torstai 17. toukokuuta 2018

Testing: nokkosvettä tomaatinlehdille

Keräsin ja ryöppäsin eilisiltana kevään ekat nokkoset lettuihin (tulipa muuten taas namia... :) Olin juuri kaatamaisillani ryöppäysvettä pois, kun mieleeni tuli, voisiko sitä käyttää jotenkin kasveille?

Nokkosvesihän sisältää paljon hyviä ravinteita ja hivenaineita. Otin siis veden talteen ja jäin miettimään, mihin sen käyttäisin.

Vasta aika hiljattain kasvihuoneeseen istuttamani tomaatintaimet näyttivät vähän siltä, että ne kaipaisivat hiukan lisää ravinteita. Niinpä päädyin suihkuttelemaan nokkosvettä kokeeksi tomaatinlehdille suihkepullolla ilman sen kummempaa tietoa siitä, onko tuo lainkaan järkevää tai edes turvallista. En laimentanut keitinvettä lainkaan, vaan suihkuttelin ihan sellaisenaan.

Suht tuhtia tavaraa, nokkosenlehtiä oli alunperin litran verran, ja vettä puolisen litraa. Sen verran kuitenkin luin, että nokkovesisuihkuttelua voisi käyttää tomaateille kirvojen torjuntaan. Ok, vaikkakaan kirvaongelmaa minulla ei kyllä ole tomaateissa ainakaan tähän mennessä koskaan ollut.

Sen verran tuo kokeilu kuitenkin hirvitti, etten uskaltanut suihkutella kaikkia tomaatteja, vaan kokeeksi ainoastaan pienen osan. Tein suihkuttelun eilisiltana. Kuinka ollakaan, tomaatit ovat edelleen hengissä - ja itse asiassa, yllättäin näyttäisi jopa siltä, kuin ruiskuteltujen tomaattien ylimmät lehdet olisivat saaneet tässä ihan päivän aikana selvästi voimakkaamman vihreän värin.

Ihan kuin tomaatti olisi vahvistunut vuorokaudessa!
Ei siis nähtävästi haitallinen kokeilu, ehkä jopa jotain hyötyä? Olenkin näissä puutarhahommissa vakaasti sitä mieltä, että kaikkea sellaista voi ja kannattaa kokeilla, mistä ei ole ainakaan haittaa :)

Erikseen on sitten vielä pari viikkoa muhitettava nokkoskäyte, josta olen kirjoittanutkin jo aiemmin.

6 kommenttia :

 1. Kyllä, nokkosissa on voimaa ja makua, niin meille ihmisille kuin kasveille.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä vain, ja siitä mielenkiintoinen, että toisaalta hankala hävitettäväksi väärästä paikasta - mutta toisaalta, jos sitä haluaisi kasvattaa, niin sekään ei meinaa millään onnistua :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Maria, tämä kevät on kyllä ollut kasveille suosiollinen niin säiden puolesta kuin muutoinkin!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!