perjantai 7. maaliskuuta 2014

Tyhjien maitotölkkien ylistys

Onneksi on keksitty maitotölkit, joista saa mainioita purkkeja taimien kasvattamiseen. Purkit kestävät hyvin taimikasvatuksen ajan, jonka jälkeen ne on helppo hävittää loppuun käytettyinä. Toki ne eivät ole niin esteettisen näköisiä kuin vaikka turveruukut. Mutta toisaalta, näissä ei myöskään ole kasvitautiongelmia, kuten vaikkapa uudelleenkäytetyissä muoviruukuissa.

Huuhdotun maitotölkin alaosasta leikataan kasvilajin mukaan sopivan korkuinen purkki, korkeudeltaan n. 10-15 cm. Esim. tomaateille saa olla korkeimmasta päästä.

Purkin parista alanurkasta kannattaa leikata palaset pois, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan ulos purkin pohjalta eikä jää seisomaan taimen juurille. Purkkiin on helppo kirjoittaa tussilla kasvin nimi.

Purkki täytetään mullalla ja taimi istutetaan purkkiin. Tarpeen mukaan purkin pohjalle voi laittaa hiukan rakeista lannoitetta. Itse laitan pohjalle ensin pienen kerroksen multaa ja lannoitteen sitten, jolloin se ei jää aivan pohjalle. Joskus kävi nimittäin niin, että luullakseni aivan purkin pohjalla ollut lannoite houkutteli pikkukärpäsiä noiden kulmissa olevien aukkojen kautta.

Kun purkkien pohjissa on reiät, purkit täytyy laittaa johonkin astiaan. Paremman puutteessa olen käyttänyt matalia pahvilaatikoita, joiden sisäpuolelle olen levittänyt muovin. Esim. tomaattien purkit voi alkuvaiheessa pistää vieri viereen, mutta myöhemmin taimien kasvettua niitä on hyvä siirtää kauemmas toisistaan, jotta taimet saavat kasvutilaa. Samalla jokaiselle taimelle on hyvä laittaa tukikeppi, vaikka puiset grillitikut sopivat tähän hyvin.

Tomaatintaimet on hyvä koulia kylvöastiasta omiin purkkeihinsa ensimmäisen kerran silloin, kun taimiin on ilmestynyt sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen varsinainen lehtipari. 
Maitotölkkipurkit ovat oikein sopivan kokoisia myös mm. maissien (korkeahko purkki) ja kurkkujen (matalampi purkki riittää) taimikasvatukseen. Näiden siemenet kylvetään suoraan maitotölkkipurkkiin, yksi siemen/purkki (tai kaksi siementä ja heikompi taimi poistetaan).

Tästä pääset toiseen postaukseeni, jossa kerron, miten sanomalehdestä syntyy näppärät taimipotit.

4 kommenttia :

 1. Arvontavoittosiemenet tulivat tänään. Siellä oli mielenkiintoisia kasveja, esim. sitruunabasilikaa en ole aikaisemmin kasvattanu enkä maistanutkaan. Laitan niistä ensimmäisen satsin hetipian kasvamaan. Samoin sinipalkoinen silpoydinherne on mulle uutuus. Ja jouluruusuja on hehkutettu täällä blogeissa niin paljon, että kiva kokeilla itsekin, jos onnistais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eija,
   olivat tosiaan laittaneet vähän erikoisempiakin siemeniä mukaan, näinhän sitä tulee kokeiltua vähän uuttakin. Jouluruusun siemenet tarvitsevat käsittääkseni itääkseen kylmäkäsittelyn. Onnistuisikohan se niin, että jos nyt kylväisi purkkeihin ja laittaisi purkit pihalle, niin voisivat saada siellä sopivasti tuota kylmää? Kapusiiniherne oli minullekin uusi tuttavuus, piti heti etsiä siitä tietoa. On vanha hernelajike, maultaan ei ilmeisesti parhaimmasta päästä, mutta koristeellinen ja toimii hyvänä typpikasvina. Hyviä kylvöjä! K.

   Poista
 2. Sinulla on tomaatit jo hyvässä kasvussa! Minulla menivät siemenet vasta multaan. Maitopurkit minullakin hamstrattuna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, tällä kertaa nämä ensimmäiset tomaatit ovat jo tässä vaiheessa, mutta lisää tulee vielä perässä. Toisaalta, nyt kun sää on tällainen, niin melkein harmittaa, että ei ole jo vielä pidemmällä olevia taimia. Niitä voisi viedä varmasti jo ainakin päiväksi kasvihuoneeseen, kun ulkona on yli +5 astetta, kasvihuoneessa on varmasti paljon lämpimämpää, eipä ole tullut vielä mitattua. Voihan se olla, että takatalvi vielä iskee (paitsi että radiossa satuttiin sanomaan juuri nyt samalla hetkellä, että Suomeen ei tule enää takatalvea ;)
   Tällä hetkellä tämä sää tuntuu ihan vapun säätilalta, silloin kun sattuu olemaan lämmin vappu! Outoa.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!