sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kiva haaste Salaisen Puutarhan Teijalta :)

Olen iloissani, sain juuri Salaisista Puutarhoista blogihistoriani ensimmäisen haasteen, sopivasti näin vappuviikonloppuna. Ja miten mukavia kysymyksiä, näihin vastaa mielellään! Haasteen tarkoitus on tehdä tunnetuksi blogeja, joissa on alle tuhat lukijaa. Ideana on, että vastaat 11 kysymykseen, keksit itse seuraavat 11 ja laitat eteenpäin (5-) 11 blogille.  

Tässä nyt ensinnä omat vastaukseni ja lopuksi sitten haastetta eteenpäin:

1. Mitä blogin pito sinulle merkitsee?
Merkitsee yllättävänkin paljon. Aloitin blogin pitämisen ihan hetken mielijohteesta 1,5 v sitten, asiasta yhtään mitään tietämättä. Ja miten hauskaksi, opettavaiseksi ja inspiroivaksi tämä on osoittautunutkaan, niin minun juttuni :D 

On vienyt minua sellaisiin paikkoihin ja sellaisten asioiden äärelle, minne en olisi muutoin päätynyt (mm. ihanat Tukholman puutarhamessut). Koko ajan tuntuu myös mukavasti siltä, että minulla on muillekin annettavaa tällä puutarhahoidon saralla, uusia jutunaiheita pyörii jatkuvasti mielessä enemmän kuin on järkevää julkaista!  

2. Paras vuodenaika puutarhassasi, miksi? 
Kyllähän se kesä on, kun puutarhassa tapahtuu paljon ja puutarha tuottaa monenlaista satoa.

3. Mikä on inhottavin työ, mitä puutarhassasi joudut/saat tehdä? ;)
Mielenkiintoinen kysymys! Puutarhanhoito on kaikkineen niin mieluisaa, että mitään ihan tosi-inhottavaa siihen ei taida kyllä kuulua? Ja aika vapaasti niitä hommia voi valikoidakin, tekee sitä mikä tuo mielihyvää! Ehkä rikkaruohojen kitkeminen ei aina ole ihan mieluisimmasta päästä, varsinkin jos tilanne on päässyt kovin pahaksi. Mutta joskus sekin on aika mukavaa ja terapeuttista puuhaa :)

4. Mikä puutarhanhoidossa tuo suurinta tyydytystä elämääsi?
Näin hyötypuutarhurina kyllä se on se sato, mitä puutarha tuottaa. Kaikki ihanat vihannekset ja muut kasvikset, minkä veroisia ei kaupasta löydy. Ja toki kaikki kasvun ihme ihan kokonaisuudessaan, erilaiset onnistumiset monenlaisten kasvien kanssa.

5. Millä perusteella valitset kasveja puutarhaasi? 
Kuten aiemmin on tullut ilmi, olen ennen muuta hyötypuutarhuri, nautin siis monenlaisista syötävää satoa tuottavista kasveista. Enimmäkseen tulee pitäydyttyä erilaisissa peruskasviksissa: perunat, porkkanat, lantut, tomaatit sun muut. Mutta aina pitää kuitenkin kokeilla myös jotain uutta, viimeisimpinä vaikkapa butternut-kurpitsa ja kurkkumeloni, kukkapuolella ihanat jaloleinikit.

6. Parasta puutarhassasi?
Varmaan moninaisuus, vaihtelevuus, puutarha sisältää vähän kaikenlaista :D Myös jatkuva uudistuminen, aina voi kokeilla uutta niin kasvien kuin rakennelmien sun muiden suhteen. Välillä onnistuu paremmin, aina ei niin hyvin. Isoja epäonnistumisia ei puutarhassa kuitenkaan voi tapahtua. Viime aikoina hyötykasvien lisäksi myös vähän jotain kaunistuksia, kukkia ja pieni perennapenkkikin. 

