torstai 31. elokuuta 2023

Hei tomaatit, väriä kiitos!

Viimein alkavat tomaatit näyttää mukavan värikkäiltä, siltä miltä niiden tähän aikaan vuodesta pitäisi.

Cereza amarilla ja Tiny tim yrittävät näyttää
Tigerille mallia siitä, mitä pitäisi tapahtua...



Alkaa olla kauniin keltaista, mukavan punaista ja iloisenoranssia tomaatinkylkeä, niin terassilla kuin parvekkeellakin.
















Niin vihreää Tigeria... Ei vielä puhettakaan kauniin 
viininpunaisista raidoista.





Vaan kaikkein odotetuin lajike antaa vain sinnikkäästi edelleen odottaa itseään. Se on yksi tämän vuoden uutuuskokeilujani, kaikin puolin ihanalta vaikuttava, viininpunaraidallinen kirsikkatomaatti Tiger. Mutta miten ihmeen myöhäinen lajike tuo onkaan, kun ei vielä elokuun lopullakaan näy minkäänlaisia merkkejä kypsymisestä? Tomaatit sinnittelevät iloisen vihreinä kuin Käärijän bolero. Kunhan nyt edes jokusen tomaatin ehtisivät kypsyttämään, jotta pääsisi maistelemaan.

Ja lisää vihreää. Tulee jo mieleen, kuvitteleeko tämä 
olevansa Green envyä, joka on kypsyttyäänkin vihreä?
Sitä en kyllä takuuvarmasti ole tänä vuonna kylvänyt.
Jos maku on ok, luulen että annan tälle Hämeen hitaimmalle vielä uuden mahdollisuuden ensi vuonna. Mutta silloin pitää kyllä kylvää siemenet aivan superaikaisin, jokohan nyt kohta alkaisi olla sopiva ajankohta siihen 😂

#tomaatti #lajike #kypsyminen #raidallinen



tiistai 29. elokuuta 2023

Hortensioiden lumoissa

Hortensioista tuntuu tänä kesänä olleen enemmänkin juttuja, olisiko jonkinlainen trendikasvi? Tai sitten olen vain sattunut kiinnittämään erityistä huomiota näihin juttuihin 😊

Oma hortensiani näyttää olevan tällaista
hieman vihertäväkukkaista lajiketta.
Minäkin olen nyt onnellinen hortensianomistaja, en ole koskaan aiemmin ollut. Paitsi joskus joku ruukkuhortensia kuistilla. Enkä olisi varmaan tullut itse hankkineeksi, mutta täällä uudessa rivaripihassa oli valmiina hortensia, yhtenä harvoista kasveista mitä pihalla alunperin kasvoi.

Hortensia sijaitsi vähän hankalasti keskellä pihaa, joten siirsin sen pihan reunaan, mikä vaikuttaakin olevan sille oikein hyvä paikka. Hortensia on vielä varsin pienikokoinen, mutta eiköhän tuo tuosta ajan oloon kasva kokoa.

Vielä on hortensiani kovin pieni.
Tämän lajikkeesta minulla ei ole aavistustakaan. En oikein tiedä sitäkään, mitä kaikkia hortensialajikkeita ylipäänsä on olemassa.







Sen lisäksi, että olen sattunut huomaamaan juttuja hortensioista, olen myös huomannut kiinnittäväni erityistä huomiota erilaisiin kotiympäristössä kasvaviin  hortensioihin.

Tavallisimman koiralenkkini varrella on kaunis, korkea hortensiarivistö. Hohtavan valkoiset kukat aukesivat hiljattain, ne ovat kuin upeaa pitsiä. 

Oli kova houkutus napata yksi oksa koristeeksi maljakkoon, mutta maltoin kuitenkin mieleni 😊

Mitä tarkemmin hortensiankukkia tutkii, 
sitä lumoavammilta ne tuntuvat.

Talojen pihoissa näkyy myös vaaleanpunaisia hortensioita, nekin ovat oikein viehättävän näköisiä.

Onneksi kaikkea ei tarvitse myöskään hankkia itselle, vaan voi tyytyä ihastelemaan muiden kasveja.

