perjantai 7. heinäkuuta 2017

Huikeaa tomaattitykitystä!

Avointen puutarhojen päivän visiitti Turkuun oli tosi mielenkiintoinen. Kävin siis Tomaatti-Ritun puutarhalla muutama kilometri Turun keskustasta.

Parvekkeen asukkeja.
Siellä Ritvalla kasvaa omakotitalon pihassa huikeat reilu sata eri tomaattilajiketta!

Jo varsin suurikokoisiksi varttuneita, hyväkuntoisia tomaatintaimia kasvoi enimmäkseen ruukkuihin istutettuina eri puolilla pihaa; parissa kasvihuoneessa, terassilla sekä myös ihan avomaalla lavoissa. Tomaattikuvia tulee siis nyt runsaanpuoleisesti!

Ritvan tomaatti-innostus on vain muutaman vuoden takaa. Se oli lähtenyt alunperin muutamasta tomaatintaimesta, mutta vienyt sitten mennessään.

Ritva kertoi perusteellisesti eri lajikkeista ja niiden ominaisuuksista sekä jakoi auliisti kasvatusvinkkejään.

Hän on erikoistunut mahdollisimman aikaisiin lajikkeisiin. Se tekikin kokoelman vielä huikeammaksi; kaikki reilu sata lajiketta ovat siis aikaisimmasta päästä.

Maailmassa on yhteensä parikymmentätuhatta eri tomaattilajiketta. Siitä huolimatta ainakin Suomessa kaupallinen tomaatinkasvatus on hämmästyttävää kyllä pitkälti ainoastaan yhden lajikkeen varassa. Näin ollen käytännössä kaikki kaupasta saatavat tomaatit maistuvat siltä samalta, ja tomaattien lajikekirjo jää suurimmalta osalta kokematta.

Ritva on vuorotteluvapaalla oleva toimittaja, ja hän tekee parhaillaan myös tomaateista kertovaa kirjaa. Häntä kiehtoo erityisesti suomalaisen tomaatinviljelyn historia, ja niinpä kirja tulee pitämään sisällään myös historiatietoa, mitä ei oikein ole vielä valmiiksi koottuna missään.


Kysyin Ritvalta, miten hän pärjää tomaattiruton kanssa, semminkin kun iso osa tomaateista kasvaa avomaalla. Yllättävää kyllä, rutto ei kuulemma ole lainkaan ongelma. Lähistöllä ei kasva ollenkaan perunaa, minkä Ritva arveli olevan syynä siihen, ettei ruttoa esiinny.
Tomaatteja kasvaa sekä kasvihuoneessa että sen seinustalla

Tämä oli mielenkiintoinen tieto, sillä minulla syyskesällä iskevä rutto taitaa olla tomaatinkasvatuksen suurin ongelma. Olisipa hienoa, jos sitä ei lainkaan esiintyisi. Mutta jos ratkaisu tähän olisi luopuminen perunanviljelystä, niin enpä oikein olisi halukas siihenkään.

Tomaatin siemeniä Ritva hankkii vähän sieltä sun täältä; osin vaihtamalla muiden tomaatinkasvattajien kanssa, mutta enimmäkseen erilaisista siemenkaupoista, ennen muuta puolalaisista, mistä löytyy myös harvinaisempia lajikkeita.

Ritva säilyttää siemeniä hyvässä järjestyksessä kansiossa muovitaskuissa.

Siemenkansion taskussa oleva punainen lappu kertoo,
että siemen on vähissä. 
Yksi Ritvan lempilajikkeista,
hyvin erikoinen Reisetomate.
Minua kiinnosti myös tietää, onko Ritvalla jokin lempitomaattilajike, ja jos niin mikä se on. Kuten arvata saattaa, näitä oli useampia. Yhtenä Ritva mainitsi alunperin intiaanien käyttämän hyvin erikoisen, hassun röpelöisen "matkatomaatin", Reisetomate. Siitä napatiin aina mukaan kypsin tomaattipallukka.


Kasvihuoneeseen mahtuu lajikkeista vain pieni osa.
Kasvoi  Ritvalla vähän muutakin kuin tomaatteja,
mutta minua kiinnostivat tällä kertaa lähinnä tomaatit.
Toki tässäkin pilkottaa taustalla tomaatteja :)
Parvekkeella kasvava herttainen Mirabell.
Muutama tomaatti oli jo ehtinyt saada hieman väriä pintaan.

Erikoisuuksia; Laukaus, Potattomatti, Irman ihme ja Simo.


Tästä voin jo sanoa olevani kateellinen; siinä kasvavat ihan taivasalla
kasvihuoneen seinustalla Tanskan vienti, Money maker ja moni muu.
Eipä onnistuisi ruton vuoksi meillä!
Tosi erikoisen liuskaiset lehdet omaava Silvery fir tree. 
Oikeanpuoleinen Zlatava on myös yksi Ritvan suosittelemia lajikkeita.

Enimmäkseen Ritvalla kasvaa vain yksi yksilö kutakin lajiketta, joitain kaksin kappalein. Kuinkahan monta noista reilusta sadasta lajikeesta jo näihin kuviin tuli mukaan, enpä tullut nyt laskeneeksi!

Oli siis hyvin antoisa ensimmäinen visiittini Avoimen puutarhapäivän kohteessa, kiitokset vielä Ritvalle! Nyt nousi kyllä heti kättelyssä rima aika korkealle tulevia tapahtumia ajatellen :)


9 kommenttia :

  1. Ooh, onpa ihailtavaa tomaattirunsautta, wau!! Tuo siemenpussien säilytyssysteemi onkin oivallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo tosiaan oli kaikin puolin aika ainutlaatuinen visiitti. Jäin vielä miettimään sit, kuinkahan paljon Suomessa mahtaa olla tomaatinkasvattajia, joilla olisi vähintään saman suuruinen lajikevalikoima. Täytyypä yrittää vielä kysyä Ritvalta, sattuisiko hänellä olemaan jonkinlaista tietoa tästä.

      Poista
  2. Kiitos kaunis blogikirjoituksestasi! Suomessa voi hyvinkin olla yhtä monilajikkeisia viljelyksiä; en kylläkään tiedä ketään. Sonja Lumpeella on kerrallaan kasvamassa n. 60 lajiketta, ja satojen lajikkeiden siemenkokoelmia on ainakin muutamilla Intohimona tomaatit -faceryhmän jäsenillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva! Siis sitäkin ainutlaatuisempi sinun valikoimasi, täällä pienessä maassamme tieto kyllä varmaan äkkiä kulkisi.. :) Sonjan tomaattijutuista olenkin kuullut.

      Poista
  3. Upea määrä erilaisia tomaattilajikkeita Ritvalla. Minullakin on välillä rutto haitannut varsinkin ulkotomaatteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Olen tosiaan siinä käsityksessä, että rutto on aika yleinen vaiva, joten siksi oli eritysen hämmästyttävää, että Ritvan tomaatit ovat säästyneet siltä kokonaan.
      Nyt olen juuri kokeillut uutta konstia ruton torjuntaan, täytyy kirjoittaa siitä jossain vaiheessa, toivottavasti tepsisi!

      Poista
  4. Olipa tosi mielenkiintoista, tomaatit ovat ihania ja itse kasvattamalla saakin parhaat ja aromikkaat. Minulla kasvaa vain 25 erilaista, mutta tomaatit vievät helposti mennessään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin on hyvä määrä erilaisia lajikkeita! Tällä hetkellä kovasti malttamattomana odotan ensimmäisen tomaatin kypsymistä, vielä joutuu jonkun aikaa odottelemaan...

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!