perjantai 7. elokuuta 2015

Melkomoisia tomaatteja tuloillaan :)

Ihan tavallinen tanskan vienti työntää melkoisen
kokoisia tomaatteja.
Vaikka tämä vuosi ei ole ollut monille kasveille erityisen suosiollinen, niin tomaatit tuntuvat ainakin minulla kasvavan sitäkin paremmin.

Tanskan vientejä.
Ihan tavalliset tomaattilajikkeet, Tanskan vienti, matina jne. näyttävät tänä vuonna kasvattavan oikein ennätysrunsaan sadon ennätyssuuria tomaatteja.


Emme myöskään taida saada pieniä sieviä kirsikkatomaatteja, sillä nekin ovat venähtäneet ihan tavallisten tomaattien mittoihin.

Vaan mikähän mahtaisi olla syynä tähän erinomaiseen kasvuun? Epäilen jotakin niistä kolmesta uudistuksesta, jotka olen tänä vuonna tomaatinkasvatuksessa tehnyt.

- Mutta mikähän osuus niillä milläkin on lopputulokseen? Sitäpä onkin paha sanoa, varmaan tämän vuoksi minusta ei koskaan tullut tutkijaa. En nimittäin millään malta tehdä järjestelmällisiä, huolella kirjattuja kokeiluja, vaan tulee räiskittyä vähän sitä sun tätä sinne sun tänne, ja sitten ihmeteltyä, mikähän asia on seurausta mistäkin.

Ne kolme uutta juttua ovat se, että ripottelin tällä kertaa tomaattien istutuskuoppiin vähän kananmunankuorisilppua, mistä tomaattien pitäisi tykätä.

Näiden pitäisi olla ihan "tavallisen" tomaatin kokoista Beta-
lajiketta, mutta muistuttavat erehdyttävästi pihvitomaatteja...
Lisäksi nakkasin kuoppiin vähän uuneista talteen ottamiani puuhiilen palasia.

Tämän pitäisi nyt olla hotinta hottia viljelyssä, kuulemma intiaanien käyttämä vanha konsti! Kerronpa tästä joskus myöhemmin vähän enemmänkin.

Kolmanneksi tarjoilin tomaateille kesällä pariin otteeseen nokkoskäytettä, kun tomaatit alkoivat jossain vaiheessa näyttää vähän aneemisilta.

Näistä kolmesta veikkaisin, että tuolla nokkoskäytteellä voisi olla isoin vaikutus tomaattien hyvää kasvuun. Noiden muiden määrät olivat niin vähäisiä, että tokkopa niillä kuitenkaan voi olla tässä kovin ratkaisevaa roolia, mutta ovat kenties toimineet kuitenkin hyvinä täydentäjinä.
Tiny tim "kirsikka"tomaatti, jossa tomaatit ovat
enemmänkin ihan "tavallisen" tomaatin kokoisia. 

Omituista muuten, olen julkaissut tämän jutun aikanaan elokuun alkupuolella, mutta sittemmin se on yhtäkkiä mielestäni ihan itsestään kadonnut blogijuttujeni joukosta.

En oikein usko, että olisin mennyt itsekään tätä erehdyksessä poistamaan. Onko sinulle käynyt koskaan näin? Yritin nyt muistella, mitä jutussa oli, ja kirjoittaa sen uudestaan.

Tästä pääset lukemaan aiemman juttuni, jossa on erilaisia neuvoja luomutomaattien kasvatukseen kotipuutarhassa.

2 kommenttia :

  1. Upeat tomaatit siniulla! Kyllä varmaan kaikilla konsteillasi on jotain vaikutusta ollut.
    Toi Tiny Tim on ollut minulla tosi haastava. En ole sitä saanut koskaan oikein kunnolla onnistumaan. Jo taimikasvatusvaiheessa se on kitunut. Ja olen yrittänyt monena vuonna. En käsitä mikä menee pieleen. Wilma lajike on onnistunut muutamana kesänä hyvin. Tää puutarhaharrastus on välillä niin mystistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos marketta! Noi pensasmaiset kirsikkatomaatit ovat minustakin aika haastavia. Ovat alkuun tosi hidaskasvuisia, joten ne pitää kylvää aika aikaisin. Kasvavat myös monet niin tiiviiksi pehkoiksi, että niihin tulee loppukesästä helposti ruttoa tai jopa alkavat kerätä hometta, niin kuin minulla nyt jo tässä vaiheessa nuo Tiny Timitkin.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!