tiistai 26. heinäkuuta 2022

Huh, helteiset puutarha√∂verit Porkkalan kartanolta ūüôā

Pistäydyin viime perjantain helteessä minulle uudessa puutarhakohteessa, Porkkalan kartanossa, jonka vasta hiljattain keksin.

Porkkalan kartano ei sijaitse nimens√§ mukaisesti Porkkalassa, vaan melko kaukana sielt√§ Lammilla, noin 30 km:n p√§√§ss√§ H√§meenlinnasta. 

Kartanolla on laaja puutarha, joka on yleis√∂lle auki aina silloin t√§ll√∂in, aukioloajat kannattaa varmistaa etuk√§teen kartanon sivulta. Paikkaan on pieni sis√§√§np√§√§symaksu. 

Puutarha on niin laaja, että helle hieman rajoitti tutkailuja, enkä jaksanut koluta kaikkea aivan perinpohjaisesti. Kartanon lähellä on vielä mukava puutarhamyymälä, siellä etenkin alkoi jo olla puhti vähän poissa. Tämä on ehdottomasti uuden visiitin väärti, vaikkapa toiseen ajankohtaan alkukesästä - tai ehkä jouluna?

Aloitin tutustumiseni virkistäytymällä kartanon kahvilassa ja orientoitumalla rauhassa puutarhan tarjontaan. Kahvilan puitteet ovat todella upeat, tarjonta oli kuitenkin aika perinteistä, gluteenittomia vaihtoehtoja oli niukasti.

Pist√§ydyin samalla my√∂s kartanorakennuksen yl√§kerrassa olevassa myym√§l√§tilassa. Se on ehk√§ paikan suurin erikoisuus, siell√§ on joulu - my√∂s hein√§kuussa! 

Uteliaana piti tietysti selvitt√§√§, mist√§ ajatus ymp√§rivuotisesta joulusta juontaa juurensa. Sain kuulla, ett√§ kartanon em√§nt√§ on innokas jouluihminen. Kartanolla on ollut joulumyym√§l√§ joulun aikaan jo vuosia. Viime vuonna asiakkaat olivat ehdottaneet, ett√§ joulumyym√§l√§ voisi olla auki ymp√§ri vuoden. T√§h√§n ei kartanon em√§nt√§√§ tarvinnut isommin suostutella. Tuntui kyll√§ hieman erikoiselta py√∂ri√§ hellep√§iv√§n√§ joulutunnelmissa ūüôā
Itse puutarhan istutukset on jaoteltu vajaaseen 40 pienehk√∂√∂n istutusalueeseen - katseltavaa siis todellakin riitt√§√§! 

Alueet on numeroitu ja jokaista istutusaluetta yhdistää jokin tietty idea tai ajatus, vaikkapa väri, jonka mukaisesti kunkin alueen kasvit on valittu. Värit ja niiden harmonia ovat puutarhassa tärkeässä roolissa, se miellytti minua värifriikkiä.

Puutarhassa on myös selvästi mietitty erilaisia näkymiä. Silmää hiveleviä, miellyttäviä näkymiä avautui tuon tuosta.

Kasvit on nimetty hieman summittaisesti, eri alueiden opasteteuluissa on mainittu kunkin alueen pääkasvit. Kun moni kasveista oli minulle tuntematon, olisin kaivannut vielä selkeämpää kyltitystä. Nyt moni kasvi jäi minulle mysteeriksi, mutta eipä se liene niin vaarallista :)
Yksi hämmästyttäviä asioita oli ruukkuistutusten määrä, niitä oli valtavasti kaikkialla. En pysty arvioimaan niiden määrää, mutta mietin, että niiden takana täytyy olla valtava työmäärä - niin kuin muutoinkin koko puutarhan hoidossa.

Puutarhassa järjestetään myös opastettuja kierroksia, suosittelen osallistumaan sellaiselle. Kun nähtävää on niin paljon, saa kierrokselta varmasti irti paljon enemmän kuin itsekseen tutustuessaan.

Kuva on variegata-alueelta, jossa kasvit ovat
joko vihreä-valkoisia tai valkokukkaisia.

Porkkalasta tuli mieleen jonkinlainen Kangasalla sijaitsevan arboretum Frickin ja Vantaalla olevan Viherpajan sekoitus.

Istutukset eiv√§t ole l√§hesk√§√§n niin hyv√§ss√§ j√§rjestyksess√§ kuin Frickiss√§, mutta toisaalta kokonaisuus - hallittu hoitamattomuus - ei ole aivan niin r√§j√§ht√§nyt kuin Vihrpajassa. N√§iss√§ jokaisessa paikassa on oma vieh√§tyksens√§ 

Hy√∂tykasvialueella kasvoivat sulassa sovussa ja sekamelskassa kaikki mahdolliset kasvit - tomaatit, maissit, pinaatit... 

Puutarhakierrokselle saa mukaansa
tällaisen hieman summittaisen kartan.

Kuten monet muutkin kiinnostavat puutarhakohteet, myös Porkkalan kartano sijaitsee valitettavan syrjässä, sinne ei taida oikein päästä muutoin kuin omalla autolla. Jos asuisin lähempänä, voisin vierailla puutarhassa useastikin syventyen eri kerroilla tarkemmin eri aiheisiin - vaikkapa ruukkuistutuksiin, kasvihuoneeseen, hyötytarhaan jne.

Tätä hyötykasvialueella kasvanutta kasvia en
tunnistanut. Isot, jotenkin tutun oloiset lehdet, mutta mikä?
Koska tällä tarinalla alkaa olla jo nyt pituutta, niin kerron vielä erikseen toisessa postauksessa puutarhan viehättävästä kasvihuoneesta sekä puutarhamyymälästä.

Suosittelen ehdottomasti tätä kohdetta, joka löytyy nyt myös kotimaisten puutarhakohteiden listaltani. Siellä on myös noin 50 muuta kiinnostavaa kohdetta eri puolilta Suomea!

Tähän loppuun vielä vähän lisää kuvatunnelmia Porkkalasta.
#puutarha #puutarhakohde #matkailu #matkailukohde #puutarhamatkailu #porkkalankartano #lammi


2 kommenttia :

  1. Kiitos kivasta esittelystä. Täytyy yrittää järjestää käynti tuonnekin, kiinnostavia puutarhakohteita on niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos P√§ivi, se on kyll√§ mukavaa, ett√§ aina vain l√∂ytyy uusia, mielenkiintoisia kohteita. Sek√§ sellaisia, jotka on n√§hty yhdell√§ tai parilla k√§yntikerralla ett√§ sitten t√§llaisia runsaudensarvia, joissa riitt√§√§ tutkittavaa ja ihmetelt√§v√§√§ vaikka kuinka moneen kertaan ūüôā

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!