Talvi on parhaimmillaan, oikeastaan vasta aluillaan - hiihtokausi tuskin vielä käynnistynyt - ja nyt pitäisi jotenkin osata orientoitua tulevaan kevääseen ja kesään.
Monet näyttävät jo innoissaan plaraavan siemenluetteloita ja tutkivan siemenpusseja. Minun on niin hankalaa motivoida itseäni vielä tuohon!
Ihan oman motivaationi nostattamiseksi ajattelinkin nyt tehdä tällaisen pienen luettelon, missä on koottuna kaikki puutarhastamme löytyvät, lähinnä syötävät vihanneskasvit. Ja vielä muutama kommentti kustakin kasvista. Päälle tulevat sitten vielä hedelmäpuut ja marjapensaat.
Osan näistä kasveista viljelyyn löytyy blogistani omia vinkkijuttuja. Näiden kohdalla kasvin nimi on linkki (punainen teksti) tarkempaan juttuun.
Ja kun tästäkin näytti tulevan kovin pitkä teksti, pistän tämän kahteen osaan. Tässä ensinnä esikasvatusta vaativat kasvit, näitä kun pitäisi nyt kevään edetessä alkaa ajatella ensinnä.
Kasvit, joiden taimet esikasvatan, ensinnä helpohkot kasvatettavat:
- Purjo. Purjoa pitää aina olla. Helppo säilöttävä kellariin, kuivaamalla tai pakastamalla. Vähän huono itämään, vaatii pitkähkön esikasvatuksen. Muutoin kasvaa suht vaivatta, tykkää melko runsaasta lannoituksesta.
- Kesäkurpitsa. Hyvin helppo, enemmänkin ongelmana turhan runsas sato. Joskin hallanarka, joten kylmyyttä pitää varoa keväällä ja syksyllä.
Ei kannata laittaa kovin monta tainta, 2-4 riittää jo hyvin tuottamaan suuren sadon. Kesäkurpitsat kannattaa kerätä aika pieninä; maku on parempi ja ylituotanto-ongelma helpottuu.
Pieni pavunalku. |
- Pavut. Suurta herkkua :). Hallanarkoja ja muutoinkin alkuvaiheessa vähän haastavia, mutta tuottavat kuitenkin yleensä runsaan sadon. Pavunpalot ovat erinomaisia myös pakastimessa säilöttyinä.
- Lanttu. Monet tuholaiset tykkäävät, siksi myös esikasvatan aina lantuntaimetkin, lyhyt esikasvatus riittää. Harson alla onnistuu vähän paremmin. Mikä olisi niin herkullista rouskutella kuin tuore rapsakka lantunpalanen, siksi pitää aina yrittää!
Ja sitten vähän haastavammat...
- Tomaatit. Yhden kasvihuoneen verran, reilu parikymmentä tainta kerrallaan, vähän erilaisia lajikkeita.
Ehkä tärkein vakiokasvini, siksipä näistä löytyy blogistani useampikin juttu. Monenlaisia lajikkeita on tullut kokeiltua. Ei ihan helppo, muttei mahdotonkaan, kun tietää tietyt kasvatusniksit.
- Kurkkua, lähinnä avomaankurkkua. Kesän sää vaikuttaa onnistumiseen.
- Parsakaali. Mielestäni kaaleista parhaan makuinen, ja taitaa olla ravintoarvoltaankin hyvä. Tätä pitää olla aina paljon! Tosin tuholaisetkin tykkäävät, kuten kaaleista yleensäkin.
- Maissi. Mikään ei voita itse kasvatetun, tuoreen maissin makua! Lämpimänä kesänä maissi tuottaa Suomessakin ihan kelvollisen sadon.
- Juuriselleri. Myös yksi suursuosikkejani. Mainion makuinen selleri on monikäyttöinen. Kuten purjokin, on vähän heikko itämään ja vaatii pitkän esikasvatuksen sekä runsaan lannoituksen.
- Butternut-kurpitsa. Vähän haastava, mutta mielenkiintoinen uutuus puutarhassa. Parilta vuodelta on nyt kasvatuskokemusta. Kunpa aina tietäisi etukäteen, millaiset kesäsäät on tulossa. Hellekesänä onnistuu Suomessa hyvinkin.
Tässä vielä linkki blogini juttuun, mistä löytyy erilaisten esikasvatettavien kasvien kylvöajankohtia: kylvetään ja kylvetään
Meillä kun ei ole kellari, niin on mietittävä vain sellaisia kasveja mitkä tulee kesän aikana syötyä.
