sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Purkkiporkkanoita

Suomen kesässä ei mielestäni ole mitään muuta vikaa kuin se, että se menee niin nopeasti, satoaika jää aivan turhan lyhyeksi. Olisi ihanaa, jos saisi nauttia tuoreista oman kasvimaan vihanneksista vaikka puolikin vuotta. Siksi pitää kaikin konstein miettiä, miten satokautta saisi pidennettyä. Yksi keino on ruukkukasvatus.

Kesän ensimmäiset omat porkkanat ovat niiiin ihania! Porkkanat kuitenkin kasvavat niin hitaasti, että niistä pääsee nauttimaan harmillisen myöhään.

Niinpä olen viime vuosina kylvänyt varhaisporkkanoita isoon astiaan jo näin maaliskuussa. Suureen ruukkuun tai sankoon mahtuu kasvamaan useampi kymmen porkkanaa, kun ne syödään jo pieninä. Tarkoitukseen sopii hyvin sanko, jonka pohja on haljennut, niin vesi ei jää seisomaan pohjalle. Pohjalle voi myös laittaa kerroksen soraa tai hiekkaa salaojitukseksi.

Porkkanaruukku viettää alkuajan sisällä, sään vähän lämmettyä se siirtyy kasvihuoneeseen ja lopulta ihan taivasalle.

Tällä kertaa kylvin samaan astiaan huvin vuoksi myös muutaman mustajuuren. Niitä olisi kova hinku saada, mutten oikein usko, että ne menestyvät savimaassamme. Jospa jaksaisivat kasvaa paremmin tuossa astiassa, saa nähdä!

Kovasti tekisi mieli laittaa samanlaiseen astiaan myös punajuuria ja herneitä ja... kohtahan meillä on kaikki paikat täynnä multasankoja!

2 kommenttia :

  1. Mustajuuri viihtyy hyvin savimaassa(kokemuksen syvä ääni puhuu), on voimakaskasvuinen joten tunkeutuu kyllä hyvin saveen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämäpä mukava kuulla, kiitos tiedosta! Ehken turhaan olen jättänyt mustajuuren kasvattamatta parikymmentä vuotta. Vaan onpahan taas jotain uutta mitä odottaa, mielenkiinnolla odotan, kuinka niiden kanssa käy...

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!