7. Oletko "kevätpuutarhuri", vai "tosipuutarhuri", jonka mieleen ei muuta paljon mahdukaan? (lue hieman pilke silmäkulmassa...) 
Jaa-a, ei tuo kyllä ainakaan pelkästään kevääseen ja kesään näytä rajoittuvan. Talvisin tulee hyödynnettyä puutarhan satoa, joten puutarha pyörii sen vuoksi mielessä. Ja toki myös tämä bloggaaminen tuo osaltaan jonkinlaista ympärivuotisuutta tähän hommaan, joten eiköhän tuo enemmän tuonne "tosipuutarhurin" puolelle mene! 

8. Mieleenpainuvin asia vuosien varrelta puutarhanhoidossa? (esim. erityisen onnistunut/ epäonnistunut kasvivalinta, jokin tuoksu tai kukinnan väri, yllätyskasvi, puutarhavierailu, ihan mikä vaan mikä on vaikuttanut ajatusmaailmaasi voimakkaasti?)

Positiivisessa mielessä, kyllä tämä oli ehdottomasti ihan hiljattain Tukholman Nordiska Trädgårdar -messut, missä kävin ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Tulen aina hyvälle tuulelle, kun mietin sitä tunnelmaa ja kaikkea kauneutta, mitä siellä oli!
Niistä vähemmän mukavista mieleen on jäänyt ennen muuta erilaisten tuholaisten hyökkäykset kasvihuoneeseen, pahimpana ansarijauhiaiset, jotka tuhosivat yhtenä vuonna lähes koko tomaattisadon. Luomupuutarhuri oli tuossa tilanteessa aika kädetön :( 

9. Mistä hankit kasveja, parhaimmat taimistot?
Meillä oli vielä hiljattain tässä ihan lähellä aivan mahtava perennataimisto, jota pyörittänyt pariskunta jäi eläkkeelle, eikä jatkajaa harmi kyllä löytynyt. He järjestivät taimistolla myös mukavia tapahtumia kahvi- ja muine tarjoiluineen, siellä oli aina kiva käydä pyörähtämässä vaikka ihan muuten vain. Lakkauttaminen oli iso menetys.
Nyttemmin teen hankintoja vähän "sieltä sun täältä", keväällä mm. erilaisilta messuilta. Siemenkauppana tässä mainittakoon upea ruotsalainen Impact, silläkin uhalla että menee nyt vähän mainonnan puolelle!

10. Luetuin blogitekstisi?
Tässä epäilen ulkomaisilla roboteilla olevan osansa, sillä tuolta amerikanmantereelta pommitetaan tosi paljon sosekeiton valmistuksesta kertovaa tekstiäni, mistä olen ollut kovasti ihmeissäni, mikä siinä oikein houkuttaa? "Oikeista" osumista luetuin teksti on harjateräksestä kertova juttu, mistä olen mielissäni, sillä harjateräksen käyttö puutarhassa on niin "minun juttuni".  

11. Mikä on puutarhaunelmasi?
Ajan puute rajoittaa ikävästi puutarhaharrastusta, puutarhalle pitäisi ehdottomasti olla nykyistä enemmän aikaa. Vielä en ole keksinyt, miten tätä saisi järjestettyä :D 


Nyt päästäänkin haasteen hauskimpaan osaan, esittämään kysymyksiä uusille haastettaville :) Pääsen siis kysymään asioita, joiden suhteen olen monasti miettinyt, mitähän muut bloggarit mahtavat näistä tuumata?

1. Mikä sai sinut innostumaan puutarhanhoidosta?
2. Mitä puutarhanhoito merkitsee sinulle?
3. Mikä on sinulle tärkeintä puutarhassasi?
4. Mikä on lempikasvisi ja minkä vuoksi?
5. Mitä muuta puutarhassa tulee olla kuin kasveja?
6. Millainen on puutarhafilosofiasi (jos sinulla sellaista on, ei mielestäni ole mitenkään välttämätön...)? Tykkäätkö kokeilla, vai turvaudutko mielummin hyväksi havaittuun ja toimivaan? Tai oletko vaikkapa järjestelmällinen vai enemmänkin vähän "sinne päin" ;)
7. Mitä puutarhabloggaaminen merkitsee sinulle?
8. Minkälaisia ja kuinka monta blogia itse luet?
9. Suunnitteletko blogin juttuja miten pitkäksi aikaa eteenpäin, vai syntyvätkö jutut "ihan itsestään"?
10. Aiheuttaako blogin pitäminen sinulle koskaan "paineita", tuntuuko, että blogijuttujen aiheita on aina helppo keksiä?
11. Millä mielin odotat tulevaa kesää?

