keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Trendimukula bataattia voi kasvattaa Suomessakin :)

Antti Laakso.
Kerroin aiemmin törmänneeni Tampereen puutarhamessuilla kiinnostavaan messuosastoon ja henkilöön. Tämä henkilö on Antti Laakso, joka on perehtynyt perusteellisesti bataatin kasvattamiseen Suomessa, Tampereen pohjoispuolella!

Antti on julkaissut tämän vuoden alussa bataatinkasvatuskokemuksistaan kirjan meidän muidenkin iloksi. Sain häneltä täällä blogissa esiteltäväksi näytekappaleen kirjasta Bataatti - kasvisten kuninkaallinen.

Kirja on tosi innostavaa ja kiinnostavaa luettavaa, Antti kertoo selkeällä ja mukavalla tavalla kokemuksistaan bataatin kasvattamisesta noin viiden vuoden ajalta.

Antti onkin nyt osunut ajankohtaiseen teemaan, sillä tiedätkö, mitä veikataan seuraavaksi ruokatrendiksi? Tuloillaan on kuulemma japanilaisen Okinawa-saaren ruokavalio. Okinawa on saari, missä ihmiset elävät hyvin pitkäikäisiksi. Ja mikä onkaan Okinawan ruokavalion salaisuus - se on bataatti!

Antti esitteli kasvatuskokeilujensa tuloksia
asiantuntevasti ja innostuneesti.
Antti on onnistunut saamaan bataatista meidän oloissamme satoa keskimäärin puolisen kiloa tainta kohden. Ihan mukavasti, sillä yhdestä bataatinmukulasta saa monenmonta tainta.

Omat bataattikokeiluni eivät ole tuottaneet toistaiseksi kuin kauniisti kukkivaa köynnöstä, mullan alta ei ole vielä löytynyt ensimmäistäkään mukulaa. Kyselin Antilta, osaisiko hän kertoa, mistä tämä voisi johtua.

Antin mukaan bataatit tarvitsevat kasvaakseen ennen muuta lämpöä. Kaikin keinoin pitää siis varmistaa, että bataateilla on riittävän lämpimät olot. Tähän hän antoi hyviä vinkkejä, mm. kirkkaan muovin käytön maan pinnassa.

Kirjasta löytyy myös runsaasti ohjeita bataatin
käyttöön ruoanvalmistuksessa.
Antti ylläpitää myös Facebookissa bataatinkasvatuksistaan kertovaa sivua, kannattaa kurkata: facebook.com/bataatinkasvatus 
Facebook-sivulta löytyy myös ohjeet 22 euron hintaisen kirjan tilaamiseen.

Tänä vuonna bataatteja ei harmi kyllä enää ehdi laittaa kasvamaan, olisi ollut hyvä aloittaa jo maaliskuussa. Ei siis auta kuin odottaa ensi kevääseen, jotta pääsee kokeilemaan kirjan mainioita viljelyohjeita. Onneksi kirjasta löytyy myös ruokaohjeita, joista voi nauttia jo aiemmin!








6 kommenttia :

  1. Tosi mielenkiintoista! Meillä syödään paljon bataattia, joten pitänee ensi vuonna kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on niin hyvää ja monikäyttöistä, että kyllä pitää tosiaan ensi keväänä ryhtyä kasvatuspuuhiin :)

      Poista
  2. Bataatti on kiehtova kasvi, hauska kuulla, että kasvatus voisi onnistua Suomenkin oloissa. Omaa bataattikokeiluani odotan jännityksellä, olisi ihanaa, jos se tekisi edes sen köynnöksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, että bataatit voisivat hyvinkin onnistua Ranskanmaalla, täällähän näkee kaupoissakin myynnissä Ranskassa kasvatettuja bataatteja. Sinun kasvimaasi kivien suojassa vaikutti vielä ihanan suojaisalta ja lämpöiseltä paikalta, lämmöstä kun bataatti tykkää. Tosin voi olla, että ehkä ne bataatit pitäisi sielläkin esikasvattaa ja istuttaa taimina maahan, kenties ensi kesänä sitten? Onnea bataatinkasvatukseen, kiva kun poikkesit!

      Poista
  3. Tätä täytyy kokeilla ensi keväänä! Vitsi miten jo odotankin maaliskuuta ja esikasvatteluita!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!