torstai 23. huhtikuuta 2020

Vielä yksi hyvä, helppo pottuherkku!

Perunahaaste jatkuu... Olen ottanut tämän nyt ihan asiakseni, erilaisten perunaruokien tuuttaamisen,  jotta saataisiin pienennettyä maassamme tällä hetkellä olevaa perunaongelmaa.

Perunan menekki on romahtanut ja uhkana on, että varastoissa olevat viimevuotiset perunat jäävät käyttämättä, kun suurkeittiöt kouluissa ja muualla on poikkeustilan vuoksi suljettu tai ne ovat pienentäneet toimintaansa. , ja ne joudutaan lopulta hävittämään. Se olisi monella tavalla tosi iso harmi, ja tietysti myös erittäin huono ympäristöteko. Nyt siis kaikki käyttämään urakalla hyvää ja edullista kotimaista perunaa!

Tämäkin hyvä perunaruoka tai -lisäke kypsyy aivan itsekseen uunissa, ja onnistuu siis mainiosti näin arkenakin, vaikka aika olisi kortilla. Ei tarvitse kuin pesaista ja puolittaa perunat, latoa pellille leivinpapaerin päälle, sutaista pintaan vähän öljyä ja ripotella päälle haluamansa mausteet, esimerkiksi kuminaa tai paprikajauhetta tai yrttejä. Miksei valkosipuliakin? Kypsennys 225 asteessa noin puoli tuntia, vähän perunalajikkeesta riippuen. Nämä tosiaan kypsyvät paljon nopeammin kuin tavalliset uuniperunat.

Jos haluaa vaihtelua, voi paistamisen loppuvaiheessa ripotella vielä pintaan vähän juustoraastetta ja/tai korppujauhoa.

Nyt alkaa muuten olla pian viimeiset hetket hyödyntää ihania viimekesäisiä talviperunoita, joista syntyvät monet sellaiset herkut, joita pian saatavista uusista perunoita ei ole lainkaan mahdollista valmistaa - kuten muusi, uuniperunat, monet laatikkoruoat...

Tästä pääset aiempaan postaukseeni, jossa on runsaasti vinkkejä erilaisiin perunaherkkuihin.


#perunahaaste

4 kommenttia :

 1. Perunaohjeet ovat maukkaita!
  Minä teen hieman vastaavia perunoita uunissa ja hyvää on suomalaisen makuun!
  Aurinkoa ja kevään valoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Susanna mukavaa keväänjatkoa sinulle! Tänään tulikin tehtyä tosi pitkästä aikaa lohi- ja janssoninkiusausta, kylläpä maistuivat nekin molemmat hyvälle :)

   Poista
 2. Peruna on kyllä meidän perheen ruuanvalmistuksen perusta! Mutta olen vähän ihmetellyt kerran viikossa kaupassa käydessäni tätä perunakohua. Ainakaan täällä meillä päin ei kaupoissa mitenkään ylitarjontaa perunasta näy. Päin vastoin! Laarit ovat tyhjinä ja perunan hinnat aika korkealla. Luulisi näiden muiden vihannesten "pelastusoperaatioiden" myötä myös kauppojen reakoivan tähän.
  Voihan se olla, että ne perunanviljelijät, jotka pakkaavat ja toimittavat perunansa suurtalouksille, että heillä ei ole resursseja pakata perunaa suoramyyntiin. Mutta luulisi edes irtomyynnin valikoima olevan hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista Marketta, mutta varmaan tosiaan ihan mahdollista. Kertoisivatko tyhjät laarit sitten siitä, että ihmiset ovat tarttuneet tähän perunahaasteeseen? En ole itse sattunut huomaamaan, kun tulee haettua potut tuolta omasta kellarista. Täytyypä tutkia asiaa seuraavalla kauppareissulla :) Näinhän se voi olla, että nuo suurtalouspottujen reitit on vähän erilaiset, ehkä ottaa aikansa ennen kuin niitä saadaan kulkeutumaan tavalliseen ruokakauppaan?

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!