sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Terveisiä lumimaasta!

Joentörmä.
Talventulo tapahtui sitten ennätysajassa. Eipä olisi perjantaina uskonut, mitä viikonloppu tuo tullessaan.

Satumme asustelemaan juuri pahimman lumimyräkän silmässä. Paksu lumipilvi asettui tähän meidän seuduillemme paikoilleen kokonaiseksi vuorokaudeksi tupruttaen reilun 30 sentin lumivaipan.

Ja millaista lunta - kun lämpötila oli nollan tuntumassa, lumi oli raskasta ja takertuvaa. Se tarrautui paksuiksi kerroksiksi joka ikisen puunoksan, latvan ja muun ympärille taivuttaen puut suuriksi kaariksi teiden, sähkölankojen ja muiden ylle - kunnes puu antaa periksi ja katkeaa.

Maahan on tippunut tolkuttomat määrät paksuja oksia ja puiden latvoja. Joku sähkömies sanoi, että lumi on kiinnittynyt sähkölangoille kuin täit tervaan. Ja nyt kun sää vielä vähän pakastui, siellähän se myös pysyy!

Aurauskeppi.
Seuraukset ovat olleet monenlaisia, mm. se, että kirjoittelen tätä postausta nyt tunnelmallisesti kynttilänvalossa. Sähköt on nyt olleet meillä yhtäjaksoisesti poikki pian kaksi vuorokautta, eikä sähköä ole luvassa ainakaan lähiaikoina.

Vaan eipä hätää täällä puulämmitteisessä ja kaivovedellä varustetussa talossa. Toki kaikki käy pimeydessä ja ilman juoksevaa vettä kuin hidastetussa filmissä. Onneksi tämä sattui viikonloppuna, niin on paremmin aikaa järjestellä asioita. Pienillä vippaskonsteilla ja lainatun aggregaatin avulla on saatu virtaa ennen muuta kriittisimpiin kohteisiin: pakastimiin - ja tietysti tietsikaan ja kameraan :)

Nyt pitäisi kyllä ehtiä kiertelemään ulkosalla kameran kanssa, eipä ole tämännäköisiä maisemia näkynyt täälläpäin ikuna, varsinkaan marraskuussa. Tämä tuntuu myös varmasti aika uskomattomalta, jos sattuu sijaitsemaan tämän varsin rajatun lumimaan ulkopuolella - on varmasti vaikea kuvitella, että jossain kenties vain muutaman kymmenen kilometrin päässä keskisessä Suomessa voi olla aivan täysi pikatalvi, maisemat kuin paremmastakin postikortista.

Eipä ihme, jos ei sähkö kulje.


Joulunavauskin tapahtui
samaan syssyyn mukavan
talvisessa säässä.
 

8 kommenttia :

 1. Voi teitä! Meillä oli pikkusen reilu vuorokausi sähköt pois täällä itä-Pirkanmaalla. Tosin pätkii edelleen!
  Vaikka luonto koetteleekin kovasti meitä ihmisiä, kyllä on kaunista! Olen ihan täpinöissäni hillunut ulkona kameran kanssa. Ja muutenkin imenyt itseeni tätä kauneutta!
  Upea tuo sinun kuva, missä puut ovat kaareutuneet veden päälle! =D
  Oikein mukavaa alkavaa viikkoa teille! Toivottavasti saatte sähköt takaisin pian!

  VastaaPoista
 2. Oletpa hienoja kuvia saanut napattua tänään, aivan mahtavia! Upea tuo kuva missä puut heijastuvat veteen. Ja hauska tuo aurauskepin kuva :) Täälläkin tuli parikymmentä senttiä yön ja aamun aikana, kaunista on :) Toivotaan että tämä on nyt pysyvä lumi..
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille molemmille! Itsekin talvesta kovasti tykkäävänä toivoisin, että tämä lumi jäisi jo maahan ja pääsisi vaikka hiihtelemään. Harmi kyllä maa on lämpöisen syksyn jäljiltä vielä niin kovin lämmin, että voi olla, että lumet vielä katoavat. Kun lapioi lunta, niin maata vasten oleva alin kerros on ihan sulaa. Toivotaan tosiaan, että sähkötkin palaisivat pikapuolin, helpottaisi elämää!

   Poista
 3. no jo on tosiaan myräkkä kerrakseen! Tääl tuli lunta 3 cm eli aika paljon vähemmän!

  VastaaPoista
 4. Äh, inhottavaa tuollainen raskas lumi joka tuo ongelmia. Ei näytä niin hirveän nätiltäkään, kun oksat puissa roikkuu lumen painosta. Onneksi teillä kuitenkin on apuja tähän ongelmaan.

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia!!! Mutta puuparat, mitä joutuvatkaaan kestämään. Toivottavasti toipuvat, etteivät kaikki puut katkeile ja toivottavasti te saatte sähköt takaisin.

  VastaaPoista
 6. Teilläpäs onkin paljon lunta. Puut saavat kannettavakseen aika moisen taakan. Toivottavasti olette saaneet jo sähkön. Meillä on myös runsaasti lunta,mutta nyt on nollakeli eli saas nähdä jääkö lumi maahan. - Huomasin että olenkin jo lukijasi. Tervetuloa myös vastavierailulle: http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, sähköt tosiaan lopulta palasivat reilun kolmen vuorokauden jälkeen - tosin vain hävitäkseen jälleen uudelleen! Vaan nytpä osasimme jo toimia aika rutiinilla ilman sähköjäkin - harjoitus tekee mestarin!
   Ja kiitos kutsusta, olen aina silloin tällöin poikennut :)

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!