sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Lisävalaistusta kasvivalaisimesta

Kasvivalaisimen testailu on jatkunut... nyt näyttää varsin lupaavalta. Laskin siis tuota Kodin kukkien verkkokaupan lahjoittamaa Philipsin led-kasvivalaisinta siten, että se on nyt ollut puolisen metriä taimien yläpuolella. Tässä se tuntuisi antavan varsin sopivasti valoa kohtuullisen suurelle alueelle, taimet näyttävät oikein hyväkuntoisilta ja vahvoilta.

Tutkailin nyt, että tuollainen 18 W:n led-valo vastaa valaistusteholtaan kuitenkin noin vanhaa 180 W:n hehkulamppua, joten siinä mielessä aika paljon poweria tästä löytyy.

Hyvin ovat tomaatintaimet kasvaneet, valaisin pilkottaa aivan kuvan ylälaidassa.

Ihan yksinään ei tämäkään kasvivalaisin kuitenkaan tällä kokemuksella näyttäisi ratkaisevan taimien valaistusongelmaa. Entäpä jos... näitä hankkisikin kaksi kappaletta, jotka sijoittaisi vähän matkan päähän toisistaan, puolisen metriä taimien yläpuolelle. Tämä voisi olla varsin toimiva ratkaisu, joka riittäisi taimien valaisemiseen ainakin neliön - parin alueella. Siihen mahtuu jo melkoisen paljon taimia.

Hintaahan näille valaisimille kyllä tulee, mutta led-lamppujen pitäisi kestää kymmeniätuhansia tunteja, eli jos näitä käyttää vain keväisin taimilamppuina, pitäisi näistä olla iloa vuosikausiksi. Lisäksi aiempiin lamppuihin verrattuna säästöä tulee myös sähkönkulutuksessa. Vaikka siltä saattaisi kuulostaakin, niin ei tässä olla sen kummemmin lamppufirman asialla, tähän tulokseen olen tullut ihan omalla testauksellani. Ainakin tämä vaikuttaa selkeästi paremmalta kuin aiemmin käytössäni olleet lamppuviritelmät. Sehän olisi kyllä hyvä juttu, jos taimien valaistusongelma olisi nyt saanut toimivan ratkaisun.      

Vielä viimeinen tärkeä osoitus lampun toimivuudesta tulee ilmi sitten, kun näkee minkä verran nuppuja tomaatintaimien ensimmäisiin kukkaterttuihin kehittyy, valaistus kun vaikuttaa tähän olennaisesti. Olen yrittänyt lannoittaa taimia aivan samoin kuin aiempinakin vuosina, joten aiempaan verrattuna ainoastaan valaistus on muuttunut. Kirjoittelen tästä vielä sitten, kun on aika istuttaa tomaatintaimet kasvihuoneeseen.

Nyt vain malttamattomasti odotellaan, milloin nuo ensimmäiset nuput ilmestyvät!

4 kommenttia :

 1. Tomaatintaimesi näyttävät vankoilta, varmaan kasvivalo vaikuttaa siihenkin. Mitenkä muuten, tarvitseeko kasvivaloja käyttää vielä huhtikuussakin vai riittääkö jo auringonvalo ?

  VastaaPoista
 2. Hyvä kysymys! Kyllä käyttäisin kasvivaloa ihan siihen saakka, kunnes taimet siirtyvät ulkosalle. Aurinko ei kuitenkaan aina paista, ja paistaa kuitenkin eri ikkunoille vain osan päivää. Auringonvalo kun tulee vain yhdeltä sivulta, niin taimet tahtovat myös kääntyä sinne suuntaan. Mutta kirkkaina päivinä auringonvalo toimii kyllä hyvänä lisänä.

  VastaaPoista
 3. Kasvivalo olisikin kätevä. Sulla näyttää olevan tosi töpäköitä taimia! Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 4. Tervetuloa Satu lukijaksi! Kävinpä kurkkaamassa myös sinun blogiasi, oikein mainioilta näyttävät sinullakin taimet - ja runsain mitoin vaikuttaa olevan! Näinhän sitä välillä käy, että pääsee innostumaan. Itse olen huomannut, että kyllä tämä bloggaaminenkin osaltaan lisää tuota innostusta. Samaten hyvää pääsiäistä, täällä sitä luvattua ihanaa lämpöä ja auringonpaistetta odotellaan...

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!