torstai 27. heinäkuuta 2017

Tulin elämäni puutarhakahvilaan - Tukholmassa :)

Jatkanpa vielä vähän näillä kesäreissumme kuulumisilla, ennen kuin reissustakin alkaa jo olla pieni ikuisuus. Länteen suuntautuneen matkamme viimeinen kohde oli Tukholma.

Puutarhateemaisella kesämatkallamme oli sekä täydellinen aloitus että lopetus. Reissu alkoi upeasti vierailulla Avointen puutarhojen päivän kohteessa Turussa.

Matkan päätteeksi pääsin vihdoista viimein minäkin käymään kovasti havittelemassani Zetasin puutarhamyymälässä Tukholman liepeillä, ah! Ja väliin vielä mm. pari ihastuttavaa puutarhakahvilaa!

Zetasissa kamera räpsyi siihen malliin, että laitan tähän ensin vähän muita Tukholman-juttuja ja teen Zetasista vielä perään kokonaan oman postauksen.

Tukholmassa majoituimme mielenkiintoisessa paikassa, upean vehreällä Långholmenin saarella, entiseen vankilaan tehdyssä hostellissa.

Kauniin luonnonläheinen saari on vain kivenheiton päässä Tukholman keskustasta, sinne kuljetaan Södermalmilta pientä siltaa pitkin.

Bellmannsmuseets trädgårdscafe.
Niin Långholmenilla kuin sen ympäristössä on mahtavat pyöräilymaastot, ja pyörällä polkaisee myös hetkessä aivan kaupungin ydinkeskustaan.

Långholmenilta löytyi myös pieni siirtolapuutarha-alue, ja aivan hostellimme vierestä juuri sellainen unelmien puutarhakahvila, jollaista olen vuosikausia kaivannut.

Mukavan rennon Bellmannmuseets trädgårdscafen puutarhassa saa kuljeskella kaikessa rauhassa sievien kukkaistutusten ja vehreiden vihannespenkkien lomassa ja nauttia kahvinsa sopivalta tuntuvassa paikassa.

Puutarhalla on pitkä historia aina 1700-luvulle saakka, ja niin kasvien sijoittelu kuin kasvilajisto noudattelee alkuperäistä vanhaa keittiöpuutarhaa.

Puutarha on jaettu neljään osioon, joita erottavat käytävät risteävät keskellä. Tässä risteyskohdassa on ympyrä, jossa kasvaa puksipuita. Puutarhan neljä osiota symboloivat luostaripuutarhojen tapaan eri maanosia, ja keskiympyrä paratiisin lähdettä.

Puutarhan reunoilla kasvavat hedelmäpuut, marjapensaat, peruna, parsa, mansikat ja raparperi. Hyötykasvit kasvavat jokaisen viljelylohkon keskellä, ja niitä reunustavat kauniit kukkareunukset. Kolmessa lohkossa kasvaa papuja, herneitä, juurkesia, salaattia ja kaalia. Neljäs on yrttien; sieltä löytyy minttua, salviaa, sitruunamelissaa ja timjamia.
Kauniinkeltainen kahvilarakennus on viehkeän puutarhan perällä.   
Jos kohta kävimme tällä reissulla upeassa puutarhakahvilassa jo aiemmin Ahvenanmaalla, niin tämä Tukholman-versio oli vielä piirun verran enemmän minun makuuni. Historian havina oli käsin kosketeltavasti havaittavissa hallitun hoitamattomasti ryöppyävänä monipuolisena kasvirunsautena.

Erityinen plussa myös siitä, että kahvila on erittäin helposti saavutettavissa liki Tukholman keskustassa.
Tukholmassa on kivaa pyöräillä kauniita ja rauhallisia merenrantareittejä pitkin - ja tutkailla
rantaan kiinnitettyjen laivojen ihmeitä - tai seurata veden päällä taituroivia suppaajia :)

Långhålmenille kuljetaan Södermalmilta kauniin kapean salmen yli.
Seuraavaksi laitan vielä muutaman päivän päästä matkamme pää(tös)postauksen ihanasta Zetasista.

Ps. olethan huomannut osallistua blogiarvontaani, jossa palkintona oiva puutarhakirja.

4 kommenttia :

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!