tiistai 1. huhtikuuta 2014

Tunnetko thai-basilikan?

Basilikantaimet siirtymässä kylvöastiasta uuteen multaan.
Meiltä ei löydy suurta ihanaa yrttitarhaa, vaikka olen kyllä sellaisesta aina joskus haaveillut...

En ole toistaiseksi suuremmalti hurahtanut yrttien viljelyyn, vaikka monia on toki tullut kokeiltua.

Ruoanlaitossakaan ei tule käytettyä kovin suurta yrttivalikoimaa, muutamalla perusmausteella pärjää hyvin. Varsinkin yrttien säilöminen tuntuu jotenkin työläältä, ehkä niissä ei ole niin hyvä "hyötysuhde" kuin vaikka porkkanoissa. Sieltä mennään, mistä helpoimmalla päästään, ainakin osa yrteistä siis suoraan kaupan maustepurkista.

Muutamia perusmaustekasveja täytyy kuitenkin aina kasvattaa. Aivan välttämättömiä viljeltäviä ovat persilja, tilli ja basilika. Ne ovat kaikki ihania ja tarpeellisia. Varsinkin tilli, eihän kala olisi mitään ilman hyvää tilliä. Kerron sitten joskus kesällä tillin säilömisestä...

Basilikasta olen aivan erityisen ihastunut thaibasilikan mainion omintakeiseen aromiin. Se sopii melkein ruokaan kuin ruokaan, eikä ole niin voimakkaan "päällekäyvän" makuinen kuin tavallinen basilika.

Thaibasilika ei myöskään vanhene kasvina niin nopeasti kuin tavallinen basilika, eli siitä saa satoa huomattavasti pidempään. Ruoanlaitossa thaibasilika kestää hyvin kuumennuksen, se on siinäkin mielessä monikäyttöisempi. Salaatteihin on mukava laittaa sekaisin sekä thaita että tavallista basilikaa.

Kuvassa näkyvät ensimmäiset basilikat kylvin maaliskuun alkupuolella. Hiljattain kylvin ruukkuun myös persiljansiemeniä, mikä nopeuttaa huomattavasti hidaskasvuisen persiljan saantia.

3 kommenttia :

  1. Miten basilikaa hoidetaan tuosta eteenpäin, latvotko niitä vai kasvaako ne itsekseen tuuheaksi ? Mulla on itänyt ne arpajaisistasi voittamani sitruunabasilikat. Ajattelin niiden antaa olla tuossa ruukussa ja napsin niitä ruokaan, kun kasvavat sen kokoisiksi. Eli en aio koulia niitä olleskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että on basilikat itäneet, sitruunabasilikakin on oikein hyvää! Olen itsekin pohtinut tuota samaa kysymystä. Basilikat on periaatteessa hyvä latvoa heti pieninä, niin niistä tulee paljon tuuheampia. Mutta, olen huomannut, että latvominen hidastaa kasvua todella kovasti, itse asiassa kasvu suorastaan pysähtyy pitkäksi aikaa. Minulla on juuri nyt se vaihe menossa ja se on vähän tylsää.
      Sen takia olen tehnyt niin, että latvon osan taimista, mutta jätän osa latvomatta. Näin saa sekä tuuhempia että myös vähemmän tuuheita, mutta toisaalta paljon nopeammin kasvavia yksilöitä. Kannattaa kokeilla!

      Poista
    2. Niinpä teen minäkin, osan latvon osaa en.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!