torstai 16. kesäkuuta 2022

Mikä on lempikasviksesi?

Mikä on sinun lempikasviksesi, jonka kasvattamisesta erityisesti tykkäät - tai jota erityisen mielelläni nautit?

Tuli mieleeni kysyä tätä nyt, kun aloin kovasti kaipaamaan omaa lemppariani, jäävuorisalaattia.

Minulla ei ole sitä tällä hetkellä lainkaan kasvamassa, sillä siemenet olivat päässeet vanhentumaan, eivätkä itäneet lainkaan. Juuri salaatinsiementen itävyys tuntuukin heikkenevän erityisen nopeasti.

Muita salaatteja kyllä löytyy tällä hetkellä,
muttei lempilajikettani.
Täytyy äkkiä kipaista siemenkaupoille ja korjata asia, sillä mikään ei ole mielestäni niin ihanaa kuin rouskuttaa aamukasteista, vielä viileää jäävuorisalaattia 🙂 Yllätys, jäävuorisalaatti on päässyt myös blogini logoon!
On ihanaa, kun tällaisia saa hakea
talvella kellarista 🙂
Toinen lempparini on juuriselleri, myös sen mausta pidän kovasti. Selleri myös säilyy erinomaisesti, talvella kellarista haetut mukulat ovat lähes syksyllä maasta nostetun veroisia.
Tämä kuva on aiemmilta vuosilta, vielä eivät ole pavut
läheskään tässä vaiheessa.

Kolmannelle sijalle olisi useampiakin tulijoita, sille pääsevät nyt pavut. Myös pavunpalkojen maku on minulle kovasti mieluinen. Juuri keitettyjä tuoreita pavunpalkoja voinokareen kera ei moni päihitä 🙂 Tosin ihanat tomaatit voisivat kyllä olla hyvä kilpailija - tai parsakaali...

Nämä lempikasvikseni ovat myös pysyneet aikalailla samoina vuodesta toiseen, muilla sijoilla on sitten enemmän vaihtelua. Sieltä löytyvät mm. kurkku, erilaiset kurpitsat sekä herne.

Tästä pääset juttuihini, joissa kerron parin lempikasvikseni kasvattamisesta luomumenetelmin:

#papu #juuriselleri #puutarha #kasvimaa #kasvatus #kasvattaminen


4 kommenttia :

 1. Lempparikasvatettava minulla taitaa kyllä olla tomaatti, josta tänäkin vuonna on kasvihuoneessa kasvamassa seitsemän lajia. Tokana tulevat suippopaprikat, mutta kyllä kaikki muutkin itsekasvatetut kasvikset ovat herkullisia. Ne maistuvat myös koko lähipiirille, jolle on kiva viedä tuliaisia omasta puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että kaikki itse kasvatettu on tosi hyvää ja maistuvaa! Välillä melkein meinaa unohtaa jotkut sesonkijutut, kun kausi on täällä meillä niin kovin lyhyt. Itseltäni meinasi kokonaan unohtua herneiden olemassaolo, tuoreita herneitä on niin ihana napostella!

   Poista
 2. Minullakin kasvihuonekurkku ja tomaatti menevät kesän ykkösiksi. Kasvimaalla taasen loppukevään herkkua on parsa, myöhemmin mangoldi ja ruohosipuli sekä rapaprperi ovat käytetyimpiä.
  Salaattini iti huonosti, joten ostin kaupasta pari erilaista salaattia. Kummastakin käytin lehdet salaattiin ja tyven juurineen istutin kasvimaalle. Toimii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri hyviltä ja herkullisilta kuulostavat myös nuo! Salaatin kanssa tuntuu nyt olevan haasteita. Mulla ei myöskään ole oikein itäneet kesäkurpitsat, mikä on tosi poikkeuksellista ja omituista.
   Salaatin ja yrttien kohdalla ruokakaupan ruukkuversiot on kyllä oikein hyvä ja toimiva vaihtoehto.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!