VastaaPoistaNäin se todella taitaa olla, että kellarillakin on osuutensa siinä, mitä voi kasvattaa. Parhaimmillaanhan kaikki kasvikset kyllä ovatkin ihan tuoreina!
PoistaHuh, huh, sullahan on ihan kiitettävä lista. Itse en hyötyviljele, mutta aina sitä jotain pientä on :)
VastaaPoistaJoo, on noita ehtinyt tuohon kertyä, noilla saa jo ihan kivan monipuolisen kattauksen ruokapöytään - plus vielä ne suoraan maahan kylvettävät tuohon päälle...
PoistaJa näinhän se menee; meillä on jokaisella omat puutarhamieltymyksemme. Puutarhanhoito tarjoaakin kyllä melkoisen paljon variaation mahdollisuuksia joka makuun :)
Sama vika täälläkin. Ei oikein tahdo lähteä käyntiin kasvatussuunnittelut näin varhain. Hiihdellään me vain :D
VastaaPoistaHyvä kuulla, etten ole ainoa tätä lajia! Joo, nautitaan nyt näistä lumista. Pikkuisen tuntuu olevan vaihtelevaa tämä säätila, kun nyt jo povataan, että lumet voisivat jopa hävitä lähipäivien plussakeleissä :( Minun puolestani talvi saisi vielä jatkua, ollaanhan vasta tammikuussa!
PoistaMä niin ihailen noita sun kasvatuksiasi, huoh. Mun purjoni näyttävät kyllä ihan muulta kuin sun paksukaisesi, mutta pitää koettaa lukea mestarin oppeja ja testata taas uudestaan :).
VastaaPoistaMulla viime kesänä butternut kerkesi nipin napin tekemään kukat, ei ehtinyt ollenkaan kasvattamaan kurpitsaa. Haluan kyllä kokeilla uusiksi, kasvattaminen kun ei ole kovin vaativaa ja onnistuessaan kurpitsa on kyllä paras mahdollinen!
Sini K.
Kasvihormoni-blogista
(Blogilla on uusi osoite yhdessä muiden Viherpihan blogien kanssa, http://blogit.meillakotona.fi/kasvihormoni)
Kiitos Sini - vai että oikein mestari ;) No, jokainen ollaan ihan varmasti omien puutarhojemme mestareita! Ja aika monta vuosikymmentä tässä onkin ehditty harjoitella...
PoistaJoo, butternutit ois kyllä kivoja, toivotaan hyvää butternut-kesää! Ja kiitos osoitemuistutuksesta, olen kyllä visiteerannut tuossa uudessakin:)
Joo, tuolla kasvattelulla voit ottaa käyttöösi ihan aidon isolla kirjoitetun Mestari-tittelin. Luovutan sen nyt sinulle virallisesti. Ja kiva kuulla, että olet löytänyt tuonne uuteen osoitteeseen - kun blogi muuttaa vuodessa kahdesti (toisen kerran minulta kysymättä, mutta en kitise), ajattelin, että muutama varovainen muuttoilmoitus voisi olla paikallaan :)
PoistaVähän samoilla rehuilla täällä mennään. Paitsi purjon taimet ostan aina, en saa niitä onnistumaan itse. Parsakaalinkin olen ostanut taimena, mutta ajattelin tänä vuonna kokeilla. Ostin jo sellaisen runsas satoisen parsakaalin siemeniä.
VastaaPoistaJa sitä butternuttiahan taas koklataan! Saan ainakin muutaman taimen kaverin isoon kasvariin. Jos siellä ei onnistu, niin ei missään!
Hauska kuulla, että sinulla on suunnilleen samat sortit viljelyksessä, tämä on varmaan sellainen aikalailla "perussetti". Mielenkiinnolla seurailen kasvattelujasi!
PoistaPurjoista olen huomannut, että kunhan ne saa ensin itämään, ne varttuvat parhaiten aikalailla viileässä, jos sellainen paikka löytyy. Purjontaimet pääsevät minulla sen vuoksi aika varhain kasvihuoneeseen jatkamaan kasvuaan, ne kun eivät ole kovin hallanarkojakaan. Ja kylvän ne harvana hajakylvönä, jollaisena ne saavat jatkaa kasvuaan, en siirtele niitä turhaan mihinkään omiin purkkeihinsa.