#hortensia #kukka #kukkiva #valkoinen #hortensiankukka

perjantai 25. elokuuta 2023

Viimeisiä pelastuksia vanhasta puutarhasta

Tekisi mieli sanoa viimeinen, mutta vannomatta paras 😊

Huomasin onnekseni vielä vanhassa puutarhassamme kukkimassa ihanan valkoisen harjaneilikan. 

Onnekseni satuin huomaamaan, että se oli nyt aukaissut suloiset kukkansa kuin merkiksi siitä, että haluaa myös mukaan.

Luulisin tämän värin olevan harvinaisempi, en ainakaan ole missään muualla tällaista nähnyt.

Minulla ei ole mitään tietoa, mistä tuo on puutarhaamme putkahtanut.

Viime syksynä kasveja siirtäessäni en huomannut lainkaan tuon kukkivan, ja niinpä se jäi silloin kyydistä.

Onneksi muuttomme on tapahtunut rauhassa pikkuhiljaa, niin on ollut hyvin aikaa pelastaa mukaan kaikki tärkeä.

Nyt pitää vielä löytää rivaripihasta joku sopiva kolonen, eiköhän se tällaiselle tapaukselle aina järjesty... 😊

perjantai 18. elokuuta 2023

Mukavasti pukkaa satoa rivaripihasta

Vihdoin on uuden rivaripihan vihannestuotanto päässyt kunnolla vauhtiin.

Arki-illan pikaisen sadonkorjuun tulos.

Pieni piha alkaa vähitellen tuottaa syötävää jopa vähän enemmän kuin mitä sitä pystyy nauttimaan, joten osa pitää säilöä käytettäväksi myöhemmin.

Terassilla kasvaa kahdessa isossa ruukussa
yhteensä neljä tomaatintaimea.

Vaikuttaa myös siltä, että paras satoaika on edelleen vielä edessäpäin, kovasti paljon näkyy kesäkurpitsoissa ja kurkuissa uusia alkuja, ja tomaatintaimet notkuvat vielä vihreitä tomaatteja.

Kun vain edelleen pitelisi lämpöistä säätä, jotta kaikki alut jaksavat kypsyä 😊

#sato #sadonkorjuu #rivitalo #piha #kesäkurpitsa #kurkku #tomaatti #vihannes

keskiviikko 16. elokuuta 2023

Viimein tomaatitkin huomasivat, että olis jo aika... 😊

Mikä lie sekoittanut tomaattien kalenterin pahanpäiväisesti tänä vuonna? Yleensä tomaatteja on saanut popsia iloisesti jo heinäkuun puolella, ja elokuu on ollut todellista tomaattitykitystä.

Vaan nyt ne jumittivat jostain syystä viikkokausia iloisenvihreinä suunnilleen samassa jamassa, ilman minkäänlaisia merkkejä kypsymisestä. Samaa ovat kertoneet useat muutkin bloggaajat - riippumatta siitä, kasvavatko tomaatit kasvihuoneessa vai taivasalla kuten minulla nykyään.

Tässä taitaa olla kypsymässä ihan perus-
Tanskan vienti.


Nyt tilanne kuitenkin näyttää olevan viimein korjaantumassa. Kellertävää ja punertavaa tomaatinkylkeä alkaa pilkottaa vähän siellä sun täällä.















Kerrassaan mainio uusi tuttavuus, ihanan
orassinkeltainen
Golden jubilee -tomaatti.
Yksi ensimmäisistä kypsyneistä olikin mielenkiintoinen yllättäjä. Odottelin, milloin tämän tomaatin isokokoiset, kypsyvät tomaatit alkaisivat viimein punertaa. No eivät alkaneet, ja viimein tajusin, että tomaatti olikin keltaista lajiketta 😊 Asiassa hämäsi se, etten muistanut lainkaan kylväneeni keltaista pihvitomaattia. Enkä oikeastaan ollutkaan kylvänyt, sillä tomaatti on minulle uutta Golden jubilee -lajiketta. Siemenpussin kuvassa se näyttää tavalliselta, pyöreältä tomaatilta, jollainen siis kuvittelin sen olevan.

