torstai 29. toukokuuta 2014

Marjapensaan tuki harjateräksestä, yksinkertaisempi malli

Moni näyttää tähän aikaan hakevan tietoa marjapensaan tuista. Laitanpa tähän aiemman postaukseni lisäksi vielä toisen, vähän yksinkertaisemman ja helpomman harjateräksestä tehdyn mallin.

Tähän tarvitaan korkeaksi pystytueksi pensaan keskelle 8-millisestä harjateräksestä yksi n. 2,5 m:n pätkä (riippuen halutusta korkeudesta ja siitä, kuinka paljon pätkää saa upotettua maahan).

Lisäksi tarvitaan pensaan ympärille taivutettavaksi renkaaksi 6-millistä harjaterästä. Jos pensaat ovat pienehköjä, yhdestä täysmittaisesta pätkästä saa puoliksi leikkaamalla renkaan kahteen pensaaseen.

Pystytuen päähän tavutetaan silmukka (täältä vinkkejä taivutteluun) ja pystytuki työnnetään tukevasti maahan pensaan keskelle. Renkaaksi tulevaa teräksenpätkää taivutellaan renkaan muotoon, pujotetaan se (alakautta) pensaan ympärille ja kiedotaan päät toistensa ympärille renkaaksi.

Rengas ripustetaan sopivalle korkeudelle tekemällä vahvasta narusta tai rautalangasta muutama ripustin eri puolille rengasta ja kiinnittämällä ne ylhäällä olevaan silmukkaan.

Molemmat pensastuet ovat toimivia ja huolettomia, kestävät paikallaan kesät - talvet. Meillä on kummastakin mallista jo useamman vuoden kokemus.

Tämän yksinkertaisemman mallin etuna on se, että pensaan ympärillä ei ole maassa lainkaan pystytukia, jotka voivat olla vähän tiellä, jos esim. joutuu niittämään marjapensaiden ympäristön, kuten meillä.

2 kommenttia :

  1. Mieheni on tehnyt joskus samalla tekniikalla pensastuen, mutta teki sen puusta. Tukipuu puusta ja ympärille kehikko puusta. Metalli tietysti kestää aikaa paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puisia tukia näkee käytettävän aika paljon, ja nekin ovat oikein hyviä. Meilläkin oli sellaisia aiemmin, mutta niitä tosiaan joutuu aika ajoin uusimaan. Siksipä kokeilin noita harjateräksisiä, kun pitää yrittää joissain kohdin päästä mahd. vähällä vaivalla näissä puutarhahommissa, puuhaa kun tuntuu olevan vähän yllin kyllin :)

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!