perjantai 3. huhtikuuta 2020

Minne katosi onward herne?

Ajattelin, että ostan varmuuden vuoksi hyvissä ajoin tarvitsemani herneensiemenet.

Mutta mitä ihmettä, suosikkejani ja ihan perus-hernelajikkeita onward ja early onward ei yhtäkkiä ole saatavilla mistään!

Onward on vähän niin kuin tomaatin Tanskan vienti, tai Fazerin sininen suklaa. Siis ihan perusasia, hyvä, varma ja runsassatoinen.

Sillä lajikkeella todellakin on paljon väliä. Nyt tarjolla on jostain syystä vain kelvedon wonderia ja markanaa, ja lisäksi joitain minulle vieraita uutuuksia. Kelvedon wonder on hyvin aikainen lajike, ja sen vuoksi toki hyvä.

Aikaisten lajikkeiden ongelma on kuitenkin se, että niiden satomäärä on huomattavasti alhaisempi kuin myöhäisempien. Markana ei myöskään ole kovin satoisa, se kasvattaa valtavan määrän kärhiä. Tuntuukin, että se keskittyy lähinnä niiden kasvattamiseen herneenpalkojen sijaan :)

Yritin etsiä rakkaita onwardejä vaikka mistä, erilaisista verkkokaupoista ja muualta, lähes tuloksetta. Yhdestä verkkokaupasta onnistuin lopulta löytämään, ja tilasin siemeniä äkkiä ennen kuin loppuvat.

Alderman-herne kasvaa minulla jostain kumman syystä
aina komeaan parin metrin korkeuteen.

Toinen suosikkilajikkeeni on alderman, sitä sentään löytyi useammasta paikasta. Aldermanista tykkään siksi että se kasvaa minulla jostain syystä aina todella korkeaksi, jopa yli parimetriseksi. Se on siis todella näyttävä ja siksi varsin erikoinen hernelajike.

Onko sinulla jotain lempi-hernelajiketta?


8 kommenttia :

 1. Löytyisikö netistä mistään. Minä en tunne muuta kuin pussin, jossa lukee sokeriherne. Mimosa sitä on kasvattanut kasvatuslaatikoissaan hyvällä menestyksellä monen vuoden ajan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos enkulin käsityöt, hyvä vinkki! Sillä eipä tullut mieleen etsiä netistä kuin minulle entuudestaan tutuista verkkokaupoista, ja niissä ei näkynyt, paitsi tuossa yhdessä.
   Nyt tosiaan löysin toisenkin paikan. Mutta mikä mielenkiintoista, tätä lajiketta näyttää tällä hetkellä olevan saatavilla pääasiassa ammattikäyttöön, mikä tarkoittaa, että minimitilausmäärä on 500 kg ja hinta useita satoja euroja :)

   Poista
 2. :D Olen samoilla linjoilla edellisen kommentin kanssa - sokeriherne on tuttu. Olisiko facebookissa jotain puutarha-ryhmää, mistä saisit apua tai vinkkiä pulmaasi. Hyvää viikonloppua <3

  VastaaPoista
 3. Ehkä siementen tuotannossa on tänä vuonna tapahtunut jotain eikä markkinoile ole saatu parasta lajiketta tarpeeksi.
  Harmillista, mutta nyt voi kokeilla jotain uutta!

  Kevään valoa ja iloa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi tosiaan olla, siksi tätä vähän hämmästelinkin, mikä voisi olla syynä.
   Näin sitä huomaa, miten sitä on kaavoihinsa kangistunut, ei millään haluaisi vaihtaa pois hyväksi osoittautuneesta lajikkeesta :)

   Poista
 4. Minä en ole 'Onwardia' kokeillutkaan, 'Kelvedon Wonder' on ollut oma luottolajikkeeni. Varjoisalla kasvimaalla on ollut pakko valita aikaisimmat mahdolliset lajikkeet kaikista kasviryhmistä. Viime vuonna kokeilin tuota 'Aldermania' ja meilläkin se kasvoi valtavan korkeaksi. Maultaan se ei ollut minusta niin hyvä kuin 'Kelvedon W.', joten tänä vuonna jotain muuta. Nyt voikin kokeilla taas jotain uutta lajiketta, sillä kasvimaa siirtyy aurinkoisempaan paikkaan. Jospa 'Onwardia' vielä tulisi myöhemmin keväällä myyntiin. Vaikea sanoa, miksei sitä ole jo nyt. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että eri paikoissa tarvitaan vähän erilainen lajike. Hauska kuulla, että sinullakin on Alderman kasvanut korkeuksiin :)
   Viime kesänä mulle kävi niin, että osa Aldermaneista kasvoi tosikorkeiksi, ja osa, eri aikaan kylvetyt, jäivät normaalikorkeiksi. Mulla alkaa nyt siis olla epäily, mistä tuo korkeaksi kasvaminen johtuu, täytyy jatkaa "kokeita" tänä kesänä. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!