keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kesän sadosta: summa summarum

Lämpötila käväisi viikko sitten harmillisesti jo kunnolla pakkasen puolella, mikä tiesi suojauksista huolimatta tuhoa herkimmille kasveille. Lienee siis syytä uskoa, että tämä kesä alkaa vähitellen olla takanapäin.

Perunat nostimme urakalla maasta ennen pakkasöitä. Niitä tuli aikalailla keskiverrosti, ei mitään huippusatoa, mutta varmasti kuitenkin riittävästi. Heinäkuun helteet lienevät verottaneet perunoiden kokoa. Hyvälaatuisia ne kuitenkin ovat, ja mikä ihaninta, nyt vähäsateisessa syyssäässä oli suorastaan nautinnollista nostaa potut savimaastamme, kun ne olivat kuivia ja puhtoisia, eivätkä yltäpäältä savilillingin peitossa niin kuin joskus.

Aika monesta muustakin kasvista on tullut keskivertosato: tomaateista, sipuleista, purjosta jne... Niillä meni huonommin, jotka eivät jaksaneet itää tai kasvaa alkukesän sateessa ja kylmyydessä. Näitä kärsijöitä olivat herneet, kurkut ja kurpitsat.

Pavut selvisivät kesäkuusta ja tuottivatkin sitten heinäkuun helteessä runsain mitoin ihania palkoja.

Vielä vähän odotellaan tämän kesän uutuuskokeilun, butternut-kurpitsan viljelyn lopullisia tuloksia. Vähän vaikuttaisi siltä, etteivät butternutit taida ehtiä kypsyä, varmaan kiitos kesäkuun sään.

Yhden butternutin kokeilin jo puolittaa; sisuksen pitäisi kai olla väriltään iloisen oranssia, mutta se oli enemmänkin keltaista. Olettaisin tämän kertovan siitä, että kurpitsa on vielä raaka. No, tämä oli ensimmäinen kokeilukesä, ensi kesänä aion onnistua näiden kanssa! Keräsin nyt sään kylmettyä kaikki loput butternutit sisälle, en tiedä, mahtaisivatko vielä jatkaa kypsymistä. Palataan asiaan kuukauden päästä!

Jättikyssäkaali täytti noin puolet tiskialtaasta.
Tämän kesän iloisia yllättäjiä ovat olleet jättikyssäkaalit, jotka ovat todellakin kasvaneet jättimäisiksi. Yhden punnitsin, se painoi reippaasti neljättä kiloa.

Mikä mukavaa, nämä jättiläiset ovat myös olleet aivan erityisen hyvänmakuisia ja meheviä. Nyt pitäisi vain keksiä käyttöä aika monelle kyssäkaalikilolle, hyviä vinkkejä otetaan vastaan!

2 kommenttia :

 1. Heippa! Kerropa, miten jälkikypsytyksessä on käynyt, oletko saanut kurpitsat punastumaan? Kiinostus on kova etenkin, kun pohdin ensi kesää ja pussissa odottelevia siemeniäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Perho, hauska kuulla, että noita keittiönnurkassa kököttäviä butternutteja kohtaan on laajempaakin kiinnostusta :) Ja mielenkiintoista myös se, miten nuo uudet siemenet alkavatkaan polttelemaan jo tässä vaiheessa, kun vasta on edellisestä kesästä selvitty!
   Mutta asiaan, päällepäin nuo eivät näytä kovin lupaavilta, kuorten väri ei ole juuri muuttunut - paitsi ehkä yhden? Sitä tässä kovasti odotellaan, olisihan jo yksi oma butternut aika huikea sato! Tutkin sen tässä lähiaikoina ja kerron sitten, nyt on jopa vähän ruuhkaa näissä postauksissa...

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!