Kiva oli siis tulla takaisin kotiinkin, ja kurkata, mitä puutarhaan kuuluu, ihan ensinnä kaalimaan harson alle.
Varsin hyvältä siellä näytti, mutta pienet huoltotoimet olivat kuitenkin samalla paikallaan. Harasin nopeasti pois kaalien väliin kasvaneet rikkaruohot.
Annoin kaaleille lisäravinnoksi laimennettua nokkoskäytettä ja ripottelin vielä vähän tuhkaa lisälannoitteeksi sekä tuholaisia karkottamaan. Viimeiseksi vielä maan pintaan vähän kananmuonankuorisilppua.
Mikä mukavaa, tuholaisia tai niiden viotuksia ei juuri näkynyt, mikä on kaalinkasvatuksessa aika yllättävää, vaikka on kuinka harso päällä. Edes etanoita ei löytynyt kuin pari kappaletta, tämä on kyllä hyvin harvinaista, varsinkin kun sateistakin on ollut.
Monet muutkin bloggaajat ovat kertoneet, että jostain syystä tänä vuonna ei ole juuri näkynyt erilaisia tuhohyönteisiä. Tämä on kyllä oikein mukava asia - olisipa näin aina!
Suurimmalla innolla odotan näiden mustakaalien kasvua. Ne kuuluvat nyt niin kovin suosittuihin lehtikaaleihin, ja olen kasvattamassa niitä nyt ensimmäistä kertaa. |
Ihan lopuksi tein vielä mielestäni kaikkein parhaan teon; laitoin kaalien ylle harjateräskaaret, jotka kohottavat kaalien suojana olevan harson vähän taimien yläpuolelle pois makoilemasta suoraan niiden päällä. Uskoisin tämän olevan etenkin näin sateisena kesänä oikein hyvä parannus, harmi kun en ole keksinyt tätä aiempina vuosina!
Aiemmin ongelmana on nimittäin ollut, että etenkin parsakaalit ovat tahtoneet olla herkkiä pilaantumaan niiden päällä lojuvan kostean harson vuoksi.
Kyllä luulisi kaalien nyt kelpaavaan jatkaa kasvuaan tuolla hyvässä suojassa mukavan ilmavan harson alla.
Tästä pääset aiempaan juttuuni, jossa kerron vähän tarkemmin etenkin parsakaalin kasvattamisesta luomukonstein.
Seuraavaksi postaukseksi taidankin laittaa teidän iloksenne jälleen puutarha-aiheisen kirjan arvonnan, pysyhän siis kuulolla!
Onpa sinulla kaunis kaalimaa! Tämä on ollut todellinen kaalikasvattajan kesä, meilläkään ei tuholaisista ole ollut haittaa, vaikka harsoa en ole käyttänyt lainkaan...edes pupuset eivät kaalimaata ole vielä noteeranneet.
VastaaPoistaKiitos Saila! Se on jännä juttu, ettei tänä kesänä tosiaan ole ollut juuri minkäänlaisia tuholaisia, niin monta erilaista kuin niitä kaalien kohdallakin löytyy.
PoistaItsekin harkitsin harson ottamista kokonaan pois, mutta en sitä kuitenkaan rohjennut tehdä. Ajattelin, että saman tien olisi jostain varmaan sitten lennähtänyt jättimäinen kaaliperhosparvi ;)
Hyvä, etteivät tuholaiset ole häirinneet sinunkaan kaalejasi :)
Hyötykasvit ovat sun juttus! Mikäpäs onkaan napsia puhdasta satoa pataan omalta ryytimaalta.
VastaaPoistaOikeassa olet Nettimartta! Väliin vähän kukkia koristukseksi, niin hyvä on :)
PoistaIhana kaalimaa ja oletpa pitänyt kauniina. Ei rikkaruohoja missään.
VastaaPoistaKiitos enkulin käsityöt! Huomasinkin tuossa touhutessani, että eipä tullut otettua sellaista ennen-jälkeen -kuvaparia, se olisi ollut ihan hyvä juttu.
PoistaHaraaminen on kyllä nopea ja tehokas konsti rikkaruohojen hävittämiseen.
Ostimme puolisoni kanssa viime vuonna ensimmäisen omakotitalon, ja haaveilen myös omasta kaalimaasta. Hieman nuo etanat huolestuttavat, kun niitä on täällä alueella paljon. Tuollaiset harjateräsrakenteet ovat kyllä kivoja, juurikin kaaret tai jonkunlainen verkkorakenne voisi olla toimiva isompaan puutarhaan.
VastaaPoistaHei Leena, tavallisten etanoiden kanssa vielä jotenkin pärjäilee, mutta monin paikoin yleistyneet isot espanjansiruetanat on kyllä hankalia, toivottavasti teillä ei ole niitä. Me olemme saaneet toistaiseksi olla niiltä rauhassa.
PoistaHarjateräksestä saa kyllä helposti monenlaista - ja kestävää! 🙂