lauantai 8. huhtikuuta 2023

Taimikasvatusta ihan sokkona

Eipä ole puutarhaurallani aiemmin ollut tällaista tilannetta: minulla ei ole kovinkaan selkeää käsitystä siitä, missä ja miten tulen kesällä puutarhuroimaan.

Se kuitenkin on aika varmaa, että jossain ja jotenkin. Muutimme viime vuoden lopulla maalta kaupunkiin rivitaloasuntoon. Nyt odottelen uuden asunnon pienen pihan paljastumista lumihangen alta: mitä pihassa kasvaa, ja mitä siinä + parvekkeella voisi mahdollisesti kasvattaa. 

Tämän lisäksi vanha asuntomme suurine puutarhoineen on edelleen myymättä, joten sielläkin olisi periaatteessa ainakin ensi alkuun kasvatusmahdollisuuksia.

Siispä, mitä tehdä tässä epävarmuuden tilassa? Taimikasvatusta olen tuttuun tapaan jonkin verran aloitellut, joskin aiempaa huomattavasti pienemmässä mitassa. Kummasti olen malttanut, taimia on reilusti alle puolet normimäärästä. Eipä tuolle ainoalle mahdolliselle ikkunalle yhtään enempää mahtuisikaan. 

Useamman hyötykasvin paras kylvöajankohta on jo mennyt, mutta monia ehtii vielä laittaa kasvamaan, kuten avomaankurkut ja kesäkurpitsat. Niitä ainakin pitää vielä kylvää.

Tästä pääset lukemaan eri hyötykasvien kylvöajankohdista.

Vähän tomaatteja sekä hiukan purjoja, yrttejä ja lemppariani juuriselleriä pääsi tällä kertaa taimikasvatukseen, vaikkei minulla ole oikein tietoa, missä näitä jatkokasvatan.

Tosi mukava yllätys on ollut se, että olen jo pystynyt hyödyntämään heti ikkunan vieressä avautuvaa aurinkoista terassia. Pystytin sinne pienen muovikasvihuoneen, jonne olen saattanut siirtää taimet ulkoilemaan aurinkoisina päivinä jo parin viikon ajan. Näppärää, kun taimien siirtomatkaa on vain pari metriä 😊 Tämän valohoidon ansiosta taimet ovat nyt harvinaisen hyväkuntoisia.

Taimia valohoidossa lämpöisellä, aurinkoisella terassilla.

Seuraavaksi olisi tiedossa hieman pihan varsin reheväksi päässeiden puiden ja pensaiden karsintaa, vaikkei minulla ole vielä oikein tietoa, mitä lajia ne kaikki ovat.

#puutarha #rivitalo #piha #terassi #hyötykasvi #tomaatti #taimi #taimikasvatus #pienipiha

Aurinkoista pääsiäistä!

6 kommenttia :

  1. Mielenkiintoiset ajat edessä ja ihan uuden äärellä olet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, näin kyllä on, innolla odotan tulevaa kesää 😊

      Poista
  2. Sinulla onkin jännittävät ajat edessä. Toivottavasti lumen alta paljastuu mukavia yllätyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, kaikki uusi on aina mukavaa ja innostavaa 😊 Ainakin tähän mennessä tämä uusi asunto on tarjonnut pelkkiä positiivisia ylläreitä - kaikkea sellaista pientä, mihin ei ostohetkellä huomannut kiinnittää huomiota.

      Poista
  3. Olet saanut vietyä taimia kyllä todella aikaisin ulos. Ei ihme, jos kasvavat hyvin. Meillä ei ole vielä niin paljoa paljasta maata esillä, että minikasvari mahtuisi mihinkään. Aikomus on kyllä virittää sellainen mahdollisimman pian ja viedä taimia sen suojiin saamaan valohoitoa.
    Aika jännittävää esikasvattaa taimia, joille ei välttämättä ole puutarhassa paikkoja. Onneksi melkein mitä vain voi kasvattaa ruukuissa. Ja ties, vaikka lumen alta paljastuisikin kasvimaa.
    Aurinkoista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nyt on ollut päivisin niin ihanan lämmintä ja aurinkoista, että taimia on ollut mukava ulkoiluttaa. Mutta pakkasöiksi on toki pitänyt kiikuttaa sisään. Aiemmassa asunnossamme en olisi tällaista rumbaa jaksanut, kun matka pihalle oli huomattavasti pidempi ja mutkikkaampi - ja niitä taimiakin oli enemmän.
      Toivottavasti saat myös pian taimet valohoitoon 😊

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!