sunnuntai 13. elokuuta 2023

Rakastan niin näitä näkymiä!

On ihana tunne, kun tiedän asettuneeni oikeaan paikkaan tämän rivitaloasunnon myötä.

Tämä pihan ja parvekkeen ensimmäinen kesä on ollut kokeilua siitä, mitä syötäviä kasveja aurinkoisessa pihassa kannattaa yrittää kasvattaa, minkä verran ja miten ne olisi hyvä sijoittaa. 

Alun perin pihassa oli vain koko pihan täyttänyt vaahtera, taloa ja parveketta verhonnut villiviini, vähän marja-aroniaa, muutama hortensia keskellä pihaa ja loppu rikkaruohottunutta ruohikkoa

On mukavaa aamulla herättyä avata ovi suoraan makuuhuoneesta parvekkeelle ja ihastella siellä isossa ruukussa ja amppeleissa viihtyviä tomaatintaimia.

Parvekkeelta voi kurkata kaiteen yli alas pihalle. Siellä on osin vielä hieman keskeneräistä, lähinnä kulkuväylien osalta, mutta myös monia kohtia, joista nyt jo kovasti tykkään.
Näkymä parvekkeelta alas pihalle.
Terassille oikealle siirrettiin vanha kahden istuttava keinumme, jossa olen jopa ehtinyt istuskelemaan :)Näkymää keinusta...
Talon seiniä verhonnut, poistamani villivini kasvatti sinnikkäästi uutta versoa. Otin sitä lopulta vähän talteen ruukkuun, tämä odottaa vielä uutta paikkaansa jossain vähän kauempana seinästä. Kaikki paikat on muuten täynnänsä koivunsiemeniä ja nyt niistä nousseita koivunalkuja :( 
Näkymää pihan takaosasta kohti taloa. Oikealla suuri vaahtera, jota karsimme keväällä reippaalla kädellä. Vasemmalla tuuhea köynnöspapupöheikkö, joka tukeutuu taivutettuun harjateräkseen. Yläreunassa näkyy betoniverkosta taivutettu kaari. Sen juurelle siirsin suurikukkaisen vanhan kärhön.
Vähän eteenpäin edellisestä kuvasta. Heti vaahteran takana kasvaa istuttamani pieni köynnöshortensian alku. Toivoisin sen valloittavan joskus koko vaahteran 😊 Sen takana betoniverkossa kiipeilee vähän hernettä. Sitten pihan alkuperäistä marja-aroniaa, jonka juurelle istutin lumikärhön. Takimmaisena ei-niin-kaunis, mutta etenkin taimikasvatuksessa käytännöllinen muovikasvihuone.

Tein pihaan pari kasvupenkkiä. Isommassa, terassin aitaa vasten olevassa, kasvaa pari kesäkurpitsaa, joista toinen köynnösmallinen, neljä kurkuntainta sekä neljä köynnöspapua. Kaikki nämä ovat viihtyneet ja kasvaneet todella hyvin ja reheviksi, vähän pienempikin taimimäärä olisi voinut riittää.
Terassin aitaa vasten on rehevä vihannespenkki. 
Edessä vasemmalla muutamia vanhasta puutarhastamme siirtämiäni perennoja.

Pihan toisessa reunassa kasvaa vielä vanhasta puutarhastamme siirtämäni pari pensasmustikkaa (edessä vasemmalla), niiden takana erinomaisesti (vähän turhankin hyvin) kasvava raparperi ja sen takana vielä muutama maissintaimi.
Olen varsin tyytyväinen jo tähän ensimmäiseen rivarikesään, jatkanen ensi vuonna pitkälti samoilla linjoilla.

#piha #pieni #puutarha #rivitalo #parveke #hyötykasvi

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!