tiistai 6. kesäkuuta 2023

Nokkosta sinne, nokkosta tänne

Nyt on jälleen ihan paras nokkosaika. Aiemmin nokkosten keruu on tahtonut jäädä minulla muiden alkukesän kiireiden jalkoihin. Nyt kun puutarhahommia on uudessa pienessä pihassa vähemmän, löytyi aikaa myös nokkosten keräämiseen.

Kerään nokkosten latvat saksimalla ne suoraan isoon siivilään, ilman että kosken lainkaan koko kasviin. Siivilässä nokkoset on helppo huuhtoa ja sitten ryöpätä.

Kun asettaa keruuastian nokkosen alle ja saksii latvan astiaan, ei tarvitse lainkaan koskea polttelevaan kasviin.

Ryöpätyt nokkoset saa hienonnettua kätevästi monitoimikoneessa. 

Tein osasta ihanaa nokkospestoa, jota nautin pastan kanssa. Osan säästin seuraavaan päivään nokkoslettuja varten, ja loput pakastin tuleviin tarpeisiin. 

Herkullista nokkospestoa.

Täytyy yrittää kerätä vielä ainakin toinen nokkossatsi.

Nokkosia kannattaa kerätä myös tekeytymään nokkoskäytteeksi, joka toimii erinomaisena lannoitteena kasveille.

#Nokkospesto #nokkonen #keruu #kerääminen #nokkoskäyte #lannoite

4 kommenttia :

 1. Kiitos oivallisesta muistutuksesta. Nyt onkin sopiva aika tehdä nokkoslettuja. Kerään joka vuosi nokkosia myös käytteeksi. Sekaan laitan rohtoraunioyrttiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between, hyvä että muistutuksesta oli hyötyä 😊 Paras nokkosaika tahtoo mennä alkukesän kiireissä helposti ohi.

   Poista
 2. Meillä ei noussut jostain syystä nokkosta kuin pari onnetonta alkua siinä missä sitä on yleensä ollut tosi paljon. Tosin sinne oli levittäytynyt voikukkaa en tiedä veikö se nokkoselta kasvuvoiman vai mitä tapahtui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä juttu niin nokkosen kuin joidenkin muidenkin syötävän luonnonkasvien kanssa. Välillä tuntuu, että ne leviävät voimakkaasti rikkaruohon lailla, ja sitten yhtäkkiä, varsinkin jos yrittää jotenkin vähän enemmän huolehtia kasveista, ne alkavatkin yhtäkkiä taantua, tai jopa häviävät kokonaan. Vähän mystistä on kasvien elämä.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!