maanantai 25. heinäkuuta 2022

Perhosorkideat uusiin multiin

Kerroin pari viikkoa sitten yrityksestäni elvyttää vähän huonoon kuntoon päässeitä vanhahkoja perhosorkideoita eli -kämmeköitä.

Poistin kasvit ruukuistaan, karistin niistä vanhan mullan ja irrottelin kuolleet juurenpätkät. Sen jälkeen laitoin orkideat virkistymään vesiastiaan. Nyt alkaa hiljalleen selvitä, miten orkideojen kävi.

Odottamaani nopeaa ihmevirkistymistä ei valitettavasti tapahtunut, ehkä jotain pientä kuitenkin. En jaksanut enää odotella, vaan päädyin nyt istuttamaan orkideat takaisin ruukkuihin.

Sekoittelin itse uuden, ilmavan kasvualustan turpeesta, leca-sorasta, kookoskuidusta ja männynkaarnasilpusta. Lisäsin vielä joukkoon hieman rahkasammalta ja hienonnettua puuhiiltä. Toivottavasti orkideat osaavat arvostaa tätä seosta 🙂

Käyköön tässä pidemmän päälle miten hyvänsä, niin ainakin tällä hetkellä orkideat näyttävät joka tapauksessa huomattavasti siistimmiltä kuin lähtötilanteessa.





Voin muutaman viikon päästä vielä kertoa, miltä orkideojen tilanne alkaa näyttää.

Tulin tässä samalla selvitelleeksi, että multa ei olisi perhoskämmeköille lainkaan välttämätöntä. Niitä voisi myös kasvattaa lasiastiassa, jossa olisi vain pieni tilkka vettä pohjalla. Vettä ja lannoitetta pitäisi kuitenkin lisätä säännöllisesti parin viikon välein. Tiedän, että tämä olisi minulle liian vaativa haaste, joten parempi tämä multavaihtoehto. Ehkä pelkässä vedessä kasvattamistakin voisi joskus huviksi kokeilla, vaikka vain yhdellä kasvilla.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!