Golden jubilee vaikuttaa nyt erittäin lupaavalta lajikkeelta. Se kypsyy siis muihin tomaatteihin verrattuna hyvin varhain, ja tomaatit ovat tosiaan isokokoisia, kuin pihvitomaatteja. Niiden väri on myös ihanan pirtsakan oranssinkeltainen, minulla ei ole koskaan aiemmin ollut kasvamassa tällaisen väristä tomaattia. Kun tomaatit ovat lisäksi erittäin hyvän makuisia, saa Golden jubilee heittämällä paikan myös jatkossa.

Lisään sen myös listalleni, jossa kerron jokaisesta kasvattamastani reilusta 20 tomaattilajikkeesta.

Cereza amarilla -kirsikkatomaatti on
yksi lempitomaattilajikeitani.
Se on jälleen kypsymässä etujoukoissa kuten yleensä.
Jännä juttu, minun kokemuksellani näyttää nyt selvästi siltä, että keltaiset lajikkeet kypsyvät aina ensimmäisinä ihan kaikenlaisissa tomaateissa. 

Kirsikkatomaateista keltainen Cereza amarilla valmistuu yleensä aina ensimmäisenä, ja on muutoinkin kaikin puolin oikein hyvä lajike.

Tavallisista tomaateista keltainen Golden sunrise -lajike on myös hyvin aikainen, ja kuuluu myös lempilajikkeisiini.

Aikaisuutensa lisäksi kasvattamani keltaiset tomaattilajikkeet ovat myös olleet varsin satoisia, eivätkä ne ole herkkiä halkeilemaan, kuten jotkut tomaattilajikkeet.



Yhtä vielä edelleen kovasti odottelen, tämän vuoden uutuuttani, kivan viininpunaraidallista Tiger-kirsikkatomaattia. Se ei edelleenkään osoita minkäänlaisia kypsymisen merkkejä. Se saa kuitenkin ainakin näin eka yrittämällä kovasti anteeksi, kun on kuitenkin yhden suosikkitomaattini, kaikin puolin mukavan lajikkeen, raidallisen Tigerellan pikkusisko. Saa nähdä miten Tigerin käy, pääseekö se jatkoon, kunhan joskus viimein pääsen sitä maistamaan.

Nyt onkin ollut varsin mukavaa tomaattisäätä, lämpöä päälle 20 asteen ja mukavan aurinkoista. Toivotaan, että aurinko jaksaisi paistella vielä jatkossakin.

#tomaatti #lajike #hyvä #kypsyvä #punainen #keltainen

sunnuntai 13. elokuuta 2023

Rakastan niin näitä näkymiä!

On ihana tunne, kun tiedän asettuneeni oikeaan paikkaan tämän rivitaloasunnon myötä.

Tämä pihan ja parvekkeen ensimmäinen kesä on ollut kokeilua siitä, mitä syötäviä kasveja aurinkoisessa pihassa kannattaa yrittää kasvattaa, minkä verran ja miten ne olisi hyvä sijoittaa. 

Alun perin pihassa oli vain koko pihan täyttänyt vaahtera, taloa ja parveketta verhonnut villiviini, vähän marja-aroniaa, muutama hortensia keskellä pihaa ja loppu rikkaruohottunutta ruohikkoa

On mukavaa aamulla herättyä avata ovi suoraan makuuhuoneesta parvekkeelle ja ihastella siellä isossa ruukussa ja amppeleissa viihtyviä tomaatintaimia.

Parvekkeelta voi kurkata kaiteen yli alas pihalle. Siellä on osin vielä hieman keskeneräistä, lähinnä kulkuväylien osalta, mutta myös monia kohtia, joista nyt jo kovasti tykkään.




