keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Lisää pituutta satokauteen!

Useimpien syötävän kasvien satokausi on meillä Suomessa harmillisen lyhyt. Niinpä olen yrittänyt pitkittää sitä ainakin muutamien kasvien kohdalla, lähinnä siten, että kylvän näitä kasveja parina - kolmena eri ajankohtana.

Pisimpään olen harrastanut tätä salaatin kanssa. Aloitan ensimmäisten salaattien esikasvatuksen maaliskuun lopulla, ja viimeisimmän kylvön teen kesä-heinäkuun vaihteessa. Näin tuoretta salaattia pääsee nauttimaan toukokuun lopulta aina syys-lokakuulle.


Näitä salaatteja nautittaneen pitkälle syksyyn.
Viimeisestä kylvöstä istutan yleensä salaatintaimia myös astiaan, jonka laitan kasvihuoneen lämpöön ja suojaan. Tästä astiasta yleensä nautimme syksyn viimeiset salaatit.

Salaattien lisäksi olen harrastanut tällaista eri ajankohtiin ripoteltua kylvöä kurkkukasvien kanssa. Niiden kohdalla nimittäin tuntuu, että ensimmäisinä kylvetyt kurkut ja kesäkurpitsat vain jossain kohtaa kesän lopulla "väsähtävät", eivätkä jaksa enää tuottaa satoa, vaikka niitä kuinka hyvin hoitaisi ja lannoittaisi.
Ensimmäiset, huhtikuun lopulla kylvetyt
kurkut antavat jo täysillä satoa.

Tässä vaiheessa myöhemmin kylvetyt taimet astuvat remmiin, niiden ansiosta satoa on saatavilla syksyllä niin pitkään kunnes halla viimein hoitelee taimet.
Kesäkuussa kylvämilläni taimilla kukinta on vasta
suunnitteluasteella...

Vaiheistetusta kylvöstä on sekin etu, että satoa ei tule yhtäaikaisesti ihan järjettömiä määriä, kuten vaikkapa kesäkurpitsan kohdalla saattaa tapahtua, jos on kylvänyt monta tainta ihan samanaikaisesti.

Tänä vuonna minulla tuntuu osuneen nämä eri kylvöajankohdat juuri nappiin. Usein on niin kiirettä tai muuta saamattomuutta, ettei ole tullut tehtyä noita lisäkylvöjä ainakaan juuri sopivaan aikaan. Nyt ajoitus tuntuu sattuneen tismalleen kohdilleen, ja seuraavien kylvöerien taimet ovat valmiina, kun edellisten puhti alkaa hiipua.

Sama systeemi sopii hyvin myös esimerkiksi retiisille ja yrteille.Oletko sinä harrastanut tällaista jaksotettua kylvöä?

#sato #puutarha #satokausi #kylvöajankohta #salaatti #kurkku


3 kommenttia :

 1. Jonkun verran olen jaksottanut kylvöjä, mutta enemmänkin niin voisi tehdä. Innostusta ja kiinnostusta on yleensä enemmän keväällä ja alkukesästä. Loppukesää kohden mielen valtaa syksyyn siirtyminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama "vika" itsellänikin, tosi usein tahtonut jäädä nuo lisäkylvöt kesällä tekemättä. Nyt kun sain tänä kesänä huomata, miten hyvin homma toimii sopivasti ajoitettuna, täytyy yrittää jatkaa samaa myös tulevina vuosina.
   Kaikkein iloisin olen kurkuista, joita tulee neljästä taimesta nyt juuri sopivaan syöntitahtiin, noin yksi kurkku päivässä.

   Poista
 2. Retiisin ja salaatin kohdalla olen tehnyt uusintakylvöjä pari kertaa kesässä mutta muista kasveista olen kylvänyt kerralla sen mitä kylvän. Kesäkurpitsoitakaan kun meille ei sovi kuin yksi taimi ja kurkkua en kasvata ollenkaan. Loppukesällä on muutenkin tilasta puutetta kun pidemmän kasvatusajan vaativat kasvit vievät enemmän tilaa kuin alkukesällä.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!