lauantai 27. toukokuuta 2017

Ihanainen Helsinki

Kaupallinen yhteistyö Edita Publishingin kanssa

Ihanan luonnonläheinen Helsinki on entisenä kotikaupunkinani minulle kovin rakas. Tämän kevään runsaassa kirjasateessa on ilmestynyt myös yksi Helsinkiin liittyvä, lupaavan kuuloinen kirja.

Kirjan nimi on Lumoava Helsinki, 200 luontoelämystä. Siinä esitellään yhteensä 200 luontokohdetta Helsingin alueelta, mikä kuulostaa aika huikean paljolta. Etukäteen sitä hiukan ihmettelin, miten voi olla mahdollista, että Helsingistä löytyy esiteltäväksi noinkin monta luontokohdetta. Itse olisin pystynyt luettelemaan ehkä 10 - ainakin erilaiset upeat saaret, Keskuspuiston ja ihastuttavan Vanhankaupunginlahden.

Asia selittyikin ainakin osin sillä, että osa kirjassa esitellyistä kohteista on varsin pieniä, yksittäisiä juttuja, kuten vaikkapa erityisiä puita, erikoisia kiviä tai kallioita. Tämä oli pienoinen pettymys, olin odottanut jotain vähän suureellisempia juttuja, toki valtaosa kohteista on suurempia kokonaisuuksia.

Olin kyllä myös odottanut jotain hiukan elämyksellisempää, kirja on pokkarin tyyppinen ja hyvin asiapitoinen, vähän tietokirjamainen. Jäin kaipaamaan vähän tunnelmallisempia kuvauksia ja enemmän fiilistekstiä. No, kun kirjassa on kerrottu faktat, niin jokainen saa löytää sen fiiliksen ihan itse :)

Helsingin kaupungin Talvipuutarhassa.

Hassu kaktus.
Kohteet esitellään hyvin lyhyesti ja tiiviisti, ja kaikki kohteet on saaneet suunnilleen saman verran tilaa. Näin esimerkiksi upeat, suuremmat helmet, kuten vaikkapa juuri Vanhankaupunginlahti, eivät oikein nouse esiin, vaan ne jäävät vain yhdeksi kohteeksi muiden joukossa.

Ainakin yhtä suosikkiani jäin kaipaamaan, viihtyisää Helsingin kaupungin Talvipuutarhaa, koska mukaan on kuitenkin päässyt Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha.

Talvipuutarhaan on muuten ilmainen sisäänpääsy ja omien eväiden nauttiminenkin on sallittua puutarhan viihtyisissä levähdyspaikoissa. Kävin Talvipuutarhassa viimeksi vain muutama päivä sitten, laitoin tähän kuvitukseksi kuviani sieltä, kun se kerran tuosta kirjasta uupui :) Oletko sinä käynyt siellä?

Kirjassa esitellyt kohteet on järjestetty kaupunginosittain. Se on aika kätevää, varsinkin jos sattuisi asumaan Helsingissä. Kirjasta voisi helposti katsoa oman kotitienoon kiinnostavat kohteet, joista ei välttämättä aiemmin ole lainkaan tiennyt.

Kaikkineen voi kyllä todeta, että Helsinki on hieno kaupunki, ja varsinkin pääkaupungiksi siellä on poikkeuksellisen rikas ja upea luonto. Kiva juttu, että eri kohteet on nyt koottu yksiin kansiin.

Tätä kirjaa en nyt valitettavasti arvo teidän lukijoiden kesken, sillä uskon, että itsellänikin tulee olemaan tälle käyttöä. Mutta onneksi blogissani on myös meneillä vielä huomiseen sunnuntaihin saakka kirja-arvonta, jossa on palkintona kiva puutarhakirja. Olethan osallistunut?


Hyvää viikonloppua!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!