keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Oletko kokeillut kookoskuitua?

Kookoskuitu on uusi hitti kasvualustojen keskuudessa. Päätin kokeilla sitä nyt tomaatintaimia kouliessani, kuitenkin hyvin varovaisesti aloittaen.

Minulla oli pieni paketillinen kuivaa, valmiiksi lannoitettua ja kokoon puristettua kookoskuitua, johon lisättiin 1,5 l vettä. Kuitu turposi nopeasti mukavan ilmavaksi seokseksi.

Eniten minua häiritsee tässä se, että käsittääkseni kuitu ei ole luomulannoitettua, vaan siinä on käytetty keinolannoitteita. Tämän vuoksi en halunnut käyttää tuota kuitua kuin pienenä määränä kylvöpottien pintaan.

Kookoskuidun pitäisi pitää taimiastioiden pinta juuri sopivan kosteana, eikä sen pintaan pitäisi tuleman hometta, mikä joskus tahtoo olla ongelma taimikasvatuksessa.

Koulin tomaatit taimikasvatuksessa mainiosti toimiviin, talteen keräämiini maitotölkinpuolikkaisiin.

Muilta osin laitoin purkkeihin "perus-cocktailini" tomaateille: ensin kerros luomulannoitettua multaa purkin pohjalle, sen päälle vähän rakeista luomulannoitetta, hiukan puuhiiltä sekä pieni ripaus hienonnettuja kananmunankuoria. Sitten päälle multaa purkki täyteen.

Oletko sinä tehnyt tuttavuutta kookoskuidun kanssa?

10 kommenttia :

 1. En ole kokeillut mutta kaupassa olen nähnyt noita paketteja. En sillä kertaa ostanut mutta asia jäi mietityttämään että olisi sittenkin pitänyt kokeilla. Turvebriketeissä, ainakin joissain merkeissä taitaa olla aineksena kookoskuitu. Niitä olen kyllä käyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kookoskuitu tuntuu tosiaan olevan aika uusi juttu, kovin moni ei ole ehtinyt sitä vielä kokeilemaan. Saas nähdä, jääkö elämään pidempäänkin vaiko hetken tähdenlennoksi?

   Poista
 2. Kookoskuitua käytettiin Iloa puutarhaan -ohjelmassa, mutta omakohtaista kokemusta minulla ei siitä ole. Katsotaan, miten toimii taimillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla tosiaan itsekin odotan. Ja vielä erityisesti kun ajattelin vielä kokeilla tätä kookosta ihan sellaisenaan kukille, joiden kohdalla minua ei ihan niin paljon haittaa se, ettei tuo kookos ole luomulannoitettua.

   Poista
 3. Minulla on pari pakettia kookoskuitua, sain ne kaupantekijäisiä kasvilamppuostoksista. En ole vielä kokeillut, mutta ajattelin koulia niihin kesäkukkien taimia. Ruokakasveille en viitsi sitä laittaa juurikin kemiallisten lannoitteiden vuoksi. Lisäksi kookos ei kasva Suomessa ja suosin kotimaista luomumultaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan tismalleen samanlaisia ajatuksia kuin minullakin :) Sain myös nämä kookokset kaupantekijäisinä. Mietinkin näiden ekologista jalanjälkeä, kun tuo kuitu kookospähkinästä valmistetaan, niin minkähänlainen prosessi tuo mahtaakaan olla? Eipä yhdestä kookospähkinästä vielä kovin paljon kuitua irtoa.
   Ja samasta syystä ajattelin myös kokeilla näitä kookoksia ihan sellaisenaan kukille. Kookoskuitua toki on saatavilla myös lannoittamattomanakin, ehkä se silloin voisi soveltua mullan joukossa lisäämässä ilmavuutta.

   Poista
 4. Kookoskuitua en ole koskaan kasvatuksilleni käyttänyt. Joskus olisi kiva kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina sitä pitää jotain kokeilla, ja koskaan ei voi olla varma lopputuloksesta. Väliin tulee sitten oikein onnistuneita kokeiluja, ja väliin niitä vähemmän... :)

   Poista
 5. En ole kokeillut. Juurikin tuossa Iloa puutarhasta -ohjelmassa katselin, kun sitä käyttivät. Mutta voisihan sitä joskus vaikka koklatakin, mutta edellä kommentoijien tapaan vähän karsastan sen alkuperää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, en itsekään usko, että tulisin tuota hankkineeksi. Näin kun nuo pari paketillista tuli puolivahingossa, niin täytyy nyt uteliaisuutta testailla niitä.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!