sunnuntai 6. elokuuta 2017

Tomaateilta latvat nurin!

Vaikkakin tärkeä, niin tämä on minulle myös aina jotenkin vähän surumielinen kasvien hoitotoimenpide. Eli viimeistään näin heinä-elokuun vaihteessa on syytä katkaista lämmittämättömässä kasvihuoneessa kasvavien tomaattien latvukset.

Tilanne ennen latvan katkaisemista. Katkaistava latva on varsin pieni,
se näkyy aikalailla kuvan keskellä nuppurykelmän oikealla puolella
kahden ylimmän,  oikealle osoittavan
lehden välissä.
Näin kasvit eivät enää jatka pituuskasvuaan ja uusien kukkaterttujen tuottamista, vaan keskittyvät kypsyttämään jo kasvamassa olevat tomaatinalut.

Tässä vaiheessa tomaattini ovat yleensä ehtineet kasvattamaan 6-8 kukkaterttua, joissa olevat tomaatinalut ehtivät varttua täyteen kokoonsa ennen talvea.

Katkaistava latva on yleensä hyvin pieni. Se löytyy seuraamalla tomaatin vartta ylimpien, vähän kookkaampien kukkanuppujen yläpuolelta. Ylimmän, vielä nupuillaan olevan kukkatertun yläpuolelle kannattaa jättää lehti tai kaksi, ja katkaista latva tämän yläpuolelta.

Kaikkein kätevimmin latva katkeaa peukalonkynnellä. 
Yleensä katkaistavassa latvanpalassa on vain pari minimaalisen pientä lehdenalkua sekä mahdollisesti juuri ja juuri silmin havaittavia pikkunuppuja.

Latvusten katkaisulla on yllättävän iso vaikutus. Vielä vihreiden tomaatinalkujen kehityksessä tapahtuu huikea muutos; ne alkavat kasvaa ja kypsyä aivan silmissä, kun kasvin energia ei enää mene uusien versojen kasvattamiseen.

Vielä tilanne latvan katkaisun jälkeen.
Joskus olen katkaissut jonkin tomaatintaimen latvan jo huomattavasti aiemminkin, täten on mahdollista saada tomaatteja jo hiukan varhaisemmin. Toki se sitten toisaalta verottaa tämän yksilön tuottaman sadon määrää.

Latvojen katkaisun jälkeen tomaatit alkavat yleensä tehtailla ennätysmäärin varkaita; ne yrittävät siis kaikin keinoin jatkaa kasvamistaan. Tässä vaiheessa kannatta siis olla erityisen tarkkana myös varkaiden poistamisen kanssa.

Lopuksi vielä yksi kuva kasvihuoneen tämänhetkisestä "viidakosta", mistä
kovasti odotellaan vielä vihreiden tomaattien kypsymistä.
Vaikka latvusten katkaisu on ihan olennainen asia, ja sillä on positiivinen vaikutus, niin tunnen siihen sisältyvän myös jonkinlaista luopumista.

Se on minulle myös ensimmäinen kesän päättymisen symboli, ja siksi siihen liittyy vähän haikeuttakin.

Tässä vielä linkki toiseen juttuuni, jossa kerron vähän tarkemmin noista varkaista.

12 kommenttia :

 1. Tomaatin latvan katkominen on kuin merkki kesän lopusta, haikeaa tosiaan. Meillä piti osa tomaateista latvoa jo pari viikkoa sitten, kun kasvihuoneen katto tuli vastaan. Loput latvoin eilen. Mutta nyt vaan hyvää tomaattisatoa odottamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaiset tuntemukset siis sielläkin, vaikka toimenpiteellä ihan hyvä tarkoitus onkin :)
   Kunpa tulisi sateen sijaan edes muutama aurinkoinen päivä, edesauttaisi kummasti sadon valmistumista!

   Poista
 2. Latvominen on tosiaan tähdellistä, aivan kuten varkaiden poistaminen. Sinulle on tulossa hyvä sato. Namsku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tuo tosiaan myös minun vakaan kokemukseni mukaan on, vaikka tämänkin suhteen tuntuu kyllä olevan vähän koulukuntaeroja.
   Kiitoksia, toivotaan vain, että tomskut ehtivät kypsyä!

   Poista
 3. Täällä samanlainen viidakko, minulla on marjatomaatti josta olen joutunut ottamaan oksia vähän reilummalla kädellä koska kukkiakin on vielä valtavasti ja elokuu hyvässä alussa. Sinulla näyttää ihanalta tuolla kasvarissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki, kasvihuone on jotenkin vähän vaikea kuvauskohde, varsinkin silloin kun se on aika täynnänsä :) Toivotaan, että meidän kaikkien tomaatit jaksaa kypsyä, nythän pitäisi kai olla luvassa vähän parempaa keliä!

   Poista
 4. Eilen sen tein- eli katkoin tomaattien latvat, lehtiä -niitä puolimetrisiä- olen katkonut jo jonkin aikaa. (Ostin viisi pussia uusia tomaatinsiemeniä kun maksoivat 39 senttiä pussi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa oikein mainiolta hankinnalta! Se on hyvä, että on jotain, minkä kanssa odotella seuraavaa kevättä :)
   Mullakin on yksi siemenvieritys, josta ajattelinkin tässä lähiaikoina kertoa...

   Poista
 5. Haikea, mutta välttämätön toimenpide. Osan minäkin ehdin jo latvoa ja tänään pitää valmistella loput tomaatit kypsymismoodiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat puuhat tuntuu olevan vähän kaikilla meneillä, ja aikalailla samoissa fiiliksissä. Eiköhän tuo kypsyminen tästä lähde, varsinkin jos tosiaan kelitkin aikoo vielä vähän lämmetä!

   Poista
 6. Olet niin oikeassa! Vähän vihlaisee sydämestä, kun latva pitää katkaista. Kesä alkaa olla ohi... Toivottavasti saadaan lämmin syksy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Nyt vain kaikki yhdessä kovasti toivotaan sitä lämmintä syksyä, eiköhän se sieltä tule!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!