tiistai 6. toukokuuta 2014

Erilaisista tomaattilajikkeista

Aika moni näyttää saapuvan tänne blogiin etsiessään tietoa erilaisista tomaattilajikkeista. Olen aiemmin kertonut kasvattamani tomaattilajikkeet, mutta enpä ole vielä toistaiseksi kuvaillut tarkemmin  noita eri sorttisia tomskuja.

Niinpä ajattelin, että tällainen postaus voisi olla paikallaan, vaikka näitä lajikekuvauksia löytyy täältä internetin ihmemaasta toki paljon muitakin. Nämä ovat omia, henk.koht. näkemyksiäni enimmäkseen yleisimmistä tomaattilajikkeista. Saa olla mielellään ja vapaasti eri mieltä ja kertoa omia näkemyksiään kommenteissa, makuasioitahan nämä pitkälti ovat :)

Vuosien saatossa olen tähän mennessä ehtinyt kokeilemaan noin 20 eri lajiketta. Olen tykästynyt muutamiin perushyviin ja -varmoihin lajikkeisiin, joita en mielelläni muuksi muuta. Minulle tomaattilajikkeen tärkeimpiä kriteereitä ovat runsassatoisuus (koska kasvihuoneemme on aika pieni), hyvä taudinkestävyys sekä tietysti tomaattien maku ja toki myös ulkonäkö.

Viljelykokemukseni ovat lämmittämättömästä kasvihuoneesta, ja myöhemmin terassilta/parvekkeelta, monien lajikkeiden osalta jo useammalta vuosikymmeneltä.

Yleensä ottaen varhaiset lajikkeet ovat niin tomaattien kuin muidenkin kasvien kohdalla huomattavasti niukkasatoisempia kuin myöhäisemmät lajikkeet. Varhaisempien tomaattilajikkeiden kasvustot jäävät myös pääsääntöisesti aika pienikokoisiksi. Jos tilaa on niukalti, ne ovat hyvä vaihtoehto. Jos taas kasvatusolosuhteet ovat hyvät, kannattaa suosia myöhäisempiä, runsassatoisampia sortteja. Varhaisen sadon saamiseksi joukkoon kannattaa kuitenkin ottaa muutama aikainenkin yksilö.

Omat suosikkilajikkeeni olen merkinnyt *:llä.

Runkotomaatteja (kasvattavat yhden korkeahkon rungon, "varkaat" eli lehtihankoihin kasvavat sivuhaarat poistetaan - varo, ettet kuitenkaan poista kukkaterttuja!)

* Golden sunrise: kokeilemistani keltaisista tomaateista ehdottomasti paras. Tämä tomaatti kypsyy yleensä kaikista lajikkeista ensimmäisenä, on siis varsin varhainen. Lisäksi tämä on melkoisen runsassatoinen ja tuottaa tomaatteja todella pitkään. Aiemmin kasvattamani keltaiset ovat olleet erityisen herkkiä rutolle, liekö yleinen keltaisten ominaisuus? Tämän kanssa tätä ongelmaa ei ole ollut. Maultaan tämä on aika voimakas ja hapokas, saattaa herkimmillä jopa vähän kirvellä suussa, kuten keltaiset usein tuntuvat tekevän. Tomaattisekoituksiin keltaiset antavat kivasti väriä, niitä pitää aina olla ainakin vähäsen!

Härän sydän: todella suurikokoinen, "lihaisa", sisältä vaalean punertava, päältä tummahko. Aika varma, muttei kovin satoisa. "Jauhomainen" rakenne, maku ei mitenkään erityisen sykähdyttävä.

Matina: samantapainen "perustomaatti" kuin esim. Tanskan vienti, aika taudinkestäväksi sanotaan.

Outdoor girl: aikaisena ja vaatimattomana varsin niukkasatoinen, makukaan ei ole jäänyt mieleen minään suurena elämyksenä.

Roma: pitkulaisen mallisena hauskan näköinen. Melko myöhäinen, kohtalaisen "lihaisa". Maku tuoreena ei erityinen, käytetään pääasiassa ruoanlaittoon ja säilöntään, mihin sopii hyvin. 

Selandia: vähän kuin Tanskan vienti.

Tanskan vienti: varma perustomaatti, kohtalaisen satoisa ja taudinkestävä, ehkä eniten "perus" tomaatin makua.

* Tigerella: oma suosikkini. Tämä kauniin raidallinen tomaatti näyttää jakavan mielipiteitä. Oman kokemukseni mukaan Tigerella on erittäin varma, taudinkestävä ja kohtuullisen satoisa. Tomaatit ovat raidallisina mukavan näköisiä, hiukan kirpeitä, mutta omaan makuuni oikein maistuvia.

White beefsteak: yksi suosikki-pihvitomaattejani. Isokokoiset, kauniin vaaleankeltaiset tomaatit ovat erityisen hyvänmakuisia. Onnistunut minulla aina hyvin, ei myöskään ole herkkä halkeilemaan, kuten monet muut pihvitomaatit.

Golden jubilee: erikoinen vuoden 2023 kokeilu, menee jatkoon. Tomaatit ovat hauskan oranssinkeltaisia, aika harvinainen ja kaunis väri. Erikoiseksi tämän tekee se, että tämä kasvattaa eri kokoisia tomaatteja. Osa on tavallisia pyöreitä, osa taas todella isoja, pihvitomaatin kaltaisia. En siis osaa oikein sanoa, onko tämä pihvitomaatti vai mikä? Joka tapauksessa runsassatoinen ja aikainen, siis kaikin puolin hyvä lajike.


