keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Sanomalehti rullautuu mainioiksi istutuspoteiksi taimille

Sanomalehdistä on puutarhassa paljon iloa. Ne käyvät katteeksi maan pintaan estämään rikkaruohojen kasvua, niillä voi päällystää purkkeja decoupage-tekniikalla ja niistä saa väkerrettyä käteviä istutuspotteja taimille. Ja saattahan puutarhurin tavata lueskelemassakin niitä lehtiä puutarhassa - sitten joskus kun (ei siis jos!) koittaa se loikoisa hetki lösähtää riippumattoon kera päivän lehden.

Mutta nyt on mitä ajankohtaisinta rullailla sanomalehdet näppäriksi istutus"astioiksi" taimille. Näihin tarvitaan joko nelin- tai kuusinkertaiseksi taitellusta sanomalehdestä suikaleita, hiukan istutettavien kasvien koosta riippuen kooltaan noin 7 x 20 cm.

Itse suosin mielellään mahdollisimman mustavalkoisia lehden sivuja. Aiemmin ainakin sanottiin, että painoväreissä oli jotain haitallisia aineita.

Suikale käännetään rullalle "ruukun" muotoon, suikaleen päät parisen senttiä päällekkäin. Suikale kiinnitetään muotoonsa kahdella niitillä, toinen ala- ja toinen yläreunaan.

Tämä on tällainen mahdollisimman yksinkertainen malli. Potteihin ei tule siis lainkaan pohjaa, vaan ainoastaan reunat. Taimien juuret saavat näin paremmin kasvutilaa, kun ne pääsevät tarvittaessa levittäytymään ulos poteista astian pohjalle.

Kun potti täytetään mullalla, se otetaan kämmeneen potin pohjapuoli kämmentä vasten. Potti täytetään mullalla toisella kädellä tiivistäen samalla multaa kämmenpohjaa vasten. Pikkuisen kostean mullan saa näin tiivistettyä siten, että se pysyy paikallaan sen verran että potin saa siirrettyä muoviseen kippoon. Potit ladotaan kippoon vieri viereen niin, että ne tukevat toisiaan.

Potit kastellaan, minkä jälkeen niihin on helppo painaa sormella istutuskuopat taimille. Istutus kannattaa tehdä pian kastelun jälkeen, sillä sanomalehti alkaa pehmetä niin, ettei se tahdo oikein kestää istutusta vasta myöhemmin.

Näistä sanomalehtipoteista ei pysty tekemään kovin isoja. Niinpä ne sopivatkin parhaiten sellaisille pienikokoisille ja hidaskasvuisille taimille, joita on suurempia määriä. Itse käytän näitä mm. sellerintaimille, joille ne toimivat todella hyvin.

Taimien juurten täyttäessä pikkuhiljaa multatilan ne sitovat potit tiiviiksi paakuiksi, jotka on helppo nostaa kiposta sitten kun koittaa aika istuttaa taimet maahan. Sanomalehti maatuu taimikasvatuksen aikana sen verran, että sen voi antaa jäädä taimen mukana maahan, tai tarvittaessa repäistä suikaleen pois.

Tästä pääset aiempaan juttuuni, missä on juurisellereitä kasvamassa näissä poteissa.

Ja vielä hei teille blogini uusille lukijoille, tervetuloa!

5 kommenttia :

 1. Onpas hyvä idea tuo pottien tekeminen sanomalehdistä. En ole tuollaista hoksannutkaan, vaikka muuten kyllä käytän sanomalehtiä puutarhassa lähinnä katteena estämässä rikkaruohojen kasvua. - Ihanaa kun kevät tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanomalehdet ovat kyllä yllättävän monikäyttöisiä, lähinnä ne tahtovat joskus loppua kesken! Voihan harmi, jos niitä joskus ei lainkaan ole, vain pelkkiä sähköisiä uutisia ;(

   Poista
 2. Vautsi, en ajatellut, että potit voisivat olla pohjattomia. Olen oppinut tänä keväänä niin monta uutta asiaa, että testaamiselle tulee jo kiire!
  Sini
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sini, enpä tosiaan itsekään tiedä, mistä olen tämän potti-idean kehittänyt, olen näitä käyttänyt jo pienen ikuisuuden. Kun olen tällainen vähän yksinkertainen ihminen, niin tällaiset yksinkertaiset jutut sopivat minulle ;) En oikein jaksa sitä, jos joka asian tekemiseen pitää olla joku härveli :) Onneksi aina tulee uusia kesiä, jolloin testailuja voi jatkaa!

   Poista
 3. Loistava idea, pitää laittaa korvan taakse! Ja kiitos tervetulotoivotuksista, olen uusi lukija :)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!