sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Niin pienestä ilo irtoaa!

Etenkin näin poikkeusaikoina, mutta miksei muulloinkin, on hyvä osata ottaa ilo irti pienistä asioista.

Meillä puutarhaharrastajillahan noita pieniä ilonaiheita onneksi riittää!

Mullasta puskeva pieni butternutinalku.
Itse olen juuri innoissani näistä muutamasta pienestä taimenalusta. Yksi on butternut-kurpitsa. Se lähti kasvamaan siemenestä, jonka olen ottanut talteen itse kasvattamastani butternutista pari vuotta sitten. Kylvin kolme siementä, ja tämä terhakka taimi nousi niistä ensimmäisenä.

Siemenet oli sellaisia aika littania, ei yhtään pulleita, ja mietin, noinkohan ne lähtevät lainkaan kasvamaan. Siksi ilo oli sitä suurempi, kun iloisenvihreä taimenalku putkahti esiin.

Toinen taas on yksi suosikkikukistani, kaunis ja niin huumaavantuoksuinen hajuherne, joita pitää aina olla.

Hajuherneen kasvatuksessa suurin haaste on se, että siemenet on vähän vaikeita saada itämään, ja siementen itävyys laskee nopeasti ajan saatossa.

Hajuherneitä pitää aina olla,
ja ne kannattaa esikasvattaa.
Siksi kylvän niitä aina vähän enemmän kuin on tarvis, ja iloitsen jokaisesta itäneestä siemenestä. Tästä löydät lisää vinkkejä hajuherneen kasvatukseen.

Elämän pieniä ilonaiheita on myös koottu tänään päättyvässä blogiarvonnassani, johon ehdit osallistumaan vielä muutaman tunnin ajan! Palkintona on ihana puutarhakirja, joka myös tuottaa iloa voittajalleen :)


4 kommenttia :

  1. Ihanat ilonaiheet! Tuoksuherneen jokaisesta taimesta kannattaa olla iloinen. Minä kylvin lähemmäs 20 siementä ja kuusi niistä iti aika vauhdikkaasti. Lopuista ei ole näkynyt vilaustakaan. Vein purkin jo viileämpään, sillä ensimmäiset hurahtivat jo yli kymmensenttisiksi. Siemeniä jäi vielä, joten ajattelin tehdä pian uuden kylvöksen. Eiköhän kaikille taimille jostain paikat löydy, vaikka ensimmäisen kylvöksen siemenet päättäisivätkin itää myöhemmin. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että haju- tai tuoksuherne on kyllä todellinen ilostuttaja, monella tapaa. Siitä ei juuri moitittavaa löydy, no paitsi ehkä tuo heikko itävyys. Mutta sitäkin suurempi ilo niistä itävistä siemenistä :) Minulla on toistaiseksi itänyt vain kolme kpl, ehkä niillä sitten mennään! Voihan noista taimista vaikka sitten yrittää ottaa pistokkaita. Kivaa viikkoa sinullekin!

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!