Pensastomaatteja (kasvavat tuuheahkoiksi monihaaraisiksi "pensaiksi", varkaita eli lehtihankoihin kasvavia sivuversoja ei poisteta)

Sibiria: aikainen, ei erityisen satoisa. Kokemukseni mukaan on myös erittäin rutonarka. Olen siksi istuttanut tämän lähelle kasvihuoneen ovea, missä on tehokkain tuuletus.

Subarctic plenty: Kohtalaisen aikainen, ei kovin runsassatoinen. Maku aika "tavanomainen".



Kirsikkatomaatteja (osa runko-, osa pensastomaatteja)

Black cherry: kauniin tumman suklaanrusehtava tomaatti, myös oikein hyvänmakuinen. Valitettavasti tämäkin oli minulla niukkasatoinen.

Cereza amarilla: lempi-kirsikkatomaattini. Varsin aikainen, keltainen, runsassatoinen. Ei herkkä halkeilemaan, eikä erityisen herkkä taudeille.

Gardeners delight: hyvin satoisa kirsikkatomaatti, kasvaa korkeaksi runkotomaatiksi, varkaat poistetaan. Maku aika voimakas ja happoinen, kuten kirsikkatomaatit usein. Yksi suosikkejani.


Erilaisia kasvattamiani tomaattilajikkeita.

Golden bumble bee: hauskannäköisiä, oranssiviiruisia keltaisia pikkutomaatteja. Hyvänmakuisia, mutta minulla jäi aika niukkasatoiseksi.

Green envy: paljon kehuttu lajike, tomaatit ovat kypsänäkin vihreitä. Nimen mukaan maun pitäisi oleman niin hyvä, että herättää kateutta :) Minulla tomaatit kuitenkin halkeilivat erittäin helposti, vähän ennen kypsymistä, joten en päässyt oikein maistamaan aivan kypsää tomaattia.
Oli myös herkkä rutolle eikä kovin runsassatoinen, ei päässyt minulla viljelyyn jatkossa.

Ildi: valtavan tomaattimäärän kasvattava kirsikkatomaatti. Tomaatteja tulee kuitenkin niin paljon - satoja - etteivät oikein tahdo ehtiä kypsyä. Maku ei myöskään kovin erityinen.

Sungold: kaikkein makeimmaksi sanottu tomaattilajike, melko runsassatoinen. Kypsän sungoldin kauniin oranssinpunainen väri saattaa hämätä, ei huomaakaan, että tomaatit ovat jo kypsiä! Ja silloin törmää sungoldin hankalimpaan ongelmaan, makoisat pikkutomaatit ovat erittäin herkkiä halkeilemaan, joten täytyy olla varovainen, etteivät ne pääse ylikypsiksi.

Sungold on makeudessaan ihan omanlaisensa tomaatti, välillä miettii, maistuuko se edes tomaatilta!

Tiger: tämäkin kivan raidallinen, kuin "isosiskonsa" Tigerella, mutta tällä raidat kauniin viininpunaiset.  Tämän tomaatin huonoin puoli on tajuttoman myöhäinen kypsyminen. Oli v. 2023 kokeillessani ehdottomasti myöhäisin kaikista tuolloin kasvattamistani tomaattilajikkeista.
  
Tiny tim: tähänastisista kokeiluistani paras pensasmainen kirsikkatomaatti. Kohtuullisen satoisa, tomaateissa mukavaa makeutta. Taimikasvatuksen alkuvaiheessa todella hidaskasvuinen, siksi kylvän tämän aina ensimmäisenä tomaattina helmikuun alkupuolella. Kasvaa suurikokoiseksi, mutta varsin ilmavaksi pensaaksi, joten ei niin taudinherkkä kuin lajit, joiden kasvutapa tiiviimpi (esim. Vilma).

Viinimarja- tai marjatomaatti: runkotomaatti, joka kasvattaa pienenpieniä, noin sentin halkaisijaltaan olevia tomaatteja. Kova tekemään varkaita. Löytyy eri väreissä - oranssia, keltaista, perinteistä punaista. Maultaan ei kovin kummoinen, mutta hauska erikoisuus, kivannäköisiä vaikkapa salaateissa.
Yllättävän hidaskavuinen, olin kuvitellut, että tästä saisi nopeasti aikaisia tomaatteja. Pääsato kasvihuoneessa kypsyi kuitenkin vasta reippaasti elokuun puolella. Melko herkkiä halkeilemaan.

Itse asiassa viinimarjatomaatti, Solanum pimpinellifolium ei ole edes sama kasvi kuin tavanomainen tomaatti Solanum lycopersicum.

Tästä pääset lukemaan vielä tarkemman kuvaukseni viinimarjatomaatista.

Yellow submarine: pitkulainen kauniin oranssinkeltainen pikkutomaatti. Maultaan ei erityinen, ja minulla sato jäi varsin pieneksi. Oli myös erittäin herkkä halkeamaan. Ei päässyt minulla jatkoon.

Yellow pearshaped: hyvin paljon edellisen kaltainen, vielä vähän enemmän päärynän mallinen, kantaa kohti suippeneva.


Tässä linkki juttuuni, johon olen listannut yli sata erilaista tomaattilajiketta.

Ja tästä pääset sivulle, jossa on linkit lähes kaikkiin blogini tomaattijuttuihin.

#tomaatti #lajike #hyvä #keltainen #raidallinen #kirsikkatomaatti #runkotomaatti #runsassatoinen #aikainen

1 kommentti :

  1. Hyvä juttu noista tomaattilajikkeista, antoi mulle hyvää tietoa :)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!