perjantai 22. toukokuuta 2020

Tuplasti magnolioita ūüôā

Kävin eilen vähän huoltamassa läheisiä pääkaupunkiseudulla, ja sain yhdistettyä reissuun muutakin mukavaa.

Menomatkalla poikkesin Lohjalla Arboretum magnoliassa, missä olen pitkään toivonut pääseväni käymään.


Se oli kyllä aivan niin upea ja ihana kuin mitä siitä kerrotaan. Kauniilla paikalla järvenrantaan viettävässä rinteessä sijatseva kolmen hehtaarin suuruinen puutarha koostuu yli kymmenestä osiosta tai teemakokonaisuudesta.

Magnolioiden lis√§ksi l√∂ytyy paljon muutakin n√§ht√§v√§√§. Puutarhassa voi kulkea vaikkapa l√§pi hein√§polun, rhodopolun, perhospuutarhan tai viiv√§ht√§√§ japanilaisen puutarhan tunnelmassa.   

Erilaiset teemapolut on merkitty opaskyltein.
Suurin osa kasveista kuitenkin vasta aloitteli kasvuunlähtöä tämän viileän kevään jäljiltä. Toisaalta sen ansiosta monenlaiset kivestä ja muista materiaaleista tehdyt rakennelmat erottuivat paremmin, kun kasvit eivät vielä ole verhonneet niitä. Yritinkin mielessäni kuvitella, miltä paikka näyttää sitten, kun vihreys pääsee valloilleen.

Koronan vuoksi houkuttelevan n√§k√∂inen kahvila ei valitettavasti ollut  auki.
Lähes kaikilla puilla oli nimikyltit, mutta pienemmillä kasveillä juuri ei.
Niinpä oli monia kasveja, joita en tunnistanut, kuten tämä ja
seuraavan kuvan sievä kasvi.
Magnolioiden kukintakaan ei ehkä ollut aivan parhaimmillaan, en oikein osaa sanoa oliko se vasta alkamassa vai jo päättymässä. Vai oliko kova tuuli kenties tiputtanut kukkia?

Todella siistit, ruohopeitteiset polut mutkittelevat pitkin poikin alueella.

Tämä aidattu hyötytarha alueen keskellä meinasi melkein jäädä
minulta huomaamatta :)Arboretum on yksityisomistuksessa, ja se on auki kausiluontoisesti erikseen ilmoitettavina aikoina, tällä hetkellä päivittäin klo 12-18. Sinne on viiden euron sisäänpääsymaksu.

Ainoa hiukan harmillinen asia on arboretumin varsin syrjäinen sijainti, ilman autoa paikalle on käytännössä mahdotonta päästä.Tosin monet arboretumit taitavat sijaita vähän syrjemmässä?

Tämä kohde pääsee kyllä heittämällä mukaan listalleni, jolle olen kerännyt kiinnostavia puutarhamatkailukohteita eri puolilta Suomea. Listalla on tällä hetkellä vajaa 50 kohdetta, ja sinne saa mielellään ehdottaa uusia paikkoja!

Tähän tulikin nyt sen verran runsaasti tekstiä ja kuvia, että kerron vasta seuraavassa postauksessa, missä piipahdin paluumatkallani :)


Arvaatkos muuten, miten monta arboretumia Suomessa on Wikipedian listauksen mukaan - ilman, että kurkkaat listalta? Arboretumia voi toki olla hiukan vaikea määritellä, mutta Wikipediasta kuitenkin löytyy niistä jonkinlainen, varsin kattava listaus.

Tästä pääset lukemaan, minne matkani jatkui...

6 kommenttia :

 1. Arboretum Magnolia on upea paikka. Olen käynyt siellä muutaman kerran ja aina löytää jotain uutta. Kasvivalikoima on niin suuri ja paljon siellä on erikoisuuksia, joten paikka kestää useamman käynnin kesässä. Ilman omaa autoa sinne on kyllä vaikea päästä. Seuraan Arboretum Magnoliaa Facebookissa, jolloin on mahdollisuus saada nopeammin tietoja mahdollisista tapahtumista ja aukioloajoista.
  Keltaisin kukin kukkiva pensas on mahonia. Omassa pihassa kukkii kaksi mahoniaa parhaillaan, joten tunnistus on helppoa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain Between, paikka jonne olisi ihana päästä uudestaankin! Mahtaakohan se olla koskaan auki muuta kuin näin kevätkesällä magnolioiden kukinta-aikaan? Olisi mukava nähdä tuo myös kesän vehreydessä.
   Kiitoksia mahonian tunnistamisesta! Tuttu nimi, mutta en olisi kyllä yhtään tiennyt, minkä näköinen se on :)

   Poista
  2. Arboretum Magnolia on auki kesällä muulloinkin. Avoimien puutarhojen aikaan siellä on opastettuja kierroksia. Tänä kesänä tilanne on mahdollisesti toinen, mutta Facebookin päivitysten mukaan on kyllä avoinna. Aukiolo kannattaa selvittää etukäteen juuri tuon hankalan matkan vuoksi. Ei sinne kannata suotta ajaa.

   Poista
  3. Kiitos Between vielä, täytyy seurailla tilannetta!

   Poista
 2. Tuo olisi käymisen arvoinen paikka, jos joskus satun liikkumaan tuolla suunnalla. Mahonian alapuolella olevassa kuvassa taitaa olla varjohiippa. Olen ihastellut niitä parissa blogissa äskettäin. Aurinkoista viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Minna mukavaa viikonloppua! Tosiaan tuonne olisi kiva päästä käymään useamminkin, jos vain omat kulkemiset sattuisi sopimaan noihin aukioloaikoihin.
   Kiitokset sinullekin kasvitunnistuksesta, nyt onkin sitten molemmat lajit tunnistettu :) Tätä varjohiippaa en kyllä olisi mitenkään osannut arvata. Kaunis on!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!