Näkymä parvekkeelta alas pihalle.
Terassille oikealle siirrettiin vanha kahden istuttava keinumme, jossa olen jopa ehtinyt istuskelemaan :)



Näkymää keinusta...
Talon seiniä verhonnut, poistamani villivini kasvatti sinnikkäästi uutta versoa. Otin sitä lopulta vähän talteen ruukkuun, tämä odottaa vielä uutta paikkaansa jossain vähän kauempana seinästä. Kaikki paikat on muuten täynnänsä koivunsiemeniä ja nyt niistä nousseita koivunalkuja :( 
Näkymää pihan takaosasta kohti taloa. Oikealla suuri vaahtera, jota karsimme keväällä reippaalla kädellä. Vasemmalla tuuhea köynnöspapupöheikkö, joka tukeutuu taivutettuun harjateräkseen. Yläreunassa näkyy betoniverkosta taivutettu kaari. Sen juurelle siirsin suurikukkaisen vanhan kärhön.
Vähän eteenpäin edellisestä kuvasta. Heti vaahteran takana kasvaa istuttamani pieni köynnöshortensian alku. Toivoisin sen valloittavan joskus koko vaahteran 😊 Sen takana betoniverkossa kiipeilee vähän hernettä. Sitten pihan alkuperäistä marja-aroniaa, jonka juurelle istutin lumikärhön. Takimmaisena ei-niin-kaunis, mutta etenkin taimikasvatuksessa käytännöllinen muovikasvihuone.

Tein pihaan pari kasvupenkkiä. Isommassa, terassin aitaa vasten olevassa, kasvaa pari kesäkurpitsaa, joista toinen köynnösmallinen, neljä kurkuntainta sekä neljä köynnöspapua. Kaikki nämä ovat viihtyneet ja kasvaneet todella hyvin ja reheviksi, vähän pienempikin taimimäärä olisi voinut riittää.
Terassin aitaa vasten on rehevä vihannespenkki. 
Edessä vasemmalla muutamia vanhasta puutarhastamme siirtämiäni perennoja.

Pihan toisessa reunassa kasvaa vielä vanhasta puutarhastamme siirtämäni pari pensasmustikkaa (edessä vasemmalla), niiden takana erinomaisesti (vähän turhankin hyvin) kasvava raparperi ja sen takana vielä muutama maissintaimi.
Olen varsin tyytyväinen jo tähän ensimmäiseen rivarikesään, jatkanen ensi vuonna pitkälti samoilla linjoilla.

#piha #pieni #puutarha #rivitalo #parveke #hyötykasvi

lauantai 12. elokuuta 2023

Mistä löytäisin metallisen puutarhatuolin?

Nyt tarvittaisiin hyviä vinkkejä! Olen jo pidemmän aikaa etsinyt puutarhaan somisteeksi sellaista ihanaa, vähän rustiikkista metallituolia.

Tuolin ei tarvitse olla priimakunnossa, se ei tule istuimeksi, vaan laittaisin sen ruukkujen aluseksi. Pieni ruostekaan ei siis haittaa, melkeinpä päinvastoin!

Jotain vähän tämäntyylistä olisi hakusessa.
Värillä ei niin väliä, mutta tällainen hieman
koristeellinen saisi olla.
Olen etsinyt netistä, kirppiksiltä ja some-ryhnien kautta, muttei ole tärpännyt. 

Olisiko sinulla vinkata, olisiko missä vain Jyväskylästä etelään jotain paikkaa, mistä tuollaisen saattaisi löytää?

#tuoli #puutarhatuoli #metalli #metallinen #ostetaan

keskiviikko 9. elokuuta 2023

Lääkettä auringonkukkavajeeseen 😊

Olen niin iloinen, kun minulla kukkii tänä kesänä auringonkukkia vähän siellä sun täällä.

Niitä on etupihalla ensimmäisenä toivottamassa tulija tervetulleeksi. Niitä on myös ruukussa työhuoneeni ulkopuolella sekä maassa kasvamassa takapihalla. Lisäksi kasvatin muutaman koristeeksi vanhalle, myynnissä olevalle asunnollemme.

Työhuoneeni edessä eteläseinustalla kasvava 
auringonkukka houkuttelee mukavasti pöyttäjiä
 - ja tarvitsee todella runsaasti vettä 😊

On kiva seurata erilaisten ja erilaisissa paikoissa kasvavien auringonkukkien vaiheittaista edistymistä.
Siitepölystä ihan keltaisenaan.
Ruukuissa kasvavat ovat matalaa, vain reilun puolen metrin mittaan varttuvaa lajiketta. Maassa on matalien lisäksi myös korkeaa, parimetristä sorttia.

