sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Tekevälle sattuu...

Tällaista ei olekaan koskaan ennen sattunut, onnistuin kylvämään samaan astiaan esikasvatettavaksi päällekkäin sekä härkäpavun siemenet alle, että lantunsiemenet niiden päälle!

Sieltä ne nousivat sulassa sovussa...
Eipä ole tullut harrastettua tällaista kerroskylvöä aiemmin 🙂

Ihmettelin, kun erilaisia siemeniä kylvettyäni jäi lopulta yli yksi kylvöastia, jossa oli jo mullat valmiina. Muuta en keksinyt, kuin että nämä kahdet siemenet oli menneet samaan vatiin.

Sitä kovasti ihmettelin, että mitä noiden kanssa pitäisi tehdä, kun molempien lajien taimet alkoivat nousta vieri viereen?

Lantut ja härkäpavut sikinsokin sekaisin.
Aikansa annoin niiden kasvaa sekaisin samassa astiassa, mutta eilen viimein, öiden hieman lämmettyä, päädyin istuttamaan härkäpavuntaimet maahan. Ja katsomaan samalla, pystyykö hennompia lantuntaimia pelastamaan niiden seasta.

Pelastetut lantuntaimet.
Ei tuossa onneksi lopulta huonosti käynyt, molempien taimien pelastaminen näytti onnistuvan. Joten nyt pitäisi olla luvassa niin härkäpapuja kuin lanttuakin :)

Joku voi ehkä miettiä, miksi esikasvatan lantut? Se johtuu lähinnä siitä, että lantulla on ristikukkaiskasvina niin monia tuholaisia, joille erityisesti pikkutaimet ovat kovin herkkiä. Kasvihuoneen suojassa kasvaessaan pienet taimenalut ovat turvassa tuholaisilta. Ja kun ne ovat maahan istutettaessa jo vähän isompia, eivät ne ole lainkaan niin herkkiä tuholaisten hyökkäyksille.

Kirjoitin muuten hiljattain oman jutun kovin suositun härkäpavun kasvattamisesta.


8 kommenttia :

  1. Mulle on käynyt niin, kun ei jaksa odottaa enää joiden siementen itämistä, olettaa etteivät idä, niin olen kylvänyt uuden sortin. Sieltä niitä saattaa nousta sitten alkuperäisiäkin sekaan:)
    Kiitos arvontamuistutuksesta!

    VastaaPoista
  2. Tuttua. Tekonsa huomatessaan ei ehkä naurata, mutta myöhemmin kyllä. Välillä tuntuu, että ajatus rientää sormia nopeammin - tai päinvastoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kaikenlaista voi näemmä sattua! Onneksi vahingot eivät ole näissä mittakaavoissa kovin suuria, ja tässäkin kävi sitten lopulta hyvin.

      Poista
  3. jostain syystä mulla kasvaa purjoja tomaattien kanssa samoissa purkeissa;) tulin blogiisi Kivisen vilman blogin kautta, kun hän oli linkittänyt oman pörriäis postauksesi Sinun postaukseen. samanlaisia pohdintoja olen itsekin käynyt. blogisi alkoi kiinnostaa, joten liityin lukijaksi:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, että löysit Ilona tänne, tervetuloa! Aina välillä tosiaan voi tulla kaikenlaisia taimiylläreitä, se on ihan mukavaa :)

      Poista
  4. Tekevälle sattuu :) Jospa lantutkin sieltä lähtisivät hyvin kasvuun, vaikka joutuivatkin alkuun asustelemaan yhdessä rotevampien kavereiden kanssa. Minä en ole tainnut vahingossa kylvää sekaisin eri kasvien siemeniä, mutta niin on kyllä käynyt monesti, että kylvöksiä merkitessä en enää muistakaan, mitä oli missäkin. En nimittäin aina laita merkkiä joka välissä, vaan kylvän kaikki siemenet, jätän purkit riviin kylvöjärjestykseen ja vasta kädet pestyäni laitan nimilaput. Sitten ei auta kuin kaivella siemeniä esille ja yrittää päätellä laji niistä tai sitten odotella itämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, en ole itsekään niin järjestelmällinen, ja taimikasvatuksessa on sen verran monta vaihetta, että aina voi pieniä sekaannuksia sattua... Onneksi se ei ole näissä harrastajahommissa kovin vakavaa :)

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!