sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Oho, toimii!

Tämä oli positiivinen ylläri, joka pitää jakaa täälläkin.

Meillä on nimittäin yhden vanhan ikkunan kanssa vähän ongelmaa; kittaukset on rapistuneet, enkä ole ehtinyt niitä vielä kunnostamaan, sillä se on ihan törkeän hidasta puuhaa.

Tämän vuoksi ongelmana on se, että ikkunan väliin kertyy talvisin melko runsaasti kosteutta, joka sitten jäätyy sinänsä kauniiksi jääkukkasiksi. Ikkunalle tuo kosteus on kuitenkin iso ongelma, se ei tee lainkaan hyvää, ja pahimmillaan ikkunanväliin alkaa kertyä jopa hometta.

Mietin, olisikohan tähän ongelmaan mitään ensiapua, ennenkuin kerkiää korjaamaan varsinaisen syyn. Tutkin erilaisia kaupoissa myytäviä kosteudenpoistajia, josko niistä voisi olla apua. Löysinkin sopivan pitkulaisenmallisen rasian, joka kävi juuri sopivasti ikkunanväliin.

Ostin ensin kokeeksi vain yhden kappaleen yhteen noista kolmesta ikkunanvälistä, sillä en oikein uskonut, että tuo voisi todella toimia.

Hämmästykseni oli suuri, kun kosteus todellakin katosi ikkunanvälistä kertyäkseen vedeksi tuon rasian pohjalle.

Niinpä hankin samanlaiset kosteudenpoistajat kaikkiin kolmeen ikkunanväliin. Olen nyt tyhjentänyt niistä jokaisesta noin kerran kuussa desin verran kertynyttä vettä, mielestäni aika hurja määrä!

Rasioissa on jotain kosteutta keräävää "jauhetta", ehkä samantapaista kuin kissanhiekka. En ole jaksanut sitä tarkemmin tutkia, pääasia että toimii. Tuskin se mitään pahaa myrkkyäkään on. Tuo aine pitää myös aika ajoin vaihtaa uuteen, suunnilleen samoin välein kuin vesi pitää tyhjentää pois.
Ylhäällä rei´itetyssä osassa on kosteutta imevä jauhe,
rasian pohjalla näkyy sinne kertynyttä vettä.
Kustannus näistä ei ole mahdottoman suuri, ja olen tosi tyytyväinen tähän ensiapuun. Kovin kauniita nuo eivät toki ole, onneksi kyseessä on yläkerran makuuhuoneen ikkuna, joka ei ole ihan niin näkösällä.

12 kommenttia :

 1. tämä olikin hyvä idea. Kivaa uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin hyvää viikonjatkoa sinulle! Toivotaan, että jollekin olisi tästä hyötyä, jos sattuu painiskelemaan saman ongelman kanssa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Joo, kaikenlaista pitää kokeilla, ja joskus sitten aina joku onnistuu :)

   Poista
 3. Kaikkea sitä on! Toivottavasti pääset näillä kevääseen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin toivotaan, ja sitten urakalla ikkunankunnostukseen. Se on aikamoinen ikuisuusprojekti...

   Poista
 4. Kyllä, olen kellarissa käyttänyt samantyyppistä juttua, ja toimii. Sain lahjaksi itseaskarrellun tontun, joka oli täytetty kissanhiekalla, tehty vartavasten kosteudenpoistajaksi esim. autoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että teillä muillakin on kokemuksia samanlaisista vekottimista :)
   Minunkin siippani laittoi autoon tuollaisen kissanhiekkajutun, ei tosin ollut mitään hienoa tonttua, ihan vanhaan sukkaan vain :(

   Poista
 5. Vau. Hyvin näyttää toimivan. Meillä oli joskus veneessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyttökohteita näyttää olevan vaikka minkälaisia! Sitä mietin itsekin, että missähän kaikkialla tuota voisikaan käyttää.

   Poista
 6. Aika veikeät! En olekaan moisiin törmännyt. Mökillä olen pitänyt tulitikkurasioita ikkunalasien välissä. Kuulemma vanhan ajan tapa, toimii kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauska keksintö tosiaan! Tulitikkurasiatkin on hyviä, mutta voi olla etteivät ne oikein toimisi näissä meidän kosteusmäärissämme - tai pitäisi olla ainakin kokonainen puntti ;)
   Itse asiassa yritinkin netistä etsiä sitä, mitä muuta ainetta ikkunoiden väliin ennen laitettiin, olen siihen joskus törmännyt, mutta en ole enää onnistunut löytämään. Mietin, olisiko myös rikkiä jossain muodossa, kuten tulitikuissakin.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!