keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Marjapuskien keväthuolto

Mainitsin jo tuossa aiemmin, miten sain muutama päivä sitten jonkun merkillisen tarmonpuuskan ja raivasin hetkessä kaikki kymmenkunta herukkapensastamme, vaikken ollut mitään tällaista tälle keväälle suunnitellut.

Pensaiden juurille oli kasvanut yhtäkkiä kunnon sammalkerros, mitä suuresti ihmettelen, sillä heittelen kuitenkin aina silloin tällöin pensaiden juureen tuhkaa uuneistamme. Liekö runsaiden sateiden syytä?

Lisäksi pensaat olivat leikkauksen tarpeessa, edellisestä kerrasta on vierähtänyt varmaan lähemmäs kymmenen vuotta.

Harmillisesti jäivät ottamatta ennen-jälkeen kuvat niin kuin monissa projekteissa tahtoo käydä. Ja varsinkin, kun tämä ei ollut millään lailla suunniteltu juttu 🙂

Ajattelin kuitenkin kokeilla, miltä valmiiksi hoidetut pensaat näyttäisivät yläilmoista käsin, ja kokeilin kuvata niitä dronella eli kuvauskopterilla, jonka olen saanut tässä talven aikana.

Olen ajatellut, että drone voisi sopia erityisen hyvin puutarhan kuvaamiseen. Niinpä tuskin maltan odottaa, että puutarhassa alkaisi pian vihertää ja tapahtua jotain, jotta pääsisin lentelemään sen ylle 🙂


Pensaat saivat lopuksi hiukan lannoitetta, tuhkaa ja kompostia sekä osa vielä juurilleen vähän haravoituja lehtiä.

Lisäksi asettelin takaisin paikoilleen harjateräksestä taivuttamani pensaiden tuet, siellä missä ne kaipasivat vähän kohentamista. Enimmäkseen olivat kuitenkin pysyneet varsin hyvin paikoillaan. Nuo kätevät ja kestävät tuet eivät tässä kuvassa kovin hyvin näy, niistä voit halutessasi lukea tarkemmin tästä.

Hauska sattuma muuten, huomasin ihan vasta myös Kantasenmäki-blogissa vähän samantapaisen marjapensasjutun, jossa kuvakin näytti kuin se olisi voinut olla yhtä hyvin meiltä 🙂 Se on nyt tällaisten hommien aikaa!

Piti napata vielä tänä aamuna uusi kuva, hyvä kun tuli tehtyä homma hyvän sään aikaan 🙂
Tässä kuvassa näkyykin myös tuollainen harjateräksestä tehty pensastuki.

7 kommenttia :

 1. Uudistamisia joutuu aina välillä tehdä ja muita huoltotoimenpiteitä. Voi trone onkin varmaan mainio pihan kuvaukseen. On itselläkin käyny mielessä.
  Räntää ja rakeita tullu täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, saas nähdä millaisen sadon marjapensaat nyt innostuvat tuottamaan :)
   Kylmää todellakin on, satuin onneksi heräämään viime yönä puoli viideltä, jolloin ulkomittari näytti -7 astetta!! Oli luvattu vain kolmea pakkasastetta. Piti sännätä kasvihuoneeseen, jossa lämmittävät kynttilät oli jo sammuneet, ja lämpö taimilla harson alla oli nollassa. Siis äkkiä lisää kynttilöitä lämmikkeeksi, eiköhän nuo saatu pelastettua.

   Poista
 2. Sammalta on täälläkin vähän joka paikassa. Viime syksy oli niin märkä, että varmaan sillä on osansa sammalten kasvuun. Eiköhän se siitä häviä, kun kesä tulee. Drone on näppärä peli, meilläkin on. Ilmakuviin on hyvä piirrellä istutuskarttoja ja -suunnitelmia, niin ei tarvitse mittanauhan kanssa tallustella pitkin pihamaata. Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla, että märkä syksy on tosiaan syynä. Sammalta näkyy kyllä nyt runsaasti monenlaisissa paikoissa, metsissäkin. Toivotaan, että kesä hillitsee niiden kasvua.
   Innolla tosiaan odotan, mitä kaikkea hyötyä ja iloa dronesta voikaan olla! Mukavaa vappua sinullekin!

   Poista
 3. No mutta kappas, samaltahan täällä näyttää tosiaan kuin minulla! :D Meillä oli postauksen aikaan sen verran routaa vielä, että jäi aluset kunnolla kanttaamatta, mutta nyt pari viikkoa siitä eteenpäin sain ne lopultakin mullokselle ja rikkaruohot pois. Pensaiden silmutkin ovat auki jo, joten näyttävät tosi virkeille. Nyt enää vain satoa odotellessa.
  Jaaa juu, dronella kuvailu kuulostaa muuten tosi kadehdittavalle idealle. Täytyypä laittaa omankin korvan taa..

  VastaaPoista
 4. En olekkaan aikaisemmin kuullut tuhkan levittämisestä pensaiden juuriin, estääkö se siis muuta kasvustoa kasvamasta tai jotain vastaavaa? Meilläkin on jäänyt tuollaista harjaterästä ylimääräiseksi mieheni rakennusprojektin jäljiltä, niin olen miettinyt voisiko sitä hyödyntää jotenkin. Tuohan on hyvä idea, että voi käyttää juuri puskien ympärillä, että pysyvät paremmin aisoissaan. Kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena, puhtaasta puun tuhkasta on sopivasti annosteltuna useammankinlaista hyötyä puutarhassa. Se sisältää paljon hyviä hivenravinteita, joista monet kasvit hyötyvät. Lisäksi se vähentää maaperän happamuutta, mistä myös on hyötyä monille kasveille (tuhkaa ei kannata käyttää happamassa maaperässä viihtyville kasveille kuten pensasmustikoille ja alppiruusuille eikä myöskään esim. perunoille).
   Näiden lisäksi tuhka myös karkottaa monia kasvituholaisia, mistä hyötyvät etenkin porkkanat, sipulit ja kaalit.
   Huomasinkin nyt, etten ole koskaan tainnut kirjoittaa omaa postausta tästä loistoaineesta, täytyypä tehdä sellainen :)
   Pahoittelut, että vastaaminen on vähän kestänyt, on ollut tässä paljon projekteja meneillä...

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!