maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kylvetään ja kylvetään...


eikä nyt ole kyse mistään vaahtokylvyistä, vaan oikeastaan vähän päinvastaisesta.

Viimein pääsee kaivamaan esiin kaikki purkit ja purnukat ja upottamaan sormet kunnolla multaan!


HELMIKUUSSA
Ensimmäiset tomaatit on kylvetty esikasvatettaviksi helmikuun alkupuolella ja ne ovat jo hyvästi taimella, samoin purjot ja juurisellerit. Ja laitoinpa muutaman niitä meloneitakin...

MAALISKUUSSA
Maaliskuun loppupuolella voi kylvää yrttejä. Laitan tuolloin myös vähän persiljaa muutamaan pikkupurkkiin. Ne eivät vie paljon tilaa ja esikasvatus nopeuttaa huomattavasti persiljan saantia, kun se suoraan maahan kylvettynä itää ja joutuu niin hitaasti.

HUHTIKUUSSA
Huhtikuu on myös vielä monien kylvösten aikaa: huhtikuun puolivälissä on aika kylvää esikasvatettavat kaalit ja kuun lopulla kylmänarat kurkut, kesä- ja muut kurpitsat sekä maissit. Myös hieman salaattia kylvän huhtikuussa purkkeihin, niin saa varhaissalaattia. Salottisipulien taimikasvatus on mietinnässä, ilmeisesti nekin olisi hyvä esikasvattaa?

Myös kukkia pitää olla. Niitäkin on hyvä taimikasvattaa, niin pääsee nauttimaan kukkaloistosta jo aiemmin. Itse esikasvatan sisällä hajuherneet, vähän krasseja, samettikukkia ja tsinnioita. Huhtikuun lopulla laitan vielä mm. auringonkukkia ja vähän kukkaseosta johonkin isoon astiaan, joka saa olla lämmittämättömässä kasvihuoneessamme, jos sää on vähänkään lämmintä. Vanha vati on tähän ihan kätevä, tai pulkkakin käy hyvin ;) pääsevät pulkat käyttöön muulloinkin kuin talvella. Niissä kukanalkuja on helppo kuljetella ja napata siitä pieniä multapaakkuja taimenalkuineen istutettavaksi sinnetänne puutarhaan.

Nykyään taimikasvatan varmuuden vuoksi myös jonkin verran papuja, sillä papujen itäminen ulkosalla voi olla vähän epävarmaa vaihtelevissa sääoloissa. Ja pavut ovat niin ihania, että niitä on pakko saada! Kylvän pavunsiemenet yksittäin aina siemenen yhteen pieneen purkkiin. Papuja ei koulita, vaan ne istutetaan purkeistaan suoraan maahan, sillä pavun juuret ovat aika herkkiä siirtelylle. Omassa purkissaan juuret muodostavat tiiviin paakun, joka on helppo istuttaa maahan juuria liiemmälti vahingoittamatta. Sama pätee myös kurkkuun ja kurpitsoihin!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!