perjantai 29. heinäkuuta 2022

Helteisellä Porkkalan kartanolla Lammilla, osa 2

Kerroin edellisessä postauksessa yleistunnelmia hellepäivän hikoilustani Porkkalan kartanon upeassa puutarhassa Lammilla. 

Lupasin silloin tämän jatko-osan, jossa kerron vielä kartanon harvinaisen upeasta kasvihuoneesta sekä kartanopuutarhan vieressä sijaitsevasta puutarhamyymälästä.

Kasvihuone on vanha, pitkä kuin mikä, kaunis ja erikoinen - ja siellä oli lämmintä 🙂
Kasvihuone on kaivettu osin maahan, hyväkuntoinen lasikatto muodostaa viiston harjan. Huoneen sisällä kulkee koko sen pituudelta maassa suuri ja kaunis tiilinen hormi, jolla huonetta on aikoinaan lämmitetty.

Kasvihuoneessa kasvaa ennen muuta runsaasti erilaisia pelargoneja sekä muita kasveja ruukkuihin istutettuna. Kasvien lomaan on aseteltu vanhoja työkaluja ja muita tykötarpeita.
Kasvihuone pitää kyllä oikeastaan nähdä, sitä on vaikea sanoin ja kuvinkaan kuvailla.

Kartanon puutarhamyymälä sijaitsee noin kilometrin päässä kartanolta.
Se on kunnon vanhanajan puutarhamyymälä laajoine valikoimineen. En ole missään muualla nähnyt esimerkiksi niin laajaa ja monipuolista eri tomaattilajikkeiden valikoimaa kuin täällä, nyt vielä heinäkuussa - mitähän se onkaan ollut alkukesällä?

Myymälän verkkosivuilla kerrotaan, että sieltä löytyy noin tuhat perennalajiketta.Ja minähän otin, kun kerran kehotettiin. Paitsi että otin vieressä olleita punasipulin istukkaita, sillä niitä en ole koskaan kasvattanut. Jospa ne vielä jonkun kokoisiksi kerkiäisivät.

Ryhmät saavat myymälästä 15 % alennuksen.

Porkkalan kartano puutarhamyymäläineen on kyllä ehdottomasti paikka, jonne pitää monestakin syystä palata. Jos ei enää tänä kesänä, niin viimeistään ensi vuonna. Löydät sen myös kotimaisten puutarhakohteiden listaltani.

#puutarha #puutarhakohde #matkailu #matkailukohde #puutarhamatkailu #porkkalankartano #lammi #kasvihuone

2 kommenttia :

  1. Hauskanmallinen kasvihuone. En tiennytkään, että Lammilla on myös kartanon puutarhamyymälä. Kiitos postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta, hyvä juttu, että tuli uutta tietoa 🙂

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!