tiistai 29. huhtikuuta 2014

Voihan viiniköynnös!

Sain vuosia sitten lahjaksi viiniköynnöksen, jonka innoissani istutin kasvihuoneen nurkkaan. Haaveilin rehevänvihreästä viiniköynnöslehvästöstä kasvihuoneen yllä.

Näinhän siinä tosiaan kävikin, köynnös on viihtynyt vähän liiankin hyvin ja täyttänyt kasvihuoneen. Rypäleitäkin tulee, vähän vaihtelevia määriä eri vuosina, lajike taitaa olla Zilga.

Siinä se viiniköynnös töröttää kasvihuoneen nurkassa
vielä niin kovin viattoman näköisenä. Vaan annas olla,
kun säät lämpiävät... 
Ongelmana on se, että köynnös on levittänyt juurensa laajalle kasvihuoneen pohjaan ja imee ravinteita kuin sieni. Tämä on tietysti kaikki pois tomaateilta.

En myöskään ole keksinyt rypäleille oikein järkevää käyttöä. Zilgan rypäleet ovat sen verran happamia ja siemenet niin isoja, ettei niistä oikein ole sellaisenaan syötäviksi. Ehkä niistä voisi tehdä hilloa tai marmeladia, eipä ole tullut (vielä) kokeiltua.

Viininvalmistukseen rypäleitä ei tule riittävästi, ja sitä on tullut harrastettua riittämiin aikanaan opiskelija-aikoina :)

Luullakseni tein köynnöksen istutusvaiheessa yhden virheen. Köynnös olisi varmaankin kannattanut istuttaa isoon saaviin, joka olisi pitänyt kaivaa kasvihuoneen maaperään. Näin juuret eivät olisi päässeet levittäytymään pitkin kasvihuonetta. Tämän muutosoperaation voisi varmaan vieläkin tehdä, vaan toistaiseksi en ole saanut aikaiseksi.

Nyt olen vain yrittänyt pitää köynnöstä leikkaamalla mahdollisimman pienenä. Siinä saa kuitenkin olla aika ahkera saksien kanssa, niin kova on köynnöksellä kasvuvoima.

Tiedän toki senkin, että moni toisaalta tuskailee sen kanssa, miten saisi viiniköynnöksen menestymään... :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!