tiistai 26. heinäkuuta 2022

Huh, helteiset puutarhaöverit Porkkalan kartanolta 🙂

Pistäydyin viime perjantain helteessä minulle uudessa puutarhakohteessa, Porkkalan kartanossa, jonka vasta hiljattain keksin.

Porkkalan kartano ei sijaitse nimensä mukaisesti Porkkalassa, vaan melko kaukana sieltä Lammilla, noin 30 km:n päässä Hämeenlinnasta. 

Kartanolla on laaja puutarha, joka on yleisölle auki aina silloin tällöin, aukioloajat kannattaa varmistaa etukäteen kartanon sivulta. Paikkaan on pieni sisäänpääsymaksu. 

Puutarha on niin laaja, että helle hieman rajoitti tutkailuja, enkä jaksanut koluta kaikkea aivan perinpohjaisesti. Kartanon lähellä on vielä mukava puutarhamyymälä, siellä etenkin alkoi jo olla puhti vähän poissa. Tämä on ehdottomasti uuden visiitin väärti, vaikkapa toiseen ajankohtaan alkukesästä - tai ehkä jouluna?

Aloitin tutustumiseni virkistäytymällä kartanon kahvilassa ja orientoitumalla rauhassa puutarhan tarjontaan. Kahvilan puitteet ovat todella upeat, tarjonta oli kuitenkin aika perinteistä, gluteenittomia vaihtoehtoja oli niukasti.

Pistäydyin samalla myös kartanorakennuksen yläkerrassa olevassa myymälätilassa. Se on ehkä paikan suurin erikoisuus, siellä on joulu - myös heinäkuussa! 

Uteliaana piti tietysti selvittää, mistä ajatus ympärivuotisesta joulusta juontaa juurensa. Sain kuulla, että kartanon emäntä on innokas jouluihminen. Kartanolla on ollut joulumyymälä joulun aikaan jo vuosia. Viime vuonna asiakkaat olivat ehdottaneet, että joulumyymälä voisi olla auki ympäri vuoden. Tähän ei kartanon emäntää tarvinnut isommin suostutella. Tuntui kyllä hieman erikoiselta pyöriä hellepäivänä joulutunnelmissa 🙂
Itse puutarhan istutukset on jaoteltu vajaaseen 40 pienehköön istutusalueeseen - katseltavaa siis todellakin riittää! 

Alueet on numeroitu ja jokaista istutusaluetta yhdistää jokin tietty idea tai ajatus, vaikkapa väri, jonka mukaisesti kunkin alueen kasvit on valittu. Värit ja niiden harmonia ovat puutarhassa tärkeässä roolissa, se miellytti minua värifriikkiä.

Puutarhassa on myös selvästi mietitty erilaisia näkymiä. Silmää hiveleviä, miellyttäviä näkymiä avautui tuon tuosta.

Kasvit on nimetty hieman summittaisesti, eri alueiden opasteteuluissa on mainittu kunkin alueen pääkasvit. Kun moni kasveista oli minulle tuntematon, olisin kaivannut vielä selkeämpää kyltitystä. Nyt moni kasvi jäi minulle mysteeriksi, mutta eipä se liene niin vaarallista :)
Yksi hämmästyttäviä asioita oli ruukkuistutusten määrä, niitä oli valtavasti kaikkialla. En pysty arvioimaan niiden määrää, mutta mietin, että niiden takana täytyy olla valtava työmäärä - niin kuin muutoinkin koko puutarhan hoidossa.

Puutarhassa järjestetään myös opastettuja kierroksia, suosittelen osallistumaan sellaiselle. Kun nähtävää on niin paljon, saa kierrokselta varmasti irti paljon enemmän kuin itsekseen tutustuessaan.

Kuva on variegata-alueelta, jossa kasvit ovat
joko vihreä-valkoisia tai valkokukkaisia.

Porkkalasta tuli mieleen jonkinlainen Kangasalla sijaitsevan arboretum Frickin ja Vantaalla olevan Viherpajan sekoitus.

Istutukset eivät ole läheskään niin hyvässä järjestyksessä kuin Frickissä, mutta toisaalta kokonaisuus - hallittu hoitamattomuus - ei ole aivan niin räjähtänyt kuin Vihrpajassa. Näissä jokaisessa paikassa on oma viehätyksensä 

Hyötykasvialueella kasvoivat sulassa sovussa ja sekamelskassa kaikki mahdolliset kasvit - tomaatit, maissit, pinaatit... 

Puutarhakierrokselle saa mukaansa
tällaisen hieman summittaisen kartan.

Kuten monet muutkin kiinnostavat puutarhakohteet, myös Porkkalan kartano sijaitsee valitettavan syrjässä, sinne ei taida oikein päästä muutoin kuin omalla autolla. Jos asuisin lähempänä, voisin vierailla puutarhassa useastikin syventyen eri kerroilla tarkemmin eri aiheisiin - vaikkapa ruukkuistutuksiin, kasvihuoneeseen, hyötytarhaan jne.

Tätä hyötykasvialueella kasvanutta kasvia en
tunnistanut. Isot, jotenkin tutun oloiset lehdet, mutta mikä?
Koska tällä tarinalla alkaa olla jo nyt pituutta, niin kerron vielä erikseen toisessa postauksessa puutarhan viehättävästä kasvihuoneesta sekä puutarhamyymälästä.

Suosittelen ehdottomasti tätä kohdetta, joka löytyy nyt myös kotimaisten puutarhakohteiden listaltani. Siellä on myös noin 50 muuta kiinnostavaa kohdetta eri puolilta Suomea!

Tähän loppuun vielä vähän lisää kuvatunnelmia Porkkalasta.
#puutarha #puutarhakohde #matkailu #matkailukohde #puutarhamatkailu #porkkalankartano #lammi


2 kommenttia :

  1. Kiitos kivasta esittelystä. Täytyy yrittää järjestää käynti tuonnekin, kiinnostavia puutarhakohteita on niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi, se on kyllä mukavaa, että aina vain löytyy uusia, mielenkiintoisia kohteita. Sekä sellaisia, jotka on nähty yhdellä tai parilla käyntikerralla että sitten tällaisia runsaudensarvia, joissa riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää vaikka kuinka moneen kertaan 🙂

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!