lauantai 8. syyskuuta 2018

Jättipunajuuria :)

Kerroin viime kesänä, kuinka olin innoissani, kun punajuuret onnistuivat tuolloin suunnilleen ensimmäistä kertaa oikein tosihyvin. Kookkaita, herkullisia punajuuria tuli yllin kyllin.

Silloin arvelin sen johtuvan kesän sateista, sillä tietääkseni punajuuri kaipaa runsaasti vettä. Vaan kuinka ollakaan, myös tänä kuivana hellekesänä punajuuritilanne on erinomaisen hyvä, jopa vielä parempi kuin viime vuonna. Ennen muuta sen vuoksi, että tänä vuonna punajuuret ovat kasvaneet myös kooltaan melkoisen suuriksi.


Kylvö aikaisin ja riittävän tiheään

Tänä kesänä ei sateisuus nyt todellakaan voi olla syynä hyvään kasvuun :) Onko se siis sittenkin lämpö, tai vielä joku muu? Ehkä olen vain viimein oppinut kasvattamaan näitä herkkujuureksia? Erotuksena aiempaan olen viime aikoina alkanut kylvää punajuuret jo tosi aikaisin, heti toukokuun alkupuolella, jos vain on hiukankaan lämmintä. Punajuuren kohdallahan sanotaan, että siemenet pitäisi kylvää vasta vähän myöhemmin hyvin lämmenneeseen maahan.

Jotta siemenillä riittäisi lämpöä itämiseen, olen peitellyt kylvökset huolellisesti harsolla. Lisäksi olen alkanut kylvää siemeniä tosi tiheään. Aiemmin suurimpana ongelmana on ollut se, että siementen itävyys on ollut varsin heikkoa, ja taimia on sitten kasvanut aivan liian harvassa. Jos kylvöksestä tulee näin liian tiheä, on ylimääräiset taimet helppo harventaa pois.

Tämä aikainen kylvö on selvästi edesauttanut sitä, että punajuuret ovat lähteneet hyvään kasvun alkuun. Muutoin en mielestäni ole tehnyt ihmeempiä muutoksia aiempaan. Tänä vuonna punajuuret ovat toki saaneet jonkin verran kasteluvettä, mutta ei sentään läheskään sellaisia määriä kuin viime kesän sateissa. Ja muuten, viime kesähän oli kuitenkin lopulta myös aika lämmin, kun katselee vanhoja lämpötilatilastoja. Edellinen kesä on kuitenkin jäänyt minulle mieleen lähinnä runsassateisena.


Yksinkertainen punajuuriherkku

Sitten vielä punajuurille yksi helppo ja herkullinen käyttövinkki, joka toimii hyvänä lisukkeena melkein mille vain. Sillä yksinkertaisimmat jutut ovat useimmiten parhaita, eikö?

Törmäsin tähän helppoon punajuuriherkkuun ensimmäistä kertaa tallinnalaisravintolassa viime vuonna.

Kypsennetyt punajuurisiivut oli leikattu hyvin ohuiksi, ja niiiden päälle oli raastettu kovaa vuohenjuustoa hienolla terällä.

Annos oli yksinkertaisuudessaan sekä kauniin näköinen että erittäin hyvänmakuinen; punajuuri ja vuohenjuusto ovat erinomainen makuyhdistelmä.

Tätä piti tietysti kokeilla kotonakin. Maustoin ohuet, ei liian pehmeiksi keitetyistä punajuurista leikatut siivut yksinkertaisesti sipaisemalla niille hieman paksua balsamico-kastiketta. Ja sitten vain hienoksi raastetusta vuohenjuustosta kaunis valkoinen huntu ylle, avot!

Näin parhaaseen juuresaikaan tässä vielä linkki toiseenkin hyvään ohjeeseen, aina ihanat uunijuurekset.

Nyt ei muuta kuin nautitaan herkullisista, tuoreista syysjuureksista!

8 kommenttia :

 1. No jestas mite hienot punajuuret!!! 👍👍 Noissa riittää syömistä! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saaristopuutarha, olen kyllä iloinen, kun punajuuri on niin herkullinen kasvis :)

   Poista
 2. Onpas punajuurella kokoa! Meilläkin kasvoivat ihan mukavan kokoisiksi, vaikka vasta toukokuun lopulla kylvin ne. Tänä vuonna olikin ihan reilunmittainen kasvukausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, että teilläkin on punajuuret kasvaneet hyvin! Ehkä se ei sitten kuitenkaan ole se aikainen kylvö, vaan vielä joku muu? On tämä puutarhanhoito välillä melkoista salatiedettä, kun kasvuun vaikuttavia tekijöitä on niin monia!
   Tämä kesä on kyllä ollut suosiollinen useimmille kasveille. Saas nähdä, mitä tuleman pitää ensi kesänä?

   Poista
 3. Meillä myös kasvoi punajuuri hyvin, nyt syyskuulla vielä menin ottamaan loppuja pois, niin oli napsittu monesta punajuuresta reiluja paloja- oliskohan myyrät olleet asialla. Jänisverkko on kasvimaan ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan harmi, että punajuuret on maistuneet jollekin muullekin :( Toivottavasti jäi kuitenkin jotain teillekin! Meillä punajuuret yhä vain entisestään pulskistuvat maassa...

   Poista
 4. Millaiseen maahan pinaattia voisi kylvää? Tarvitseeko se paljon valoa vai riittääkö puolivarjoinen alusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt laitoitkin aika haastavan kysymyksen, sillä pinaatti on yksi niitä harvoja hyötykasveja, joita en ole onnistunut saamaan koskaan kovin hyvin menestymään. Niinpä päättelisin, että ainakaan savimaa ei ole pinaatille kovin hyvä. Tänä vuonna ajattelinkin kokeilla pinaatin kasvattamista ruukussa, jos se viihtyisi sillä tavoin paremmin.
   Pinaatin siemenet ovat kovia ja aika hitaita itämään, niitä kannattaa liottaa ensin vähän aikaa. Pinaatti ryhtyy herkästi kukkimaan, joten sitä kannattaa kasvattaa ennen muuta aivan alku- ja loppukesästä.
   Suoraa auringonpaistetta pinaatti ei välttämättä tarvitse, viihtyy kyllä myös puolivarjossa.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!