tarkkailemiseksi ja torjumiseksi. Vieraslajit on luokiteltu strategiassa kolmeen luokkaan, erittäin haitalliset, haitalliset sekä tarkkailtavat tai paikallisesti haitalliset lajit. Haitallisia lajeja on tunnistettu yhteensä 157 ja jälkimmäisiä 123.
Erityisen haitallisia vieraslajeja Suomessa ovat juuri nuo jättiputket, lisäksi kurtturuusu, rapurutto, espanjansiruetana ja minkki sekä vaaralliset kasvintuhoojat. Vieraslajistrategiassa on mm. tavoitteena hävittää jättiputket Suomesta kokonaan 10 - 20 vuoden aikana, aika kova tavoite!
Vieraslajit.fi -nettisivustolta löytyy runsaasti kiinnostavaa tietoa vieraslajeista ja siellä voi myös ilmoittaa vieraslajiesiintymän.
Mutta, tuolla sivustolla mainittujen lajien lisäksi on myös muita kasvi (perenna)lajeja, joiden kova leviäminen on yllättänyt minut. Ehkä juuri siksi, että nämä eivät ole (ainakaan vielä) mukana tuolla haitallisesti leviävien lajien listoilla. Nämä kasvit voivat levitä joko kasvullisesti juuristonsa avulla, tai mikä vielä tehokkaampaa, siementen välityksellä.
Ötökätkin tykkäävät auringontähdestä. |
Se viihtyy ja kasvaa ainakin meillä todella hyvin ja kukkii heinä - elokuussa kauniin keltaisin kukin, jotka komeilevat yli kaksimetristen varsien päässä.
Kukinnan jälkeen nuo iloiset pikkuauringot tuottavatkin sitten lukuisan määrän siemeniä, jotka leviävät kasvamaan kaikkialle perennapenkkiin, ellei tiedä poistaa kukkia ajoissa ennen siementen kehittymistä. Näin minulle kävi ensimmäisinä vuosina, ennen kuin tajusin tätä varoa.
Tähtiputki. |
Toinen vastaava laji on nyt niin kovin trendikkäät ja muutoin mukavat tähtiputket. Niillä on vähän vaatimaton, mutta kaunis tähtimäinen kukinta. Eipä heti hoksaisi, että tämän vaatimattomuuden takana piileekin kova hinku leviämiseen.
Jos ei halua tähtiputkien valtaavan koko perennapenkkiä, tulee niidenkin kukinnot poistaa ennen siementen kehittymistä. Itse luovuin tähtiputkista kokonaan, kun en jaksanut tätä temppuilua niiden kanssa. Niillä on pitkä kukinta-aika, joten niiden suhteen pitää olla valppaana koko tämän ajan.
Viiruhelpi. |
Yksi puutarhaharrastajien keskuudessa tunnettu leviäjä on pirteännäköinen, hauskan raidallinen viiruhelpi-heinä. Se leviää ennen muuta kasvullisesti. Varmuuden vuoksi olen alkanut katkaista kukinnot siitäkin.
Olen taistellut myös vieraslajistrategiassa mainittua karhunköynnöstä eli elämänlankaa vastaan. Se on hankala, koska leviää tehokkaasti ja nopeasti sekä kasvullisesti juurten kautta että myös siementämällä.
Karhunköynnös eli elämänlanka kietoutuu ikävästi muiden kasvien ympärille, tässä koiranputken. |
Karhunköynnöksen poiston saldoa: versoja ja juurenpätkiä. |
Lisäksi olen kuullut myös kauniilla preerian auringonkukalla olevan vastaavaa taipumusta, siitä minulla itselläni ei ole kokemusta.
Onko sinulla kokemusta vieraslajeista ja kenties mielessä vielä muita lajeja, joiden leviämisestä haluaisit varoittaa muita?
#haitallinen #vieraslaji #perenna #jättiputki #tähtiputki #viiruhelpi #auringontähti #karhunköynnös #elämänlanka