lauantai 16. toukokuuta 2015

Mitä ne tomaatin "varkaat" oikein ovat?

Moni tuore tomaatinkasvattaja tuntuu ihmettelevän, kun tomaatintaimista käsketään poistaa säännöllisesti "varkaat". Mitä ihmettä nämä varkaat oikein ovat, mistä ne tunnistaa?
Lehtihangassa kasvava "varas", joka joutaa poistettavaksi.

Varkaat ovat tomaatin lehtihankoihin kasvavia sivuversoja, jotka kasvaessaan vievät taimelta turhaan kasvuenergiaa.

Nämä varkaat on syytä poistaa säännöllisesti jo ihan pieninä, vaikkapa kerran viikossa, etteivät ne ehdi turhaa kasvaa isommiksi. Pienet varkaat saa napsaistua helposti pois kynnellä katkaisemalla.

Varkaita poistaessaan on kuitenkin syytä olla tarkkana, ettei vahingossa poista kukkaterttuja, jotka kasvavat vähän samaan tapaan kuin varkaat.

Viereisessä kuvassa näkyy oikealla rinkuloituna lehtihangassa kasvava varas, jonka voi poistaa. Seuraavana vartta ylöspäin on kukkatertun alku nuppuineen ja siitä vielä ylös ja vasemmalle latva, jolla taimi jatkaa kasvuaan.

Erityisesti pitää varoa, ettei vahingossa katkaise tuota latvaa.

Tärkeää on myös muistaa, että varkaat poistetaan ainoastaan yksirunkoisena kasvatettavista runkotomaateista, monihaaraiseksi kasvavista pensastomaateista sivuversoja ei poisteta.

Tästä voit lukea aiemman juttuni, jossa on lisää tietoa tomaattien kasvattamisesta.

Tässä taas linkki toiseen juttuuni, jossa kerron tomaatintaimien latvan katkaisemisesta, joka on syytä tehdä loppukesästä.

Mukavaa viikonloppua, monille varmasti puutarhahommien parissa!

8 kommenttia :

 1. Mielläkin äiti etsi aina varkaita. Ne ievät satoa tosi paljon.
  Ihanaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo varkaiden metsästäminen on oikeastaan sellaista "himohommaa", ei se ainakaan miltään työltä tunnu :)

   Poista
 2. Nyt olen sitten vastannut jo aikoja sitten heittämääsi haasteeseen, tervetuloa vastauksia lukemaan :D
  Munt tomaatit ei taida kasvattaa varkaita tänä vuonna, kun ei koko taimet kasva, jurottaavat vaan! Sadattelinkin jo että oppi kaatoi tämän mummin nyt ihan ojan pohjalle ;-P

  VastaaPoista
 3. Tarpeellinen ohje ja muistutus siitä, että kaikista lajikkeistä ei nitä varkaita poisteta. Kiitokset vaan ja hyvää toukokuun jatkoa :).

  VastaaPoista
 4. Piti ostaa puutarhakaupasta tomaatintaimia kun omat eivät oikein ole vielä tarpeeksi isoja. Harmi kun en nimiä huomannut kysyä. Ostin kirsikkatomaatteja, punaista ja pari keltaista. Sanoi että varkaat täytyy poistaa kun kysyin sitä. Mutta mistä tunnistaa runkotomaatin pensastomaatista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita eri tyyppisiä tomaatintaimia on silmämääräisesti aika vaikea erottaa toisistaan. Pitäisi siis tietää, kumpaa sorttia, tai ainakin mitä lajiketta taimi on. Mutta kun ovat kehottaneet poistamaan varkaat, niin uskoisinpa noiden olevan runkomallisia.
   Jos pensastomaatista erehdyksessä poistaa varkaat, ei siinäkään mitään aivan katastrofaalista tapahdu. Tomaatteja kyllä tulee, mutta sato jää selkeästi pienemmäksi kuin jos taimi olisi päässyt kasvamaan pensasmaiseksi.
   Ja toisinpäin, runkotomaattiin voi joskus jäädä vahingossa joku "varas", johon ehtii jo kehittyä nuppuja, eikä sitä raatsi enää poistaa. Ei siihenkään tomaatin elämä kaadu, varkaan tomaatit kyllä kypsyvät aikanaan.

   Poista
 5. Nytkin mulla on ostetuissa taimissa yhdessä varas ehtinyt aika isoksi jo kasvamaan niin enpä sitä sit raaskinut enää poistaa. Tosin yhtenä vuonna laitoin sellasen ison varkaan multaan ja sain siitä sit vielä tomaatteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä tuo haittaa, jos joskus joku varas jää kasvamaan, niin saattaa helposti käydä. Ei sitä kovin isoksi päässyttä varasta enää raatsi poistaa. Tomaatit ovat tosiaan kovia puskemaan noita varkaita, ainakin suurin osa niistä on hyvä yrittää poistaa. Muutoin tomaatti kasvaa melkoiseksi pensaaksi, eikä tuota tomaatteja niin hyvin kuin yksirunkoisena.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!