torstai 31. elokuuta 2023

Hei tomaatit, väriä kiitos!

Viimein alkavat tomaatit näyttää mukavan värikkäiltä, siltä miltä niiden tähän aikaan vuodesta pitäisi.

Cereza amarilla ja Tiny tim yrittävät näyttää
Tigerille mallia siitä, mitä pitäisi tapahtua...Alkaa olla kauniin keltaista, mukavan punaista ja iloisenoranssia tomaatinkylkeä, niin terassilla kuin parvekkeellakin.
Niin vihreää Tigeria... Ei vielä puhettakaan kauniin 
viininpunaisista raidoista.

Vaan kaikkein odotetuin lajike antaa vain sinnikkäästi edelleen odottaa itseään. Se on yksi tämän vuoden uutuuskokeilujani, kaikin puolin ihanalta vaikuttava, viininpunaraidallinen kirsikkatomaatti Tiger. Mutta miten ihmeen myöhäinen lajike tuo onkaan, kun ei vielä elokuun lopullakaan näy minkäänlaisia merkkejä kypsymisestä? Tomaatit sinnittelevät iloisen vihreinä kuin Käärijän bolero. Kunhan nyt edes jokusen tomaatin ehtisivät kypsyttämään, jotta pääsisi maistelemaan.

Ja lisää vihreää. Tulee jo mieleen, kuvitteleeko tämä 
olevansa Green envyä, joka on kypsyttyäänkin vihreä?
Sitä en kyllä takuuvarmasti ole tänä vuonna kylvänyt.
Jos maku on ok, luulen että annan tälle Hämeen hitaimmalle vielä uuden mahdollisuuden ensi vuonna. Mutta silloin pitää kyllä kylvää siemenet aivan superaikaisin, jokohan nyt kohta alkaisi olla sopiva ajankohta siihen 😂

#tomaatti #lajike #kypsyminen #raidallinen4 kommenttia :

 1. Lajikkeissa on todella eroja kypsymisnopeudessa. Luulen, että ne hitaammin väriä saavat kypsyisivät paremmin kasvihuoneen suojaisissa oloissa kuin ulkosalla. Omista kokeiluistani 'Maja' on joka ikinen kesä ollut hitaimmin kypsyvien joukossa, vaikka alkaa tehdä raakileita samaan aikaan kuin muut ja sen pitäisi vielä olla ulkokasvatukseen sopivakin. 'Maskotka' taas rupeaa punertumaan melkein saman tien kun raakileet ovat tarpeeksi suuria ja vaikka sen retkottava kasvutapa on kaikkea muuta kuin itselleni mieluisa, on se silti joka vuosi kylvettävien listalla. Pitää vain kokeilla sinnikkäästi eri lajikkeita ja valita niistä ne, jotka sopivat itselle parhaiten niin kypsymisnopeudeltaan kuin maultaan.
  Toivotaan aurinkoisia päiviä, niin tomaatit saisivat nopsempaan väriä kylkiinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näin on, eroja löytyy, erityisesti olen huomannut siinä päässä, mitkä kypsyvät ensinnä. Ihan tällaisesta hidastelijasta minulla ei ole aiempaa kokemusta. Näistä toinen kasvaa terassilla, toinen pienessä muovikasvihuoneessa.
   Mikä huvittavaa, eiköhän terassilla kasvava alkanut heti kehitellä punertavaa väriä, kun asiasta täällä avauduin 😊 Näin on käynyt joskus aiemminkin jonkun muun kasvin kohdalla.
   Kiitos myös lajikevinkeistä!

   Poista
 2. Kyllä on kaunista satoa kypsymässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitee enkulin käsityöt 😊 Näin se kyllä on, että kaikki sato on aika kaunista. Ehkä se on jopa yksi aika merkityksellinen asia tässä puutarhaharrastuksessa.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!