perjantai 17. huhtikuuta 2015

Mitähän kaaleja sitä laittaisi kasvamaan?

Näihin aikoihin on hyvä kylvää kaalinsiemenet esikasvamaan. Vaan mitä kaaleja sitä tällä kertaa laittaisikaan?

Parsakaalit ovat ihan pakollisia, niitä olen kasvattanut "aina". Parsakaali on niin mainion makuista ja monikäyttöistä, ja sitä on helppo säilöä pakastamalla. Vaikka sitä yrittäisi kuinka paljon kasvattaa, niin melkein aina se tuppaa loppumaan pakkasesta kesken talven.

Toinen must on kyssäkaali - tai jättikyssäkaali. Ne taas voi säilöä helposti kellariin. Keräkaalia voisi myös olla muutama taimi. Että saa ainakin kääretarpeet herkullisiin kaalikääryleisiin.

Mitäpä muuta? Kukkakaalia olen yrittänyt kasvattaa monet kerrat. Se tuntuu kuitenkin olevan harsoista huolimatta aikamoinen tuholaismagneetti ja muutenkin ollut ainakin minulla huono kasvamaan, olisin melkein jättänyt väliin.

Mutta nyt kun tulin hankkineeksi puutarhamessuilta noita uusia oranssinkellertävän kukkakaalin siemeniä, niin pakkohan niitä on nyt kokeilla.

Ruusukaaliakin on tullut kasvateltua silloin tällöin. Sehän on myös aivan ihanan makuista, mutta on ollut ainakin minulla vähän huono kasvamaan ja myös tuholaisten suosiossa.

Entäpä niin trendikäs lehtikaali? Olen kasvatellut sitä joskus kauan aikaa sitten, silloin kun se ei ollut vielä millään lailla trendin harjalla. Silloin tuota ei tullut oikein käytettyä, ja vieläkin on muistissa lopulta vuosien säilytyksen jälkeen pois heitetyt kuivatut lehtikaalit.

Nyt vinkkejä lehtikaalin käyttöön näyttää kuitenkin pyörivän vähän joka paikassa, ehkä sitä pitäisi taas kylvää, ainakin muutama taimi. Lehtikaalihan on helppo kasvatettava, se ei maistu oikein kaalin tuholaisillekaan ja on melkoisen runsassatoinenkin.  

Ja olisihan sitten tuholaisten suurherkku kiinankaali, jonka kasvattamista kokeilin viime kesänä kasvihuoneessa. Ehkä tätä kokeilua pitäisi myös vielä jatkaa.

Tässä sitä varmaan olisikin jo kaalia riittämiin :)

Vielä kiitokset kaikille ihanista, hauskoista ja erilaisista kommenteistanne blogini arvonnassa! Siihen ehtii vielä osallistua sunnuntaihin saakka. Sain muuten palkintoon yhden yllärin lisää, Impectan siemenkauppa lupasi lahjoittaa siihen vielä heidän maksullisen siemenluettelonsa :) 

4 kommenttia :

 1. Onko sulla jotain kikkoja parsakaalin kasvattamiseen, kun olen siitä aina saanut aika köyhän sadon. Lehtikaalia sensijaan tungen melkein joka ruokaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maija, oikein loistava kysymys, ja vinkkejä kyllä löytyy :) Ne eivät ihan mahdukaan tähän, vaan vaativat oman postauksensa. Se sopiikin hyvin, kun tarkoitukseni on kirjoittaa tällaisia vinkkejä eri vihanneslajeista. Tällä hetkellä löytyy talvivalkosipulista ja juuriselleristä (linkit näihin löytyvät tuolta oikeasta reunasta). Nyt onkin sopivasti viikonloppu, saan varmasti laitettua näitä parsakaalivinkkejä lähipäivinä!

   Poista
 2. Minulla on ajatuksissa laittaa kyssäkaalia ja lehtikaalia, muut kaalit ajattelin nyt tältä keväältä unohtaa...toi ruusukaali kyllä houkuttelis, on se niin hyvää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on kyllä molemmat oikein hyviä, ja onnistuvatkin vielä yleensä aikalailla varmasti! Jauto on kyllä totta ruusukaalin suhteen. Sitä minäkin aina keväällä mietin, mutta harvemmin on tullut kasvateltua.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!