Pihalla maassa kasvaa muutama matala auringonkukka, jotka näyttävät avaavan kukkansa mukavasti vähän eri aikaan.
Olen selvästi kärsinyt auringonkukkavajeesta! Niitä pitää ehdottomasti laittaa kasvamaan myös ensi vuonna. Auringonkukathan ovat myös helppoja kuin mitkä. Jos haluaa aikaista ja mahdollisimman pitkään kestävää kukintaa, kannattaa esikasvattaa ainakin muutama taimi sisätiloissa.

Auringonkukat ovat tällä hetkellä merkityksellisiä myös siksi, että ne ovat Ukrainan kansalliskukka, pieni tuen osoitus heille.

#auringonkukka #ruukku #istutus #kasvatus #kasvattaminen #kukka #kesakukka

maanantai 7. elokuuta 2023

Vielä ihana tuoksuherneylläri 😊

Tuoksuherneet ovat mukavia yllättäjiä. Kun kylvää ne erväristen kukkien siemensekoituksesta, ei voi etukäteen tietää, minkä väristä ja näköistä kukkaa mistäkin putkahtaa, aina tarjoutuu iloisia yllätyksiä.
Nyt etupihalla olevassa kupariastiassa (vanha puulieden vesisäiliö) avautui ihana violetinkirjava tuoksuherne.

Sen lisäksi samassa astiassa kasvava toinen tuoksuherne on sopivasti sävy sävyyn yksivärinen vaalean violetti.

Takapihalla amppeleissa kukkivat tuoksuherneet taas ovat ihanan punasävyisiä, nekin sattuivat olemaan mukavasti yhteen sointuvan värisiä.

#tuoksuherne #väri #kukka #siemen #kukkiva

lauantai 5. elokuuta 2023

Kypsyvätköhän nuo tomaatit ollenkaan tänä vuonna?

Siltä tässä alkaa vähitellen tuntua. Todella kummallista, vihreitä tomaatteja on vaikka kuinka ja paljon, mutta juuri minkäänlaista edistymistä niissä ei tunnu tapahtuvan, ei yhtään missään lajikkeessa.

Ei tällaista tilannetta ole koskaan aiemmin ollut. Ollaan jo hyvän matkaa elokuun puolella, ja olen päässyt nauttimaan kokonaista kolmesta pienestä kirsikkatomaatista. Muissa tomaateissa ei näy oikein lupaustakaan edes kellertävästä, saati punertavasta väristä. Olikos se niin, että vihreä on tämän vuoden väri 😂

Mielestäni nyt ei kuitenkaan ole ollut niin kylmää, toki tomaateille mieluisat aurinkoiset hellepäivät ovat loistaneet poissaolollaan. 

Kylvin tomaatit suunnilleen tavanomaiseen aikaan maaliskuun alkupuolella. 


On tässä toki se ero, että aiemmin kaikki tomaatit ovat kasvaneet kasvihuoneessa. Nyt suurin osa on terassilla ja parvekkeella, jotka kuitenkin molemmat ovat varsin lämpimiä, etelään päin. Ehkä alkukesän kylmyys on edelleen tärkein syy hitauteen, kun moni muukin tuntuu kertovan samasta ongelmasta?

Ensi viikon alkuun on nyt luvassa kokonaista yksi todella lämmin päivä, se tuskin tomaatteja kovin paljon lohduttaa.
Nämä ovat myös perin erikoisia, kaksi tavallisesti kasvattamaani kirsikkatomaatti-lajiketta, joista ensimmäinen on lempitomaattini keltainen Cereza amarilla, ja jälkimmäinen Gardener's delight. Nämä tekevät yleensä parikymmentä tomaattia/terttu. 
Nyt jostain syystä alimmissa tertuissa on tulossa huikeat satakunta tomaattia. Ylemmät tertut ovat tavanomaisen kokoisia. Mikähän mammuttitauti näille onkaan tullut?



Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta, 
uutuus-pihvitomaattini Canestrino. Kypsy, kypsy!
Ruukussa parvekkeella.
Amppelitomaatti Tiny tim parvekkeella.
Näiden kypsymistä odotan kaikkein
 innokkaimmin, raidallinen uutuus-
kirsikkatomaattini Tiger.

