sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Ah, arboretum Frick KangasallaAina silloin tällöin puutarharintamalla tapahtuu jotain sellaista kuin tänään, kun Kangasalla Tampereen kupeessa aukesivat ensimmäistä kertaa yleisölle uuden arboretumin portit.

Enpä ollut turhaan odottanut lähemmäs puolta vuotta arboretum Frickin avautumista! Paikka oli niin upea, ettei voinut kuin henkeään haukkoa, ei tiennyt, minne katseen olisi seuraavaksi suunnannut. Senpä vuoksi, tiedossa on myös melkoinen kuvakavalkadi :)


Lammen rannalla paistattelee kultainen merenneito.

Huvimajan väritys ei liene sattuma, ajattelisin?
Ensimmäisiä kukkijoita.

Siitäkin huolimatta, että valtaosa kasveista oli kylmän kevään jäljiltä vasta nuppusillaan. Magnolioista nopein aukoi juuri ensimmäisiä herkänvalkoisia nuppujaan. 

Toisaalta juuri näin keväällä onkin mukavaa aloittaa tutustuminen uuteen puutarhakohteeseen. Kun kasvitarjonta ei ole vielä niin yltäkylläistä, pääsee  tekemään rauhassa tuttavuutta niin heräilevien kasvien kuin puutarhan moninaisten rakenteiden kanssa. Upeita kivi- ja muita rakenteita pääsee ihailemaan paremmin, kun ne eivät ole vielä verhoutuneet kasvillisuuden peittoon.   

Vaikkei puutarha ole laajuudeltaan kuin kolmisen hehtaaria, hurahti koko nelituntinen aukioloaika kuin siivillä. Enkä varmasti ehtinyt nähdä läheskään kaikkia yksityiskohtia. 

Juuri kun aloin olla läkähtymäisilläni kaikesta näkemästäni ja luulin kiertäneeni koko alueen, tajusinkin että se jatkui vielä hiukan toisentyyppisenä, puistomaisena alas kohti Ahulinjärven rantaa. 


Kaikki alkoi nokkospöheiköstä

Mikä mukavaa, myös isäntä Erkki Frick ehti kanssani juttusille, ja sain kuulla häneltä arboretumin tarinan. Kyseessä on yhden miehen muutaman vuosikymmenen mittainen projekti, mikä on kyllä aivan uskomatonta. 

Kasvihuoneessa on upeasti ladottu lattia.

Frick kuvailee itseään alkujaan kaupunkilaiseksi "kerrostalopojaksi". Hänen äitinsä tosin oli innokas puutarhaharrastaja.

Perheen muuttaessa Kangasalan Liuksialaan -80-luvun alussa tontti oli käytännössä nokkospöheikköä. Noihin aikoihin Frick sattui käymään Hiidenmaalla hienossa arboretumissa, mistä syntyi ensimmäinen ajatus oman arboretumin perustamisesta. Sen jälkeen hän onkin ehtinyt käymään inspiraationhaussa sadoissa kohteissa eri puolilla maailmaa! Niinpä arboretumissa on vaikutteita monilta maailman kolkilta. Myös kasveja hän on haalinut sieltä sun täältä. 

Erkki Frick esittelee kasvihuoneessa viihtyvää 
neidonhiuspuuta, joka on yksi maailman vanhimmista puulajeista.

Kauneus edellä

Frick ei kuvaile itseään niinkään kasviharrastajaksi, vaan enemmänkin kauneudesta nauttivaksi esteetikoksi. Puutarha rakentuu kauneus edellä. Tästä kertonevat myös tyylikkäästi sijoitellut lukuisat puutarhapatsaat, jotka yllättävät kävijän monessa kohtaa. 

Erilaisia puulajeja tai -lajikkeita löytyy noin 250 ja pensaslajeja tai -lajikkeita on noin 300. Alppiruusuja on kokonaista 800 yksilöä! Vielä niiden kukinta ei ollut alkanut, niiden kukkaloisto lienee komeimmillaan kesäkuun alkupuolilla. Mikä mukavaa, kasvilajit on myös huolella nimetty selkein nimikyltein.   

Arboretumin lukuisat levähdyspaikat houkuttavat pysähtymään nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta. Viimeistään Pihakahvila Ruusupuussa on aivan pakollinen pysähdys.

Arboretum Frickiin pääsee tutustumaan torstaisin ja sunnuntaisin kello 12-16. 

Frick päätyy myös oitis suomalaisten puutarhakohteiden listalleni, jolta löytyy lähemmäs 50 muutakin kiinnostavaa kohdetta eri puolilta Suomea.

#arboretumfrick #kangasala #arboretum #Frick #puutarha


4 kommenttia :

 1. Ihanaa, että "meidän kylälle" on saatu noin hieno puutarhakohde! Aion kyllä myös siellä vierailla heti kun ehdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta Marketta! Vähän puolileikilläni ostin tuonne saman tien koko kesän kausilipun :) Mutta joo, jos vain aika liikenisi, niin kyllä hyvinkin voisin viettää tuolla tästä eteenpäin kaikki torstai- ja sunnuntai-iltapäivät :)

   Poista
 2. Onpa hieno paikka! Mahtaa olla upeaa, kun kaikki 800 alppiruusua kukkivat. Kiitos esittelystä! Jos joskus matka suuntautuu tuonne päin, pitää laittaa arboretum käyntikohteiden listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vaikea edes etukäteen kuvitella, miltä tuo alppiruusujen kukinta voi näyttää. Toivottavasti osuu jossain kohtaa reittisi varrelle!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!