maanantai 13. kesäkuuta 2022

Pihaan livahti pari luumupuuta

Keltainen on huomattavasti isompi.
Huomasin tässä yhtäkkiä, että tämä pieni mukava tämän kevään tapahtuma pääsi tapahtumaan ihan hiljaisesti, ilman että huomasin siitä täällä kertoa. Kerrotaanpa siis näin jälkikäteen, ja vielä tämä on kuitenkin varsin tuore juttu.

Olen kaivannut jo pitkään luumupuuta tai paria, luumut olisivat niin mukava syysherkku. Pihassamme kasvaa muutama vanha omenapuu, yksi oikein hyvätuottoinen päärynä ja pari suureksi varttunutta kirsikkapuuta. Mutta joukosta on puuttunut luumu.

Tänä keväänä sain viimein korjattua tilanteen. Tein reilu kuukausi sitten visiitin puutarhaliikkeeseen. Teki mieli yhtä keltaista ja yhtä punaista luumulajiketta, jotta tarjolla olisi vähän erilaisia sortteja.

Päädyin tässä tilanteessa itsepölytteisiin lajikkeisiin, sillä todennäköisesti nämä eriväriset lajikkeet eivät kuki samaan aikaan, eivätkä siten pystyisi pölyttämään toisiaan.

Punaluumuksi valikoitui Kuokkala ja keltaiseksi vähän erikoisempi ranskanluumu Reine Claude d'Oullins.Punainen taas paljon pienempi.


Uusista hankinnoista innoissani istutin puut aivan saman tien. 

Keltaluumu kukki tänä ensimmäisenä vuonnaan kolmella kukalla. Nyt kovasti odotan, josko jostain niistä jo kypsyisi ensimmäinen luumu 🙂

Löytyykö sinulta hedelmäpuita, ja jos niin mitä hedelmälajeja?

#luumu #lajike #luumupuu #keltaluumu #punaluumu #puutarha #hedelmäpuu


4 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Jes, luumut on kyllä niin namia! Täytyy toivoa, että nämä alkaisivat tuottaa satoa mahdollisimman nopeasti. Toivottavasti saat myös piakkoin haaveilemaan luumupuut 🙂

   Poista
 2. Luumut ovat oikeita syksyn herkkuja. Meillä on nyt viisi luumupuuta: kaksi 'Kuntalaa', 'Viipurilainen punaluumu', 'Sinikka' sekä keltaluumu 'Laatokan Helmi'. Toinen 'Kuntaloista' ja 'Sinikka' eivät ole vielä tehneet satoa, muut muutaman vuoden ajan. Helmi aloittaa meillä kukinnan ensimmäisenä, sitten viipurilainen. 'Kuntala' ehtii vielä helmen kukinnan lopun kanssa yhtä aikaa, joten ristipölytystä ehtii tapahtua hyvin. Viime vuonna kukinta-aikaan oli liian lämmintä ja valtava kirva-armeija rasitti puita kesällä, joten luumusato jäi hyvin vähäiseksi. Tänä vuonna kukinta-aikaan oli paljon pörriäisiä liikkeellä ja sopivan lämpöinen sää. Toivonkin, että saadaan ensimmäistä kertaa oikein jättisato.
  Pidetään peukkuja sinun luumupuillesi. Eihän sitä tiedä, vaikka saisitkin jo ensimmäiset maistiaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas ihana "luumuraportti", teillä on luumuasiat hyvällä mallilla 🙂 Toivotaan, että teille tulee tänä kesänä hyvä sato, kyllä nuo kaikki merkit siihen viittaavat!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!