sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Lantahara - puutarha-aarteeni

Olen maininnut niin monesti lempipuutarhatyökaluni lantaharan, että on syytä kertoa siitä tarkemmin tässä ihan omassa jutussa.

Kunnon kookas lantahara on ihan paras puutarhatyökalu, se on jykevämpi kuin mikään muu tavallinen puutarhahara.

Pitkä- ja teräväpiikkinen, tukeva lantahara toimii erityisen hyvin kovemmassa maassa. Aiemmin savimaassamme ja nyt pahoin rikkaruohottuneessa ja suurten juurten valtaamassa rivaripihassa. 

Haran pitkät piikit ulottuvat syvälle maahan ja kuohkeuttavat näin maata syvempää. Kuin myös rikkaruohot saa tuolla kiskottua pois mukavan syvältä, nopeasti ja tehokkaasti.

Vasemmalla alkuperäinen, viisipiikkinen lantahara. Sen vieressä tuunaamani, kolmipiikkiseksi kaventamani hara.

Joskus viisipiikkinen lantahara on kuitenkin turhankin suuri ja leveä, sillä ei esimerkiksi mahdu haraamaan rivivälejä. Niinpä hankin toisen kappaleen, ja tein siitä haran "pikkusiskon" poistamalla reunimmaiset piikit rälläkällä - joka muuten taas on joka naisen ihan paras työkalu. Sillä sujuu kätevästi mm. valokatteen ja harjateräksen leikkaaminen 😊

Tämä kaventamani hara on aivan loistava tähän uuteen pikkupihaan.

Lantaharan pitkät, vajaa 20-senttiset piikit ulottuvat syvälle maahan. Myös varsi on pitkä, minkä ansiosta työskentelyyn saa mukavasti voimaa 

Myös lantaharan varressa on mukavasti pituutta, reilusti yli metrin. Työskentelyasento on tämän ansiosta varsin hyvä, eikä selkä rasitu.

En keksi lantaharasta yhtään  mitään negatiivista sanottavaa. Ainoa asia on se, että sen vahvojen piikkien kanssa pitää olla erityisen varovainen. Haraa ei saa missään nimessä jättää maahan piikit ylöspäin, ettei satu vahinkoa.


Lantaharalla on useita nimityksiä kuin rakkaalla lapsella - ainakin ojakopra ja pirunkoura. Tiedätkö sinä sille vielä muita nimityksiä?

#hara #haraaminen #haraus #hyvä #paras #työkalu #puutarhahara #puutarhatyökalu #lantahara

6 kommenttia :

 1. mistä saa noin hienon lantaharan?onko se muka kraudan myymä.se näyttää myyntikuvassa mitättömältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tulikin hyvä ja vaikeampi kysymys! Satuin nimittäin jotenkin ihmeesti löytämään tuon tuoreimman haran joitain vuosia sitten Tampereen kupeesta Kangasalta - kaupasta, jonka nimeä en valitettavasti enää muista. Nyt kun yritin netistä etsiä, niin enpä tosiaan onnistunut löytämään ollenkaan samaa haraa :( Tuossa on säilynyt tuo valmistajan tarra, Karlstad redskap. Mutta eipä nyt löytynyt silläkään. Onpa harmillista, jos haran valmistus tai sen tuonti Suomeen on lopetettu. Täytyypä pitää sitäkin parempi huoli noista aarteista!
   Ehkä jostain hevostarvikeliikkeestä voisi yrittää kysellä?

   Poista
 2. Tällaisen onnistuin nyt löytämään: https://www.google.com/search?q=karlstad+hara&oq=karlstad+hara&aqs=chrome..69i57j69i60j0i22i30l8.10123j0j4&client=ms-android-hmd-rev2&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=ECl1FCdUD2hMAM&ip=1

  Ei ole sama, mutta näyttäisi aika vastaavalta, piikkejä tosin yksi vähemmän.

  VastaaPoista
 3. On taatusti toimiva peli ja tuo kapeampi on näppärä ahtaammissa paikoissa.

  VastaaPoista
 4. Pätevän näköiset vempaimet. Kapeammalle olisi minullakin käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että onnistut jostain löytämään vastaavan 👍 On minulla ehdottomasti kaikkein eniten käyttämäni puutarhatyökalu.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!