keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Ken on taimista kaunein?

Jos taimilla olisi kauneuskilpailut, niin mikähän veisi voiton?

Ihan jokaisen kasvin taimet ovat kyllä mielestäni omalla tavallaan sieviä, eikä voittajan valinta ole ihan helppoa.

Tätähän voi lähestyä hyvin monenlaisin kriteerein. Esimerkiksi taimen herkkyyden tai muun söpöyden perusteella - tai varmaan myös sen, jos lajin kasvattamiseen liittyy jotain erityistä haastetta - tai jos juuri tuo kasvi on itselle jotenkin erityisen tärkeä.

Omasta mielestäni voiton vie kyllä aikalailla selvästi haju- tai tuoksuherne, kumpaa nimeä haluaakaan käyttää.

Näissä kohti korkeuksia kiemurtelevissa, kauniin helakanvihreissä ja sievälehtisissä taimissa on mielestäni jotain aivan erityistä herkkyyttä.

Väliin lehtihangasta työntyy hentoinen kärhenalku, joka yrittää epätoivoisesti takertua kaikkeen mahdolliseen ulottuvilla olevaan - oli se sitten hyllynreuna, kasvivalaisimen sähköjohto tai naapuritaimi...

Hajuherne ei myöskään ole kasveista ihan helpoin, sillä on omat oikkunsa; siemenet ovat vähän heikkoja itämään, etenkin jos ne ovat vähääkään vanhempia. Taimet eivät myöskään pidä herkkien juurtensa sörkkimisestä, minkä vuoksi koulimista on hyvä välttää. Tämän takia jokainen taimi on parempi kasvattaa erikseen omassa ruukussaan, eikä harrastaa hajakylvöä.

Vähän hidaskasvuisiakin hajuherneet ovat, joten ne kannattaa taimikasvattaa. Vielä yksi erityispiirre on se, että hajuherneet ovat hyvin herkkiä siirrolle sisätiloista ulos auringonvaloon. Tämä siirto pitää siis tehdä erityisen varovaisesti ja vähin erin.

Aikanaan tietysti upea kukinta ja viehättävä tuoksu ovat aivan omaa luokkaansa. Jo pelkkä hajuherneen ajatteleminen saa minut tuntemaan sen vastustamattoman tuoksun.

Onko sinulla jokin erityinen suosikkitaimi?


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!