Tämä vuosi tuntuu erinäisten juttujen perusteella olevan poikkeuksellisen hankala lehtokotilovuosi. Toivottavasti tämä ei ole esimakua siitä, mitä tuleman pitää ilmastonmuutoksen edetessä. Tämä hellejakso on nyt hieman helpottanut tilannetta, ainakin tilapäisesti.
Ällötys kurkunlehdellä. |
Kotiloita on isolla alueella niin valtavat määrät, ettei niitä vastaan tunnu pystyvän taistelemaan oikein millään keinoin.
Toimivimmalta vaikuttaisi tähänastisten kokemusteni perusteella useamman eri keinon yhdistelmä. Oma perspektiivini lehtokotilo-ongelmaan on kuitenkin niin lyhyt, etten vielä pysty sanomaan mitään kovin lopullista.
Kerääminen
Moni vannoo kotiloiden keräämisen nimiin. Se varmaan olisikin tehokasta, mutta ei kyllä onnistu näissä mitoissa. Saisin käyttää joka päivä varmasti useamman tunnin kotiloiden metsästämiseen, enkä silti oikein usko, että loppua tulisi. Laskin huvikseni, että jos noin 3 ha:n tontillamme majailee vaikka viisi kotiloa neliöllä, tarkoittaisi se yhteensä 150 000 kotiloa!
En myöskään tiedä, millä tavoin niin isot kotilomäärät hävittäisikään. Tästä pääset vinkkiini siitä, mitä olen kerätyille kotiloille toistaiseksi tehnyt.
Kupariteippi
Kupariteippiä kehutaan tehokkaaksi kotiloesteeksi. Varmaan se sitä onkin, mutta jälleen mittakaava. Saisin levitellä teippiä kasvimaan ympärille monia kymmeniä metrejä. Useiden kasvupenkkien reunassa ei myöskään ole mitään, mihin teipin kiinnittäisi.
Kupariteippiä kukkapenkin suojana olevassa valokatteenpalassa. Nyt muuten alkaa olla noita kukkasia, joita juhannukseksi kovasti kaipailin. |
Mutta siellä missä löytyy jotain sopivaa, mihin kupariteipin kiinnittää, esim. lautaa, muovista tmv. reunusta (minulla valokatteenpaloja), kupariteippi voi olla varsin toimiva keino. Ei sekään tunnu ihan joka kotiloa pysäyttävän, mutta muutamat uskalikot on sitten helppo poimia käsin.
Etanarakeet
Rautasulfaattia sisältävät etanarakeet vaikuttavat myös varsin tehokkailta. Niitä levitetään maan pintaan.
Rakeiden suurin ongelma on niiden suolainen hinta. Kilon purkki maksaa noin 30 euroa. Se tosin riittää varsin suurelle alalle tai melko pitkäksi aikaa. Rakeita suositellaan levitettäväksi enintään neljä kertaa kasvukauden aikana.
Koivutisle ja koivuterva
Yksi konsti on koivutisle tai vielä tujumpi koivuterva, jota sivellään viljelyalueen reunassa olevaan lautaan tai muuhun reunukseen.
Nämä vaikuttaisivat jo maalaisjärjen pohjalta tehokkailta tuotteilta. Tuskin kotilo haluaa tai pystyy ryömimään tuollaisen tökötin yli. Mutta jälleen sama kuin kupariteipin kohdalla, kasvimaan laidassa tulee olla jokin tiivis reunus, lauta tmv, mihin tököttiä voi sivellä. Palaan näihin vielä myöhemmin erikseen tarkemmin.
Viimeinen oljenkorsi!
Sankollinen männynkäpyjä tuli kerättyä hetkessä. Nyt pitäisi keksiä, minne nämä kannttaisi sijoittaa. |
Mukavaa, helteistä lauantaipäivää
Minulla on hyvä kokemus tänä vuonna etanarakeista.Hinta on tosin kova, mutta ei niitä tarvitse ripotella kuin sinne missä jotain tärkeää kasvaa.Inhoan nimittäin niin paljon kotiloiden keräämistä että oli pakko turvautua rakeisiin. Hyvin on toiminut tähän asti vaikka olen vasta kerran sitä ripotellut.
VastaaPoistaHyvä kuulla, se voi hyvinkin olla, että rakeet on olleet minullakin se paras ja tehokkain juttu. Kun on samanaikaisesti monta juttua käytössä, niin on vähän vaikea varmuudella tietää, mikä minkäkin vaikutus on.
PoistaFerramol-etanarakeita kannattaa ostaa 10 kg:n säkeissä. Hinta on silloin kilon purkkia edullisempi. Ainakin rautakaupoissa on säkkejä. Omani olen ostanut KodinTerrasta ja S-raudasta. Hankkijan mainoksessa säkki maksaa 99 €.
VastaaPoistaSe on totta, isompi säkki voisi olla hyvä hankinta! Hinta tuntui äkkisiltään kovalta, kun tämä ongelma ilmaantui niin yhtäkkiä yllättäen. Täytynee hetken tarkkailla tilannetta ja sitä, miten tämä tästä etenee, ja tehdä sitten hankintoja sen mukaan.
PoistaMinä ostin myös tänä vuonna suoraan 10kg:n säkillisen etanaraetta. Viime vuonna ostin kilon paketin ja totesin keväällä, että kotiloita on enemmän kuin viime vuonna, joten kilo ei tulisi millään riittämään tälle vuodelle. Kotilot lisääntyvät kuitenkin vuosi vuodelta kun ei niitä kukaan tuosta kunnan metsiköstä hävitä. Sieltä sitten mönkivät puutarhaan. Tuskin tarvitsen tänä vuonna vielä koko säkillistä mutta onpahan ensi keväälle valmiina. Pitää vain keksiä, missä sen talven yli säilyttäisi.
VastaaPoistaPeriaatteessa voisi kokeilla kupariteippiä tai koivutislettä kasvimaalla, jos kotilot löytävät sinne tiensä. Pusikkoisessa tontin rajamaastossa rakeet ovat kuitenkin varmasti näppärin tapa torjua kotiloita.
Hyvä kuulla Minna, että rakeet on toistaiseksi auttaneet, meilläkin on vähän samankaltainen tilanne.
Poista