Omituinen tomaattivuosi kaikkineen. Saa nähdä, miten tässä käy, aikovatko tomaatit lainkaan kypsyä, vai mitä ne oikein meinaavat?

#tomaatti #vihreä #väri #raaka #kypsyminen

torstai 3. elokuuta 2023

Syyslannoitetta kehiin!

Nyt on näemmä minustakin sukeutumassa viimein oikein tunnollinen ja kunnollinen puutarhuri. Olen nimittäin tarjoilemassa kasveille syyslannoitetta ensimmäistä kertaa elämässäni 😊

Aiempina vuosina en ole vain saanut aikaiseksi tai mukamas ehtinyt. Ehkä en ole myöskään ollut riittävän motivoitunut, en ole oikein uskonut syyslannoituksen merkittävyyteen, kasvit kun on pärjänneet varsin hyvin ilmankin. 

Usein olen myös havahtunut asiaan liian myöhään syksyllä, kun kasvien kasvu alkaa olla jo kokonaan pysähdyksissä. Syyslannoite-nimi saattaa johtaa vähän harhaan, nyt juuri on oikea aika sille ja myös aika viimeiset hetket.

Sain kyllä jo vuosia sitten ostettua lannoitesäkin, joka on jäänyt koskemattomaksi. Voi olla, että siitä on jo vähän voima hiipunut, täytynee ehkä annostella hiukan runsaammalla kädellä. 

Tosin tämän luomulannoitteen annosmäärät jo alkujaankin mielestäni aika suuria. 


Syyslannoite sisältää pääravinteista vain fosforia (P) ja kaliumia (K). Nämä auttavat kasveja sadon kypsyttämisessä ja valmistavat monivuotisia kasveja talvehtimiseen. Syyslannoitteissa ei ole lainkaan keväällä ja kesällä annettavaa typpeä (N), joka taas kiihdyttää kasvien kasvua.

Saa nähdä, tapahtuuko kasveissa jotain muutosta, kun saavat nyt viimein tätä eliksiiriä, jonka tarpeellisuudesta tunnutaan tällä hetkellä kovin runsaasti muistuteltavan.

Oletko sinä tarjoillut kasveille syyslannoitetta?

#lannoite #lannoitus #puutarha #syyslannoitus #syyslannoite #luomu #puutarha 

keskiviikko 2. elokuuta 2023

Terassi suitsait puhtaaksi koivunsiemenistä!

Meille "sataa" tänä vuonna aivan järjettömästi koivunsiemeniä.

Olen kyllästynyt harjaamaan niitä useita kertoja päivässä pois terasseilta ja parvekkeelta, jotteivät kulkeudu sisään. Harjalla ei myöskään tahdo saada niitä pois kaikista kolosista ja väleistä.

Mietin, että lehtipuhallin voisi olla tarkoitukseen hyvä, mutta sellaista en tällä hetkellä omista. Enkä viitsisi turhaan hankkia, käyttö varmaan jäisi aika pieneksi.

Lopulta keksin ratkaisun: fööni 😊 Föönillä puhaltelemalla siemenet lähtevät suitsait kaikista kuivana olevista paikoista. 

Vedellä suihkuttelu olisi yksi mahdollisuus, mutta ei viitsisi kastella katoksen alla kuivana olevia paikkoja. Enkä esim. parvekkeelle saisikaan viritettyä vesiletkua. Toki imurointikin olisi mahdollista, muttei viitsisi täyttää imuria siemenillä. Ja föönillä suhauttaa huomattavasti nopeammin kuin imurilla. 

Sadeveden kastelemat paikat voi sitten suihkutella vesiletkulla.

Tilanne ennen.

Muutaman sekunnin föönaus...

Jess!
Ei muuta kuin kaikki föönailemaan, on taas vähän ohjelmaa naapureille 😀

#Koivunsiemen #siivous #puhallus #terassi #parveke #niksi #vinkki #fööni #idea
#siivoaminen #puhdistus
#koivunsiemenet
#puhdistaminen #puhdas
#hiustenkuivain
Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!