Haasteeni lähtee seuraaville blogeille:
Taajamafarmari
Nettimartan pihapiiri
Päärynäpuun varjossa
Puutarhassa
(olen) ihan pihalla
Marin puutarhassa
Garden of my dreams

Mutta hei, nyt täytyy vielä lähteä kipinkapin kylvämään ensimmäiset porkkanat, hyvää sunnuntaiehtoota!

14 kommenttia :

 1. Kiitos haasteesta! Vastaan haasteeseen lähiaikoina! Kivat vastaukset olit kirjoittanut!

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva lukea vastauksia, samalla tulee itsekin miettineeksi että mitä olisi vastannut. Kivat oli kysymykset ja mainiot vastaukset Kerttulilla :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos haasteesta, saattaapi kestää ennenkuin ehdin vastailemaan, mutta lupaan yrittää, tykkään puutarhaan liittyvistä haasteista ja kysymyksistä.
  Olen itse asiassa vastannut tähän haasteeseen aiemmin jo neljä kertaa: http://tuitiinatuumailee.blogspot.fi/2015/04/nelja-kertaa-liebster-award.html :DDD
  Mutta mennee tuo vielä kerran ;-P

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia kivoista kommenteistanne, mukava oli vastailla noihin kysymyksiin! Tuitiina, älä ota turhia paineita, eiköhän tuo neljä kertaa jo riitä aika pitkälle :D

  VastaaPoista
 5. Kiitti haasteesta ! Vastailen tässä kunhan ehdin. Näitä on aina kiva lukea.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, kivat vastaukset! Mukava oli lukea näin aamukahvin viihdytyksenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi mukavista kysymyksistä! Kiva kuulla, että vastauksista on ollut aamukahvi-viihdykkeeksi :)

   Poista
 7. Onnea ekasta haastiksesta! :) Ne ovat mukavia. Aika pitkälle tuohon eka kysymykseen olisi mulla sama vastaus. :) Joitain uusiakin blogeja haastamissasi oli, joten täytyy käydä kurkkaamassa ne.

  VastaaPoista
 8. Kiitos haasteesta! Mukavat kysymykset. Laitan vastailua tulemaan :)

  VastaaPoista
 9. Kiitokset teille haastamilleni, mukavaa kun olette tarttumassa haasteeseen. Pelaguu, kiva juttu, että löysit uusiakin blogeja. Se on jännä asia, kun tuntuu, että blogit ovat järjestäytyneet vähän tuollaisiksi keskenään verkottuneiksi porukoiksi. Kun luulee jo aikalailla tietävänsä suomalaiset puutarhablogit, löytääkin yhtäkkiä tuollaisen kokonaan uuden "blogiryppään".

  VastaaPoista
 10. Kiitos haasteesta. Mutta luulen että mulla taitaa jäädä vastaamatta, aika nihkeästi tartun näihin :)
  Tämä sinun oma blogisi ei muuten näy blogiluettelossasi, kun klikkaa nimeäsi kommentista. Löysin blogisi tuolta Tee se itse -ideoita puutarhaan -blogin sivupalkista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuo vastaaminen tosiaan mitenkään välttämätöntä ole, ihan ymmärrettävää, kiva kun laitoit kuitenkin kommentin tänne :) Joo, tiedän tuon osoiteongelman, olen vähän kahden osoitteen loukussa. Blogini pitäisi kuitenkin näkyä klikkauksen jälkeen olevan sivun esittelytekstissäni, mutta onhan tuo vähän monimutkaista. En ole oikein keksinyt ratkaisua tähän. Kiva, kun löysit kumminkin!

   Poista
 11. Kiitti Kerttuli kysymyksistä! Vastasin...

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!